Красива модна колекция “Етноси” сътвориха и представиха учениците от Гимназията по модейн дизайн във Велико Търново

На 22 октомври 2020 г. в Хан Хаджи Николи на емблематичната “Самоводска чаршия” във Велико Търново се състоя модно ревю „Етноси“, на което бе представена едноименната модна колекция, създадена по проект „Единни в многообразието – иновативни действия за интеркултурно образование в Професионална гимназия по моден дизайн – Велико Търново“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства при МОН. Колекцията е резултат от съвместната работа на учители и ученици с подкрепата на техните родители.
Едно от достойнствата на проекта е, че даде равни шансове на млади изследователи, които се изявиха в изработването на нови продукти – над 20 модни модели на тема „Красотата и уникалността във външния вид на етносите“ и модната колекция „Етноси“.
Създаването на колекцията в периода м. октомври 2019 – м. октомври 2020 г. премина през три фази.
В първата фаза бяха планирани дейностите и бе осигурено финансирането. Основната заслуга за това е на автора на проекта – г-жа Камелия Джанабетска.
Във втората – изследователска фаза, са осъществени три проучвания под ръководството на г-жа Боряна Мочева и г-жа Галя Димитрова на следните теми:
 • “Облеклото като знак за идентичност на българи, украинци, турци и роми“;
 • „Шевици, бродерии, дантели и десени в облеклото на етносите от Великотърновския край“;
 • „Прически, грим, аксесоари и бижута като елементи от външността на етносите от Великотърновския край“.
Допълнително вдъхновение младите творци от старопрестолния Търновград получиха от летния пленер по живопис, към който се присъедини г-жа Цветелина Тутовска. Със своите идеи, мотивиращ творчески подход и любов към изкуството, тя провокира изработването от учениците на красиви картини за Старо Търново, подхранващи техните умения и въображение.
Красиви модни модели на облекла сътвориха учениците:
 • Александра Башинова от Х клас – спортно-елегантно ромско облекло;
 • Алехандра Георгиева от Х клас – официални ромски рокли – дълга и къса, и екстравагантна ромска премяна след COVID-19;
 • Виктория Иванова от ХI клас – официални ромски тоалети – висша мода в червено, синьо и оранж, официален ромски тоалет в две части и облекла от ислямската култура с бурка, в сини и други цветове, в официален и спортно-елегантен стил;
 • Виолета Ганчева от ХI клас – официални български облекла и турски костюм с бурка в земни цветове – керемидено и грюнерде (зелено);
 • Микаела-Хюлия Бакалова от ХI клас – модерен официален турски тоалет в бяло и червено;
 • Михаела Пенчева от Х клас – ромско облекло;
 • Наталия Костадинова от Х клас – ромско облекло, българска официална рокля и украински спортно-елегантни тоалети с пола и панталон;
 • София Третякова от ХI клас, с модерен поглед към украинското национално облекло;
 • Стела Минчева от Х клас, с дамско и мъжко българско национално облекло, официална българска рокля с роза и ежедневно украинско облекло;
 • Христомира Димитрова и Денис Яланджиев от Х клас, със съвременен прочит на традиционно българско дамско облекло.
Модните модели бяха организирани в художествена изложба „Етноси“, проведена под надслов „Общо минало – общо настояще – общо бъдеще“ и представена пред посланикът на Швейцария, Нейно превъзходителство Мюриел Берсе Коен, неправителствената организация „Амалипе“ и бизнес-партньори, родители, ученици и учители в началото на настоящата учебна година.
От сътворените модни модели, четири бяха избрани за изработването на истинско облекло, а именно скиците с автори Виктория Иванова, Виолета Ганчева, Микаела-Хюлия и София Третякова, ученички в специалност „Моден дизайн“.
В третата, практико-приложна фаза на проекта, бе създадена модната колекция „Етноси“ под ръководството на инж. Марияна Иванова. Тя е дело на ученици от различни етноси в гимназията и е израз на тяхната колективна и индивидуална идентичност.
