И нека силата бъде с вас … защото ромските жени могат!

Здравейте момичета,

Аз съм Мира…

Щастливам съм да се запозная с преуспели ромски жени, жени които имат мечти и имат смелостта да се борят и да се изправят пред предизвикателствата на живота. Преди два месеца от Център Амалипе ме поканиха да се включа в срещата с успели ромски жени, която се проведе във Великотърновския университет и на която участва и Вицепрезидентът Илияна Йотова. Там срещнах ромски жени, успели в живота, с хъс за реализация. Темата беше: Университетът е място и за ромските жени. Всяка една разказа за мечтите си, за борбите си, за науспехите си и за постиженията си, как са успели да преодолеят онези традициите в ромската общност, които ги ограничават в развитието им като личности, равноправени с всичи други.

С гордост мога да заявя, че съм една от тези жени. Преодолях много препяствия за 33 годишния си живот – неща, които не пожелавам на никое момиче да му се случат. Започнах образованието си на 25 години, от първи клас. Беше ми много трудно, но справих и постигнах много победи, Успях да стана образователен медиатор в с.Победа, Добричка област. Благодаря на Бога и моите приятели, които бяха бяха през цялото време неотлъчно до мен.

Ако някой иска да постигне нещо в живота, трябва да е готов да плати цена, която е лишаване от много лични неща, трябва да си поставя сам редица ограничения. Но да знае, че не е сам!

Образованието е изключително важно за мен, защото отваря врати навсякъде в живота. Насърчавам всяка една от вас да бъде борбена, нахъсана, силна, за да отвори нова страница в живота си. Скоро завърших XI клас, взех шофьорска книжка и си купих малка кола. Това беше една от мечтите ми. Ще продължавам с Божията воля да вървя напред, за да взема диплом за средно образование, а ако рекъл Бог и за висше. За мен е чест да бъда част от център ,,Амалипе” и да знам, че има кой да подкрепя ромските жени в пътя им към реализиране на мечтите им. С гордост мога да кажа, че университетът е място и за ромските жени.

Аз го направих. Вие също можете!