На ръба на обществото – Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България

Сблъскват ли се ромите със случаи на дискриминация? Защо хората от общността не са склонни да съобщават за тези случаи? Каква е ситуацията с дискриминацията в България и Хърватия? С какви пречки се сблъскват ромите при достъпа си до правосъдие? Тези и още други въпроси ще бъдат дискутирани по време на откриващо събитие, което Център Амалипе организира онлайн на 15 октомври 2021г. от 13:00 CET.

Резултатите от доклада „Дискриминация спрямо ромите в Хърватия и България“ са събрани от теренна работа и проведени фокус групи, които разкриват случаи на дискриминация включително училищна сегрегация и дискриминация в областта на заетостта. Ромите в България се сблъскват с дискриминация във всичките му форми, включително прояви на расистки внушения от представители на изпълнителната и съдебната власт в България. По време на срещата ще бъде представен анализът, изготвен от нашите партньори Информационно-правен център (Хърватия).

В срещата ще вземат участие представители на Европейската Комисия, КЗД, посланици, юристи, неправителствени организации и ромски активисти.

За да участвате в онлайн събитието е необходимо да се регистрирате на следния линк:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIude2vrzkuHtJMCbEEQV4ONscVFJIx0JmQ

Това събитие ще бъде достъпно на български и английски език.

 

 

 

 

 

 

Снимка: Жена на детския ромски фестивал “Отворено сърце”, Велико Търново, България, 2018 г. Кредит: Райчо Василев Чапразов.