Образователните медиатори в България получиха номинация “Герой на децата”

Център Амалипе номинира образователните медиатори в категория “Герой на децата” на 

Чрез тази номинация искаме да изкажем признателността си и възхищението си към неуморния труд на медиаторите, които рискуваха ежедневно живота си, за да не остане нито едно дете далеч от образованието.

Номинацията е за тези хора, които от самото начало на извънредното положение са на първа линия, макар че често са вън от полезрението на обществото – стотиците образователни медиатори в цялата страна. Те нямат структура или организация, но покриват всички фронтове между общността и институциите. От една страна благодарение на тях десетки хиляди ученици в България останаха в образователната система след началото на дистанционното обучение. Истината е, че не всички деца навсякъде имат интернет или устройства, на които да го ползват. Колкото и интересни електронни материали да бъдат направени, те могат и да не достигнат до тези деца или поне не в началото, за да им дадат равнопоставеност с останалите. Деца от бедни семейства, махали или ученици със СОП – именно благодарение на образователните медиатори, които им носят материали на хартия, обясняват как да се справят децата с дистанционното обучение, помагат им с регистрации и като цяло ги мобилизира да бъдат сериозни, продължават да са част от обучителния процес.

Проучване на Център Амалипе сред 200 училища сочи, че 68% от тях използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства, които не могат да участват в дистанционно обучение. Каквито и да са условията, никой от тези хора не отказва да работи. Всеки от образователните медиатори осъзнава сериозността на задачата си и търси всевъзможни начини да помага. През първите седмици на извънредното положение те обикаляха от къща на къща без необходимите предпазни средства, подлагайки се на риск ежедневно.

Образователният медиатор промени своя подход на работа, но не и своята цел да бъде мост между образователната институция, родителите и учениците. През последните месеци образователните медиатори шиха предпазни маски, раздаваха ги на най-уязвимите (възрастните и хората с белодробни проблеми) в населените места, в които работят, грижиха се за възрастните, като пазаруваха вместо тях хранителни продукти и им ги носиха до домовете. На много места те са се превърнали в неформални лидери. Именно на тях роднини от чужбина пращат пари, за да купят и разнесат хранителни продукти до бедни и нуждаещи се семейства от дадените населени места.

Ролята на Образователните медиатори в общността, а и за самите деца е огромна, затова и искаме да засвидетелстваме въдхищението си. Тези хора засулжават да бъдат ценени и именно поради тази причина получиха своята номинация за “Герой на децата”.

Благодарим Ви!

Вие го заслужавате!