„При изработването на облеклата учениците интерпретираха познати хара
ктерни елементи от националните облекла на българи, украинци, турци и роми. Колекцията е в основни цветове – бяло и червено, в комбинации от допълващи цветове жълто, зелено, черно, носеща настроение и свежест“ – изтъкна инж. Иванова. Тя допълни, че в работата си по облеклата, учениците са показали своите традиции и обичаи. „София Третякова, след работата си в училище върху украинския модел, с помощта на своята баба Наталия Доброва и майка Евгения Самотрясова продължи работата си върху втори модел на украинско народно облекло, който представи. Михаела-Хюлия Бакалова сподели какви са традициите и обичаите в турските облекла, и характерното забраждане, под което косата е повдигната. За представянето на своя модел тя използва автентична забрадка, съхранена от нейната майка, г-жа Сюлбие Июзаева. Виолета Ганчева изследва северняшките български носии и много сполучливо интерпретира с ширити различните украси на т. нар. двупрестилчена носия. Виктория Иванова пресъздаде облекло на ромите, като направи разкошна комбинация от шарен и червен плат“ – отбеляза още инж. Иванова. Тя изказа сърдечни благодарности на Даника Петрова – ученичка в Природо-математическата гимназия във Велико Търново и танцьор, която предостави народна носия от Търновския регион за целите на проекта и събитието.
Модното ревю „Етноси“ бе официално открито от директора на гимназията г-жа Боряна Мочева. Гости на събитието бяха г-жа Лидия Прокопова – представител на Регионалното управление на образованието, ландшафтен архитект Илона Коцопулос – дарител, г-н Иван Пейчев – заместник-директор на начално училище „Цани Гинчев“ – гр. Лясковец, родители, близки и приятели, учители и ученици. Госпожа Мочева поздрави гостите, похвали младите таланти за отличната работа и добрия пример, и благодари на финансиращия орган, домакините от хан „Хаджи Николи“, фотографът Нено Вълковски, който документира събитието, и на всички, които със своя труд, талант и усилия са допринесл

и за изпълнението на вдъхновяващия проект „Единни в многообразието“. „Прекрасно е чувството на удовлетворение, когато продуктът от труда на учители и ученици, подкрепени от родители и общественост е налице. Днес, всеки един от нас е уникален и различен – по етнос, визия, характер, професия, но всички сме заедно. Проектът „Единни в многообразието“ ни постави пред нови предизвикателства. Осъществихме иновативни дейности в областта на гражданското образование, историята и географията, екологията и здравословния начин на живот, спорта и изобразителните изкуства, в професионалното образование по моден дизайн, фризьорство и козметични услуги. Породиха се нови идеи, които ще развием в бъдеще“ – категорична е Боряна Мочева.
Водещи на събитието бяха Илияна Маламова и Денис Яланджиев от Х клас, по сценарий, изготвен с редакторската подкрепа на филолога Иваничка Джилянова – учител по български език и литература. Прическите на участниците бяха направени под ръководството на г-жа Емилия Лазарова – учител в специалност “Фризьорство”.
Първа дефилира Виктория Иванова, която демонстрира традиционна народна носия от Търновския регион на Северняшката фолклорна област, разположен на прехода между равнината и планината. Носията се състои от бяла риза, задна надиплена вълнена престилка, предна престилка и колан. Като цяло представлява двупрестилчена женска носия и се облича основно през лятото, а в някои селища на равнината и през цялата година. Всяко селище или група селища от планината или равнината има свои характерни особености в дрехите, изразени в кройката, материята, цветовете, използваната шевица и други.
Модната колекция „Етноси“, претворяваща традициите, бе представена под звуците на подбрана музика, характерна за различните етноси, от наши ученици – млади изследователи, творци и модели:
Виолета Ганчева, с прическа от Денис Яланджиев, дефилира на фона на песента „Ерген деда, червен деда“ със своя моден модел на българско облекло от Северняшката фолклорна област, от т.н. „двупрестилчен“ тип, със Северняшки „косичник“ на главата. Характерно за това облекло е, че се състои от предна и задна бродирани престилки. Задната, която северняците наричат „бръчник“ (вълненик, тъкменик, пещемал, кърлянка, завешка), е изработена от памучен плат, с чупки, в долната част украсена с различни цветове плат и ширити. Предната престилка се нарича „фута“, украсена с богато нашити ширити. Ризата е от памучен плат, украсена по разреза на гърдите, яка-столче, към подгъва и ръкавите с ширити.
София Третякова, с прическа от Габриела Страхилова, дефилира на фона на песен на София Ротару, представяйки модел на украинското народно облекло, изработено с помоща на нейната баба и майка. Костюмът се състои от дълга памучна риза с разширен в долната част ръкав с печатани бродерии, върху нея е заметната плътна пола на фигурки, финализирана със завързан червен колан. На главата е вплетен украински венец от изкуствени цветя с различни цветове панделки. Украинските венци като украса за глава са световно известни.
