Песен за всяка жена: позиция на Център Амалипе във връзка с видеото, озаглавено “Песен за Лена”

В тази уж развита епоха забелязваме една интересна взаимовръзка – колкото повече успели жени има, толкова повече според обществото са любовниците или дъщерите на някой. На някой с власт. Жени, които, разбира се, не заслужават позицията си, нали?

Вероятно наистина има такива. Но дали в България не може да има достатъчно умни, образовани и интелигентни жени, които наистина пък да са компетентни. Недай си Боже и добре изглеждащи. Наистина ли обществото смята, че няма никакъв шанс една красива млада жена да е и успяла – сама, без чужда (мъжка) помощ? Погледнете дъщерите, сестрите, приятелките, майките си…и си отговорете. А сега погледнете отново дъщерите, сестрите, приятелките, майките си и си представете, че някой реши непрекъснато да ги обижда. Не защото са му навредили с нещо лично, а просто защото са на определена позиция, защото имат повече власт от него или защото мислят различно. Представете си, че всеки реши, че има право да се бърка в личния им живот и да накърнява достойнството им публично, като и трупа дивиденти на техен гръб. Сега как се чувствате?

И преди да ни обвините в субективизъм искаме да отбележим, че този текст НЕ Е с цел подкрепа на която и да е политическа партия. Но Е с цел подкрепа на всяка успяла жена, която бива подценява и обиждана заради външността, произхода си, възрастта си или просто защото…е жена. През годините забелязваме, че в политиката всяка дама, която се открои с работата си по един или друг начин задължително става обект на посмешище, но обикновено не заради професионална грешка или решение. За нас това е публично насилие върху жени, избрали да работят в политиката. Това отношение не бива да бъде нормализирано и приемано както в политическата среда, така и във всяка друга. Днес се обединяваме около Лена Бориславова, защото нейният случай е национално известен, но това се случва в една или друга степен във всяка професионална среда. И трябва да спре.

Екипът на Център Амалипе винаги се е стремял да помага на жените да бъдат равнопоставени, да бъдат оценявани и ги е подкрепял да следват мечтите си и да се развиват. Затова и работим по множество проекти против домашното насилие и за овластяването на жените. Център Амалипе осъжда всяка форма на злепоставяне, подценяване и накърняване достойнството на всяко момиче. Затова и създадохме конкурса (насочен и към момчета) „Момичета с мечти – да обърнем страницата“.

Нека обърнем и тази страницата. Веднъж и завинаги. Защото всички ние можем да сме Лена.

 

П.С. Ако мислите като нас и искате да направите нещо, една малка стъпка е свалянето на въпросното видео от YouTube. Всички можем да помогнем това да се случи, като намерим видеото в YouTube и без да го отваряме, натиснем върху трите точки в дясно на него и изберем Report/ Сигнал. Колкото повече хора подадат сигнал срещу него, толкова по-скоро то ще изчезне. Това няма да промени много, но ще покаже, че не сме безразлични към езика на омразата към жените.  

П.П.С. Фондация “Екатерина Каравелова” също публкува позиция и призив към политическите партии и Националния съвет за равнопоставеност на жените и мъжете към Министерски съвет да излязат с официални позиции и осъдят остро този случай. Позицията можете да подкрепите тук.