Център Амалипе участва в събитие по повод Международния ден на Младежта, организирано от Министерство на младежта и спорта

На 12 август България и светът отбелязват Международния ден на младежта. Министерството на младежта и спорта с подкрепата на община Велико Търново организира поредица от интересни и вълнуващи дейности, насочени към младите хора, а именно: младежко изложение, младежко кафене, вечер на талантите и лятна кино прожекция. В събитието бяха поканени да участват младежки организации и спортни клубове, като в това число беше и Център Амалипе.
Център Амалипе взе участие в събитието като бе част от младежкото изложение, където представихме своите дейности и информирахме жителите и гостите на града за своите настоящи и бъдещи инициативи. Представихме на присъстващите и резултатите от анкетата, която осъществихме по проект „Да обърнем страницата: превенция на домашното насилие и вредни традиционни практики в ромска общност“, финансиран от  Обществения борд на TELUS International Europe в България В рамките на анкетата, която бе попълнена от представители на общността анонимно, бе проследено до каква степен се осъзнава какво е домашно насилие и дали то се приема като нещо нормално; дали жертните знаят къде могат да намерят помощ и подкрепа и др.
Обменихме добри практии и идеи за съвместни дейности с другите участващи организации, сред които Градски ученически парламент (с които работим заедно от години), Национален младежки форум, AIESEC, СК “Боляри 2009” (Велико Търново), Brown team и др. Водещ на дейностите, посветени на Международния ден на Младежта бе Ивайло Иванов, по-известен с псевдонима си Играта, популярен български изпълнител и телевизионен и радио водещ, любимец на младежите.
Включихме се и в “Младежкото кафене”, което представляваше неформалната среща-дискусия. В нея ще участваха млади хора и младежки организации, представители на местната власт и на Министерството на младежта и спорта. Споделени бяха идеи за бъдещи дейности, обсъдени бяха актуални младежки теми.
Събитието продължи с вечер на талантите, където ученици от Велико Търново имаха възможността да представят пред жителите и гостите на града уменията си в различни области – изкуство, спорт, музика и др.
Денят на Младежта приключи с безплатна прожекция на българския игрален филм „Доза щастие“, който разказва истинската история на журналистиката Весела Тотева и нейната борба с наркотиците. Филмът е изключително поучителен за младежите и предизвика интерес и нескрита емоция в зрителите.
Благодарим на Министерството на младежта и спорта и Община Велико Търново за поканата да участваме в събитието!