Образователни медиатори отбелязаха ,,Рома Прайд“ – Деня на ромската гордост и култура

За 11-та поредна година образователните медиатори отбелязаха Рома Прайд – Дните на ромската гордост и култура с поредица от събития, които стартираха на 4 октомври и продължиха през цялата седмица. Център “Амалипе” провежда от години тази инициатива, която се провежда винаги в началото на месец октомври чрез поредица от кампании, свързани с представяне на ромските традиции с цел освен популяризирането им и преодоляване на дискриминацията и расизма и преодоляване на стереотипите и предразсъдъци спрямо ромската общност.

Roma pride – седмицата на ромската гордост и култура, дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика; показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които ромите успяват да постигнат остават завоалирани и скрити зад негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома прайд е своеобразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на етносите без омраза и негативни нагласи.

Медиатори, част от мрежата на Обрадователните медиатори на център “Амалипе“, учители, родители, ученици, доброволци от всички региони на България се включиха заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура, обединени от общата идея – да се премахнат предразсъдъците и да покажат многообразието на ромските традиции и обичаи.

Ето как по места бяха отбелязани дните, посветени на “Рома Прайд“

Стражица

На 06.10.2021г. в СУ “Ангел Каралийчев” град Стражица бе отбелязан „Рома Прайд- Ден на ромската гордост и култура”. Образователният медиатор Ирена Михайлова,  заедно с ученици и доброволци, представи традиционни носии, показващи ромските и турски традиции. След, което заедно с Родителския Клуб на СУ ”Ангел Каралийчев” гр.Стражица бяха обсъдени традиционните празници и начините на различните етноси за тяхното празнуване. Идеята на медиаторът бе да покаже каква е ромската култура и че с нея можем да се гордеем както българи, така и роми; да се видят сходствата и културите на различните етноси. Ирена сподели: „Това е най-добрият начин да съберат на едно място хората от различните етноси и да отбележим заедно „Денят на ромската гордост.”. Дейностите са по проект BG05M9OP001-2.018-0007-2014BG05M2OP001-C01 “Интеграция на уязвими групи в община Стражица”.

Павликени

На 08.10.2021г. в село Батак образователните медиатори Никола Георгиев и Стефан Стефанов отбелязаха  „Рома Прайд – „Ден на ромската гордост и култура”. На събитието присъстваха: кметът на село Батак г-н Зенко Маринов, директорът на ОУ “Св. Св Кирил и Методий“ г-н Шенай Нуриев и  директорът на Детската градина в село Батак Богдана Хаджиева. Участие взеха представители на родителския клуб към училището, както и доброволци, учители, родители и активисти към “Амалипе“. Медиаторите представиха презентация, която целеше да покаже “Бележите роми“ и техните постижения, както и специфични ромски занаяти. Г-н Ганчо Сашев – родител и активист,  представител на миллета, разказа кога е създаден квартала, какви занаяти са имали предците им и какъв им е бил местсния бит. Медиаторът Никола Георгиев представи специфични занаяти при бакърджиите /роми християни/ подгрупа на калдарашите.

Родителите представиха кулинарна изложба със специфични ястия за село Батак, направен бе и кът с плетени изделия. Представена бе автентична калдарашка носия, като същевременно бе пресъздаден и специфичният занаят на жените врачуване.

Дейностите са по проект BG05M9OP001-2.018-0014-C01 „Интеграция на уязвими групи в община Павликени“, по процедура BG05M9OP001-2.018 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование” – Компонент 1 изпълнявана от ЦМЕДТ „Амалипе“. Развитие на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи.

Сухиндол

На 8 октомври в СУ “Свети Климент Охридски” гр. Сухиндол, образователният Петя Иванова също отбеляза Деня на ромската гордост и култура. Заедно с ученици от СУ “Свети Климент Охридски”  съсзадоха арт работилница, по време на която рисуваха и твориха за по-добър свят, в който цари на приятелство и мир.

Златарица

На 07 октомври учениците от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” град Златарица отбелязаха ,,Рома прайд“ – Денят на гордостта и културата на ромската общност с презентация на тема “123 г. от рождението на Шакир Махмудов Пашов – Апостолът на ромското движение у нас”, както и с рецитал на ромски сватбени песни от Златарица.

