Мира Стефанова получи специален приз “Вдъхновение” от годишните награди за “Човек на годината” организиран от БХК

Вчера 12.12.2023 г. в град София се състоя церемонията по връчване на годишните награди “Човек на годината” за 2023 г., организирани от Българския Хелзинкски Комитет. Специално отличие в категорията “Вдъхновение” беше присъдено на Мира Стефанова – образователен медиатор от ОбУ “Добри Войников”, село Победа, община Добричка.

Мира е едно (не)обикновено ромско момиче. Оженили са я на 14 години – за нея тогава това е било спасението от бедността. Но за кратко. Бързо й се раждат 2 деца, а с образованието е спряла още във втори клас. Започва насилие и пълния спектър от трудности, с които може да се сблъска едно момиче в такава. Накрая събира сили и решава да избяга. За което плаща съответната цена – мъжът й взема децата в Белгия и й забранява да ги вижда. Не ги е виждала от няколко години. Но решава да се посвети на кауза – да помогне на всяко дете и момиче, което е изпаднало в нейната ситуация и не е събрало сили да каже „Не“.


Започва да организира ромските жени в селата от Добричка община – прави стотитци срещи, на които ги мотивира, говорят за образование, за работа, за децата, за това, че те са човешки същества, имат своите права и трябва д аги отстояват. Помага на десетки деца, живеещи в изключителна бедност. Покрай работата си на медиатпр, започва да издирва случаи на ромски момичета, които предстои да ги оженят или вече са ги оженили и започва да води битка за всяка една от тях, включително и срещу институциите. Успява да спаси много от момичетата.

Децата по селата й казват „Мира Подаръка“. Тъй като няма образование, самата тя се записва да учи – на 24 години във втори клас. Тази година ще вземе изпитите за 12 клас и освен за ДЗИ се готви и за университета, където иска да продължи да учи. Мира е най-светлият пример в борбата с домашното насилие и ранните бракове в ромска общност. Участва и в много национлани инициативи за защита правата на ромските жени и превенция на ранните бр. Мечтата й е един ден синовете й да се гордеят с нея, да я потърсят и да застанат до нея в борбата й за повече права на ромските жени!

Снимка: БХК

История на Мира е светъл пример за това как с енергия, устрем и ограничения, дори най-трудните обстоятелства могат да бъдат преодолени. С наградата “Вдъхновение” Мира Стефанова продължава да вдъхновява и да бъде водеща сила в борбата за правата на ромските жени.

От името на Център Амалипе и всички образователни медиатори приветстваме Мира Стефанова, за заслужената награда “Вдъхновение” в рамките на годишните награди “Човек на годината”. Нейната история е вдъхновяваща и изпълнена с решимост и ангажимент, които не само са отразени в личния ѝ живот, но и са пример за промени в обществото. Мира, ти не само си преодоляла трудности, но и се превърна в сила за промяна, борейки се за правата на ромските жени и превенция на ранните бракове. Твоят принос към образованието и осъзнаването на правата на ромската общност е изключително ценен. Всяка твоя инициатива и успешно спасено момиче са крачки напред към равенство и справедливост. Образователните медиатори и Център Амалипе стоят зад теб с гордост и ангажимент. Обещаваме да продължим да подкрепяме твоите усилия и да работим заедно върху въпросите, свързани с образованието и правата на ромските жени. Ти си светъл пример за сила, съпротивление и надежда, и ние сме горди, че можем да сме част от твоята история.

Браво, Мира Стефанова! Желаем ти още много успехи в бъдещето и сме тук, за да подкрепим твоите усилия за промяна и справедливост на ромските жени в България.

Запис от церемонията може да видите в Ютюб тук.