Обучение по ромска история, език и култура (борба срещу интернализирания антициганизъм) се проведе между 31 март и 04 април 2023г.

Обучение по ромска история, език и култура (борба с проявите на антициганизъм) по Проект “Младежта срещу антициганизма“ се проведе между 31 март и 4 април 2023г., в София, България. Обучението е трето по ред и е част от серия обучения, които се организират от Център Амалипе и Пирен Аменца, в рамките на проекта The Youth Against Antigypsyism” – YAG “Младежи срещу антиджипсизъм”
По време на обучението участниците имаха възможност да се опознаят и да работят по няколко ключови теми: ромска история, език и култура; предизвикателството да бъдеш жена от ромски произход; интернализиран антициганизъм; сформиране на идентичност; ромски знаменитости. По време на първия ден, водени от Деян Колев и Теодора Крумова, участниците разгледаха ромската история, език и култура, както и предизвикателството да бъдеш жена от ромски произход. Участниците имаха възможност да работят в групи по всяка от темите, като всяка група представи ромските групи, за които имат информация от техните държави и региони. Колев представи на участниците различните ромски групи и подгрупи, както в България така и в държавите от ЕС. Освен това Деян Колев представи на участниците различните теории за произход на ромите, както и важните дати в ромската история.
След това участниците продължиха своята сесия с Теодора Крумова, която им представи по интерактивен начин темата за предизвикателството да бъдеш ромска жена, като участниците разгледаха стереотипите сред общността. Участниците бяха разделени на няколко групи, като получиха различни казус, в които трябваше да влязат в техните роли. Госпожа Крумова даде домашно на всички участници да намерят информация за известни ромски жени, които познават, за да се направи публикация.

В края на първия ден в обучението се включи и Райчо Чапразов, който представи на участниците ромските знаменитости в света. Той представи по един иновативен начин на участниците как световно доказали се актьори, музиканти, продуценти показват и се гордеят с ромската култура.

Във втория ден на обучението обучител бе Боян Захариев от Институт „Отворено общество“, който представи на участниците проучване относно обществените дистанции спрямо ромите. Във втората част на обучението той представи термина интернализиран антициганизъм, като участниците имаха възможност отново да работят в групи.

В следобедните часове Огнян Исаев – директор образователни програми към Тръст за Социална Алтернатива представи на участниците темата за оформяне на идентичността – участниците трябва да изработят дърво с корени, стълб и корона, като всяко една част от дървото представлява различен елемент, сформиращ идентичността на един човек. В края на своята част господин Исаев сподели своята лична история относно пътя към успеха.
В края на деня гост бе Лало Каменов – директор на Център за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства. Той представи на участниците основните дейности на центъра и как те се реализират. Той подчерта, че ромското включване има нужда от подобни млади хора, които да вземат в свои ръце нещата и да започнат да прокарват път за бъдещото поколение, за да се премахне дискриминацията сред ромската общност. Участниците зададоха много въпроси на господин Каменов, свързани с образователната система на България и какви усилия полага, за да няма сегрегирани училища и детски градини.

 

                   

 

 

 

 

 

 

През третия ден от обучението участниците посетиха Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия гр. София, където се срещнаха с ученици от 8 до 12 клас. По стара българска традиция гостите бяха посрещнати в училището от ученичка, облечена в традиционна българска носия, която в ръцете си държеше питка с шарена сол, която да опитат. Директорът на училището Валентина Димитрова заедно с учители, образователен медиатор и социален работник представиха училището, както и професионалните направления, в които се обучават децата. Участниците имаха възможност от близо да видят как се шият дрехи и обувки. След кратка обиколка на училището и запознаване с историята му, участниците бяха разделени в две групи в две отделни стаи, в които се срещнаха с учениците. В групите бяха избрани трима души, които да разкажат своите лични истории на учениците, за да ги мотивират да продължат образованието си. Личните си истории споделиха Ташко Кирилов – учител, Райна Емилова – учител и Мария Атанасова – студент в ЦЕУ.
След визитата в училището участниците посетиха Народното събрание в България, където пиарът на парламента ги разведе из сградата, представяйки им какво представлява работата на народния представител, как се гласува, как се правят законите. По време на визитата си участниците имаха дискусия свързана с историята на парламента. В края на обиколката участниците оставиха своите послания на новите народни представители, избрани на 2 април 2023г. В края на деня участниците дадоха обратна връзка за проведеното обучение. Те споделиха, че обучението е постигнало своите цели, а също „то бе интересно, иновативно и изпълнено с много детайлна информация“.


Обучението е осъществено в рамките на проекта YAG от Център “Амалипе”, България. Проектът YAG (проект № 101049207) се финансира от програма “Граждани, равенство, права и ценности” (CERV) на ГД “Правосъдие”, Европейска комисия и се координира от Международната мрежа Phiren Amenca, Белгия в партньорство с RGDTS, Унгария и Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, България. Изразените възгледи и мнения обаче са единствено на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или [наименование на предоставящия орган]. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да бъдат държани отговорни за тях.