Център Амалипе поздравява Петя Русинова, отличена с наградата на МОН „Св. Иван Рилски“

Екипът на Център Амалипе сърдечно поздравява г-жа Петя Русинова, дългогодишен директор на училище от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”, а именно ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в село Селановци, община Оряхово, област Враца. Имаме щастието да работим дълги години с Петя и да черпим от нейната нестихваща енергия. Който се е срещал с нея дори само веднъж със сигурност я е запомнил – цветна, ярка, весела, идейна и вдъхновяваща. Винаги готова до помогне и да се впусне във всяка наша идея и събитие. Тя е слънчева батерия, която сякаш никога не се изморява и изчерпва и го предава на всички около себе си. Заразява с ентусиазма си деца, родители и учители и затова конкурсите, празниците и всякакъв вид мероприятия в Селановци са ежедневие. А ако я познавате със сигурност знаете, че не преувеличаваме, даже напротив – думите няма да ни стигнат да опишем защо сме впечатлени от Петя Русинова. Затова и сме щастливи, че МОН я отличи в конкурса си “Св.Иван Рилски”. Дълбоко вярваме, че тя го заслужава.

По време на нейното ръководство училището в Селановци не спира да се развива и да се отличава с иновативност. За да бъде максимално полезно образованието, получено там за учениците, Петя реализира поредната училищна иновация – „Аз мога“. Седмокласниците се обучават в умения да полагат грижа за болни и възрастни хора от представител на БЧК – Враца. След успешен изпит ще получат документ, валидиращ уменията им. 

Емблематичен за иновативната мисия на училището е организирането на единствения за цялата страна и ежегоден Национален конкурс и среща на малките философи „ Малкият принц“. Чрез него училището за осма година „влезе” във всеки български дом и провокира нестандартното ученическо мислене.

Петя е едно от най-ярките слънца и в нашата мрежа! Тя заслужено е номинирана и за “Герой на децата” в наградите на Национална мрежа за децата, където можете да я подкрепите до 15-ти май тук! Отворете страницата и гласувайте за Петя!

Четирима директори на български училища бяха отличени с наградата на Министерството на образованието и науката „Св. Иван Рилски“, която традиционно всяка година се връчва на 11 май. Освен Петя наградени са директорите на Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“ в Перник Емилия Грозданова-Евгениева, на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, общ. Хаджидимово, област Благоевград Мехмед Имамов и посмъртно Христо Тодоров Андонов, директор на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград. Те получиха своите поздравления и награди от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова в присъствието на началници на регионалните управления на образованието. Наградените директори имат дългогодишен управленски опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти и имат принос за развитието не само на своите училища, а на българското образование. Отличените имат принос за подобряване качеството на образованието и усъвършенстване на професионалните умения на педагогическите специалисти в училищата. Възпитаниците на техните училища печелят призови места в олимпиади, състезания и конкурси. Учениците и учителите имат възможност да се развиват в съвременна и модерна среда. Директорите стимулират партньорството с родителите, благодарение на което са изградили сплотени училищни общности.

Източник на снимки:

МОН,

Национална мрежа за децата