Специална награда за цялостен принос към работата на Национална мрежа за децата

Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе бе отличен със Специална награда за цялостен принос към работата на Национална мрежа за децата. Това стана на първи юни, когато бяха оповестени отличените в десетото издание на наградите златна ябълка. 

Национална мрежа за децата организира за десета поредна година наградите „Златна ябълка“. Отличията се присъждат на личности, организации и институции, които със своите усилия работят за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

Наградите бяха връчени на 1 юни на специална церемония, която се проведе онлайн. Водещи на събитието бяха Мария Силвестър и Георги Керемидарски от младежка мрежа Мегафон.

Наградата за специален принос към дейността на Националната мрежа за децата се връчва на Деян Колев за дългогодишните усилия за обединяване на учители, директори, медиатори, активисти, граждански организации, така че стотици деца да могат да ходят на училище и да се чувстват приети и част от една общност, каза доктор Рада Стаменкова представяйки наградата. Тя специално подчерта това, че Деян Колев и Теодора Крумова са едни от малкото ромски активисти, които се осмеляват да работят по теми свързани не само с ромите, но отнасящи се до цялото общество.

Приемам тази награда не като персонално моя, а като награда за дейността на Амалипе и на хората, които стоят зад нас, каза Деян Колев. Приемам я като награда за екипа на Организацията, който дори в тези карантинни времена наброява близо 50 човека.  И всички те работят за каузата без страх от болест или каквото и да е. Част от екипа са и 30 образователни медиатори и младежки координатори, които още от първия ден на карантината и извънредното положение обикаляха от къща на къща с риск за своето здраве, за да направят възможно дистанционното обучение, да раздават информационни материали и така нататък. 

 Наградата е и за всички 297 училища от мрежата Всеки ученик ще бъде Отличник.  Те са в цялата страна, много от тях са в малки и забравени населени места, но правят най-важното дават Надежда на своите ученици. Нарекохме мрежата с това име не защото смятаме, че всеки ученик трябва да получава Отличен 6 в бележника. Отличник е този ученик, който е успял да повярва в себе си, в своя успех.  Винаги съм казвал, че за по-доброто образование на ромските деца не са толкова важни дрехи, храна, обувки, а вярата в неговите възможности –  от страна на учителите и на родителите. Когато учителите повярват, че ромските деца могат да успеят и то не само по музика и трудово обучение, а могат да успеят по всеки предмет и когато им поставят достатъчно високи стандарти и изисквания, децата наистина успяват. Също толкова важно е да повярват и родителите в това, че детето им може да има достоен живот и високи постижения. 

И разбира се наградата е за всички доброволци на Център Амалипе, които безрезервно дават най-важното, а именно – времето и енергията си за постигането на каузата, за която се борим. 

 И разбира се няма да изневеря на себе си, а ще се свържа наградата и събитието тази вечер със случващото се. Две седмици преди Денят на детето едно дете – 15-годишният Стефан от Лясковец, бе зверски пребито единствено заради това, че е ром. Звучи невероятно, че това се случва в европейска България, но всъщност не е първия случай.  Преди 4 години в деня на Конституцията 16 април бе пребит Митко от село Овчеполци, защото се е осмелил да твърди, че роми и българи са равни.  Не бива да позволяваме това да продължи да се случва! Затова днес инициирахме отворено писмо до ресорните министри на вътрешните работи и на правосъдието, до главния прокурор, до министъра на образованието и до вицепремиера Дончев, в което настояваме виновните  да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Да бъдат наказани не за дребно хулиганство, а за акт на расизъм и ксенофобия, защото побоят над Стефани е именно това. Настояваме също така институциите да предприемат нужното за повече образование за толерантност. Убеден съм, че огромното мнозинство от българите не подкрепят ръста на ксенофобия и антициганизъм. Затова апелирам всички да подкрепим писмото онлайн и да покажем че българските граждани няма да стоим безучастни към случващото  се, а ще препотвърдим демократичните и  европейските ценности на българското общество.