Йоана Иванова от IX клас, с прическа от Виктория Иванова, дефилира под звуците на Украинские песни, представяйки модния модел на София Третякова. Това украинско облекло включва блуза, украсена с красив ширит с рози по предната част и ръкава, който в долната част е разширен и завършващ с маншет, дълга пола с набран волан в долната част, украсена с ширит. Финален финес придават украсената престилка и богатото цветно украшение на главата, типично за украинките.
Микаела-Хюлия Бакалова, с прическа от Севда Петрова от ХI клас, дефилира на музиката на Turkish dance, като представи официално облекло с турски елементи. Модният модел е изработен в екип с Габриела Страхилова от XI клас, специалност „Моден дизайн“. Идеята на Микаела-Хюлия е вдъхновена от облеклата за турския празник „къна“. Костюмът, скициран от нея включва дълга, елегантна, бяла рокля, разширена в долната част. Върху нея има горно великолепно червено облекло с красиви орнаменти по периферията. Ръкавите в долната си част са красиво клоширани, типични за турските облекла. На главата Микаела е със съкровено пазената от майка й забрадка.
Дочка Станева от IX клас, с прическа от г-жа Емилия Лазарова, дефилира на музиката на Табор возвращается, представяйки модел на ромското облекло, изработен от Виктория Иванова. Шармантна рокля, която събужда усет за пламенни танци и ритми. Полата е от красив шарен, лъскав плат, клоширана, завършена с тънък, набран волан. Блузата е прекръстосана в предната част, украсена с клоширан шарен волан, по същия начин завършват и ръкавите. Допълнение към облеклото е шал на талията с лъскави украшения и на главата кърпа с парички за по-голяма пищност. Ромското облекло се отличава с пъстрота, обемност и удобство. Характерни за женските носии са многообразните волани и шевици, подчертаващи красотата на жената.
В хореографията на модното ревю, накрая учениците символично се хванаха за ръце и в кръг, за да напомнят, че всички се обединяваме със своите добродетели и облекла, и да покажат, че са ученици от едно училище.
В своите заключителни думи, координаторът на проекта Камелия Джанабетска подчерта: „Гимназията е нищо без вас, хората в нея – като дом без семейство. Съвместното изпълнение на проекта „Единни в многообразието“ е наше общо дело. Може да сме оставали до късно, да сме работили до полунощ за общата ни цел – да имаме училище и общество, в което хора от различни етноси живеят в дух на толерантност, хармония и солидарност, решават проблемите си заедно, приемат различията помежду си и ги празнуват, както днес, на модното ревю, с красивата модна колекция, която създадохте – заслужавало си е.
Знайте, че се гордея с всеки един от вас, с дръзновението и усърдието, което проявихте. С вашите заложби и таланти, ден като днешния няма да е изключение. Вече втора година работим рамо до рамо, за да развием нашето училище като авторитетна образователна институция, в която всеки може да се изяви и да намери приятели и партньори. Благодаря Ви, че се впуснахте в действие със сърце и ум, с желание и радост, въпреки трудностите с COVID-19. Благодаря на доброволците – модни модели и водещи, на колегите от проектния екип и младите учители Цветелина Тутовска и Екрам Мюмюнов, които се присъединиха към нас, на дарителя и ландшафтен архитект Илона Коцопулос, която предостави екологични козметични продукти за наградите и ни оказва съдействие да надградим проекта със следващ, насърчаващ етнокултурните взаимодействия в чиста и здравословна околна среда чрез зелена класна стая на открито. И най-вече благодаря на г-жа Боряна Мочева, като й връчвам грамота за доброто ръководство, вдъхновението и ценните моменти в етнокултурните взаимодействия от името на проектния екип.“
Госпожа Джанабетска връчи грамоти и на най-изявените участници в проекта – модни изследователи, творци и модели, и на водещите на модното ревю.
За организирането и провеждането на модното ревю допринесоха още г-н Георги Гърев – заместник директор, класните ръководители г-жа Елка Бакова, Марияна Иванова, Ивелина Недева и Иваничка Джилянова, г-жа Емилия Лазарова – озвучител, в качеството си на учител по музика, г-н Екрам Мюмюнов – осигурил озвучителната техника, г-жа Цветелина Тутовска – изработила уникалното украинско украшение за глава, носено от Йоана Иванова. Без всички тях, празникът нямаше да е същият.
Автор: Камелия Джанабетска
Снимки: Neno Valkovski