Смядово

Отново на 7 октомври, но в Смядово образователният медиатор Ремзие Хюсеинова заедно с експерт интеркултурно образование Силвия Станчева проведоха среща с родители на ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Темата на срещата беше “Отбелязване Деня на ромската гордост и култура” – Roma Pride.

Срещата се осъществи в изпълнение на дейност 12 “Работа с родители и провеждане на кампании за подкрепа на образованието в мултикултурна среда” по проект “Община Смядово с грижа за всички”.

Гулянци

На 6-ти октомври иколай Стефанов Огнянов, образователният медиатор към  СУ ”Христо Смирненски” гр. Гулянци  и доброволец към Център “Амалипе“,  проведе съвместно с преподаватели по физическо възпитание и ученици от V-XII клас футболен турнир. Инициативата бе свързана с отбелязването на „Рома Прайд”. Така участниците показаха, че в различните етноси има разбирателство и може да бъдат на един терен и да играят всички заедно независимо от етноса им.

с. Ковачица

Ученици от Основно училище Св. Св. Кирил и Методий” с. Ковачица отбелязаха Дните на ромската гордост и култура чрез изнесена презентация пред връстниците си на тема: Традиции и култура на ромите.

Община Борован

В понеделник 4 октомври образователният медиатор Алина Арсова също се включи в отбелязването на “Рома Прайд“ в община Борован чрез събитие в Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров”. Медиаторът представи презентация по темата, като запозна учениците с инициативата и защо се отбелязва. Проведе се дискусия заедно с учители и ученици.

с . Търнава

В Основно училище „Христо Ботев” с. Търнава бе отбелязан деня на ромската гордост и култура. Учениците представиха програма, отразяваща традиционния ромски фолклор, поезия и есета на тема “ромският бит и култура”. Водещите на програмата разказаха интересни факти от историята и календарните празници на ромите.

с. Галиче

В СУ „Христо Ботев“, село Галиче се проведе кампания по случай „Рома Прайд“, като по този начин се показа взаиморазбирателство и толерантността между различните етноси. На 07.10.2021г. от 13:00 часа образователният медиатор Моника Червенска, съвместно с учителя по Физическо възспитание и спорт Борис Григоров проведоха футболен турнир между VI и VII класове. След приключването на футболния мач бяха поздравени всички участници, а най-добрите получиха награди.

с. Преселенци

На 06.10.2021г.  образователния медиатор с ученици от ОУ “Васил Левски” село Преселенци отбелязаха Деня на ромската  гордост и култура ,,Рома Прайд“. Децата  разказаха  за различните ромски групи и какво е характерно за тях.  Гости на събитието ученици,  родители  и активисти, които събраха пари и почерпиха всички деца в училището.

с. Морава

На 06.10.2021г. в двора на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Морава образователният медиатор, заедно с  ученици от гимназиалния етап организира състезание с велосипеди, в което трябваше децата да преминават препятствия. А по-малките ученици рисуваха на спортната площадка. Идеята им бе да покажат на всички присъстващи, че: “Ние се гордеем със самите нас и спазваме заедно своите традициите в България“.

с. Чешнегирово

На 6-ти октомври с ученици от 1 до 4 клас в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Чешнегирово бе отбелязан Деня на ромската гордост и култура. Проведена бе беседа на тема “Различията не ни разделят, а ни обединяват”. Учениците с огромно желание и ентусиазъм подготвиха рисунки и постер относно темата. Проведоха игра,в която всеки написа по три добри неща, които харесва в съучениците си.

Силистра

На 08.10.2021г. в Спортно училище “Дръстър” – град Силистра по повод “Рома Прайд” бе организирано мероприятие под надслов “Единни в многообразието”. Образователният медиатор Мария Христова организира изложба и ученици от различни етноси представиха облекла, ястия и предмети, свързани с тяхните традиции и обичаи. Изявилите се ученици получиха грамоти за активното си участие. За финал имаше почерпка, музика и танци.