Младежки дебати „Moето мнение има значение“ ще съберат младежи и кандидати за народни представители в Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Ябланица

,Водачи на листите на основните парламентарни сили, младежи и образователни медиатори ще дискутират  идеи за развитието на образованието, младежките политики, гражданското участие и толерантността по време на Младежки дебати “Моето мнение има значение-2023”. Те ще се проведат в Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Ябланица. Дебатите се организират от Център Амалипе, партньорски граждански организации и младежките групи за толерантност и гражданско участие.

Целите на дебатите са:

  • да покажат на младежите културата на съдържателния, конструктивния и основан на доказателства публичен дебат по ключови обществени политики – как се провежда дебат, в който участниците защитават тези и излагат аргументи по същество, без да нарушават личното достойнство;
  • да дадат трибуна на младите хора, за да поставят на кандидатите за народни представители въпроси, проблеми и идеи, които ги вълнуват в сферата на образованието и младежките политики, насърчаващи гражданска активност и толерантност
  • кандидатите за народни представители от различните политически формации да чуят гласовете на младите хора и дискутират пред тях различни визии и конкретни мерки за развитие на ефективни образователни и младежки политики, които стимулират гражданската активност и толерантност.

Дебатите не са партийно обвързани с нито една формация и всички участници са равнопоставени по време на дебатите.

Дискусиите ще започнат на 16 март (четвъртък) от 14:30 ч.,  в Стара Загора в хотел Железник. С младежите ще разговарят водачите на листите на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, Коалиция ПП-ДБ Радослав Рибарски и на БСП Георги Гьоков. Дебатът там се организира в партньорство със сдружение „Свят без граници“.

На 22 март (сряда) от 14 ч. в гр. Шумен в Пресклуба на БТА ще се проведе дискусия с участието на водачите на листите на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, Коалиция ПП-ДБ акад. Николай Денков, БСП Иван Иванов и др. Дебатът ще бъде излъчван и онлайн от Пресклуба на БТА.

На 23 март (четвъртък) от 13:30 ч. ще започне дебат и Ябланица (област Ловеч)

На 23 март (четвъртък) от 14 ч. ще започне дебат и във В. Търново, където в хотел Меридиан Болярски участие са потвърдили Деница Сачева, представител на ГЕРб-СДС, Йордан Терзийски от Коалиция ПП-ДБ, Венцислав Фоти от листата на Български възход. Очаква се информация за представителя на БСП.

Водещи на дебатите ще бъдат младежи и образователни медиатори, които ще поставят ключови за тях въпроси: например, как да бъде регламентирано доброволчеството, какви промени са необходими в сферата на образованието, как да бъде преодоляна образователната сегрегация, как ще бъде продължена професията на образователните медиатори и др.

Дебатът ще бъде излъчван като ФБ събитие на ФБ страницата на Център Амалипе. Участниците, които наблюдават дебата онлайн, могат да задават въпроси през Sli.do.

За повече информация: Деница Иванова – тел: 0884857578 имейл: center_amalipe@yahoo.com