Обединено училище “П.Р.Славейков” – с. Джулюница:Иновативен урок – Иновативен клас – Иновативно училище

Представяме Ви иновативен клас „Приятели”

dj4Иновативният модел, по който работят второкласниците от Обединено иновативно училище “П. Р. Славейков” с. Джулюница, с класен ръководител госпожа Веска Колева, се базира на метода ”връстници помагат на връстници”, на екипната работа и проектно-базираното обучение. Класът е истинска пъстроцветна палитра – тук ще ви се усмихнат Ивана, Мони, Джени, Валко, Ники и Станимирчо от Джулюница; Юлия и Зайде от Добри дял; Криско от Лясковец; Гошко от Кесарево. Чудите се какво обединява десет различни по природа, темперамент и интереси второкласници? Те ще ви отговорят без да се замислят – „Приятелството!” Девизът, който са избрали малките приятели е: “Един за всички, всички за един” и напълно отговаря на работната атмосфера в класа. Обикновено работят на екипи, защото когато са заедно са по-силни, по-бързи и по-успешни. Тук всеки има задължения и отговорности към приятелите си от екипа – да ги подкрепя и насочва при нужда, да им помага при затруднения, и да следи за тяхната успеваемост. Всеки е еднакво важен за екипа, защото прави това, в което е най-силен. А когато някой се затрудни в решаването на задачите или в четенето на условията, има право на „помощ от приятел” и така, само след минути решенията са готови. Е, има и спорове понякога, прехвърчат искри…, но приятелски подадените ръце, извинението и прегръдката бързо заличават лошото настроение и го превръщат в усмивка.

Работата по проекти е стихията на второкласниците, а един отdj6 любимите им предмети е Околен свят. А какво се получава ако се съчетаят ….то е ясно – страхотни резултати!

Тихо е. Влизаме в часа. Звучи музика. Заслушваме се – приятна песничка, в която се разказва за чай от омайниче. В две творчески лаборатории кипи усилена работа на два екипа – еколози и природолюбители. Предстои финализирането на проекта „Обичам и пазя природата”, върху който са работили 10 дни. Днес ще представят идеите си пред останалите ученици, за да споделят с тях грижата си за опазването на природата. Изработват постери с послания за опазване на природата, рисунки на тема: „Как да опазим природата около училище и в дома си”, и табла със защитени растения и животни. Родителите също имаха задача да извършат една дейност с децата си в полза на природата – така в рисунката на Никола ще видим как заедно с родителите и батко си засажда дърво.
И така таблата са готови, посланията също, последни приготовления, почистване на работните места, разделно изхвърляне на отпадъците… работата е свършена, проектът е готов. Време е за поздрав – застават в кръг, госпожата подава ръка, след миг десет палави ръчички една върху друга изпълват кръга, всички заедно изричат: Силата е в нас, ние сме силата!

Часът приключи…този час, но очакваме с нетърпение следващия.
Да учиш е забавно!

Повече снимки от иновативен клас “Приятели” може да видите от линка по долу: https://www.facebook.com/dhristova68/media_set?set=a.1619103868177189.1073742014.100002327753748&type=3

А оттук можете да изтеглите пълната презентация на училището