От мечти към реалност – историята на една ученичка от ПГТО “Добри Желязков”, гр. Сливен

Рубрика “Споделено от Регионалния координатор”

Днес регионалният педагогически координатор за регион Югоизток Илия Крачев ще ви запознае с историята на едно момиче, която е много талантлива, позитивна, борбена и целеустремена. Умее да рисува, да пее, има силна харизма и мотивира хората около нея.

Представяме ви Виктория Йорданова, на 16 години, живее в село Гергевец, общ. Сливен, ученичка е в 11 клас в Професионална гимназия по тексил и облекло “Добри Желязков” гр. Сливен. Печели много конкурси през годините, което допринася за увереността й, себеутвърждаването и позитивната й нагласа за живота. През 2019 година спечелва националния конкурс за есе “Посланик за един ден” и влиза в ролята на посланик в германското посолство.

Казва, че преживяването от срещата с дипломатите било невероятно и неповторимо, както и много мотивиращо. Печели и няколко конкурса за училищни рисунки. През 2022 година взима участие в проекта на Еразъм+ “Нека слънцето грее в нашите училища”.

Запознах се с Виктория на едно събитие, провело се в гр. Сливен по училищната програма „Срещи с изявени представители на общността“ в Професиионална гимназия по текстил и облекло “Добри Желязков”, където тя беше водеща на програмата, а по – късно пееше рамо до рамо с певицата Роксана. Певческият й талант не остана незабелязан от всички присъстващи в залата, за което получи бурни аплодисменти.
В разговора ни, тя ми сподели голямата й мечта и цел занапред – след като завърши средното си образование да продължи да учи в университет и да следва право. Иска да е грамотна юридически, да знае правата си, да защитава хората и да амбицира много момичета от ромски произход да продължат да учат, да не правят грешката с ранен брак и бременност, да покаже на останалите, че могат да се развият и докажат в обществото. Тя е пример за нейните връстници в училище, за нейните приятели и гордост за семейството и роднините й.
Много е комуникативна, не се притеснява да говори пред аудитория и чака с нетърпение да се запише във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

 

 

 

 

 

 

Автор: Илия Крачев, Регионален педагогически координатор

 

Мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” включва 287 образователни институции от цялата страна, които са се обединили в постигането на целите на програмата на Център “Амалипе” и подкрепена от Тръст за социална алтернатива. Целите включват: превенция на отпадането и задържане на всички ученици в училище, увеличаване на броя на реинтегрираните/ записаните отново в училище деца, увеличаване на броя на възрастните роми, включени във форми на учене през целия живот, чувствително увеличаване на процента на ромските младежи, които продължават своето образование в средни училища/ гимназии, активно участие на родителите в училищния живот.