100 години гимназиално образование отбелязаха в гр. Мездра

В навечерието на деня на Св. равноапостолни и славянобългарски просветители Кирил и Методий – 11 май, най-голямото учебно заведение в община Мездра – Средно училище “Иван Вазов”, чества 100 години гимназиалното образование.

Сред гостите на събитието бяха служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, кметът на общината Иван Аспарухов, кметът на побратимения украински град Коното́п Артeм Семенихин, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, началникът на Регионално управление на образованието – Враца Лорета Колева, Йонка Данова  – Център „Амалипе“, В. Хинов – „Виа Хуманика“ – гр. Плевен, бивши директори, учители и възпитаници на мездренската гимназия.

Началото на тържеството даде Врачанският митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от Врачанската св. митрополия, който освети новото  знаме на училището. След ритуализация по предаване на знамето  г-жа Горанова – директор на училището  с емоционални думи се обърна към бивши и настоящи  ученици и учители, за да изрази благодарност за приноса мездренското училище да има европейски лик и авторитет.

По повод вековния юбилей лично образователния министър проф. д-р Сашо Пенов връчи почетен знак  на директора на учебното заведение Мариела Горанова и отправи своите пожелания към ученици, учители и местната общност. Тържествената част продължи с връчване на сто плакета на ученици допринесли за авторитета на мездренското школо, както и със среща на поколенията в която бивши учители и директори получиха почетен юбилеен знак. Кулминацията на честването беше тържественият концерт-спектакъл “Силата на нашите корени”, който се състоя в Дома на железничаря.

Образователният екип на Център „Амалипе“ отправя своите най–искрени пожелания и благодари на г-жа Горанова и нейния екип, че десет години сме част от летописната книга на вековното училище!