Истории за промяната, която постигнахме до тук: Силвия Ненова

В навечерието на празниците ще Ви споделяме интервюта, които направихме през последния месец с директори и образователни медиатори от училища, които получиха устройства в рамките на кампания “Стара техника за ново начало”, подкрепени от ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change Bulgaria.
Колко са важни даренията и дали те са помогнали, днес ще Ви разкаже Силвия Ненова:
Здравейте ! Бихте ли се представили ?
Здравейте! Казвам се Силвия Ненова и съм директор на ОУ “ Кап.Петър Пармаков” – с. Градец. В нашето училище учат 370 ученика. Те са разпредели в паралелки от 1 до 7 клас и ПГ, и се помещават в 4 сгради .
Учениците са предимно от ромски произход, една голяма част са от бедни семейства.

Как се справяте в дистанционното обучение ? Моля разкажете

Истината е,че е трудно за децата от нашето училище да учат дистанционно. Както вече споменах децата са от уязвими групи и липсата за устройства и интернет затруднява много този процес.Въпреки всичко има определен брой ученици, които учат дистанционно в платформата MS Teams. По изключение за ученици, които нямат техническа възможност да се включат в ОЕСР, обучението се извършва чрез изготвяне на работни листи от педагогическите специалисти ,които им преподават. В училище е създадена организация за тяхното подготвяне, окомплектоване и раздаване. Особен принос за това имат дежурните учители, както и образователния медиатор Гергана Стоянова и охраната Недко Мачков и Радил Василев. Приятно останах изненадана, че децата много стриктно идват всеки ден да си вземат листите и връщат старите. Единици са тези, които не го правят. Учителите, които работят онлайн в платформата. Пряката връзка с децата за нас, тях и техните родители се усеща осезателно. На съвет приехме да бъде удължена учебната година за 1-7 клас като през тези дни се провеждат проектни дейности и допълнителна работа с децата и учениците.

Вие бяхте сред училищата, които получиха дарение от нашата кампания “Стара техника за ново начало” . Бихте ли споделили с нас – колко устройства получихте и кой беше дарителя ?

Винаги споделям това с емоция, гордост и вълнение! Ние бяхме училището, което мобилната компания Теленор избра да получи дарение от 24 компютърни конфигурации. Колективът на ОУ,,Кап.Петър Пармаков‘‘ прие този акт на дарителство като израз на милосърдие, социална ангажираност и проява на активност, инициативност, човечност и искрена доброта към съдбата на децата и учениците

Как допринесе това дарение за работата Ви в условия на обучение от разстояние в електронна среда ? Какви са ползите за учениците ?

Когато децата постъпиха в училище бяха приятно изненадани. Тези конфигурации бяха монтирани в класните стаи. Бе оформен и компютърен кът в сградата на старото училище, където липсваше такъв. (до преди второто излизане в ОРЕС)

Защо, според Вас, е важно гражданите, фирмите и организациите да подкрепят кампанията “Стара техника за ново начало” ?

Защо трябва гражданите и фирмите да подкрепят кампанията ,,Стара техника за ново начало‘‘? Защото в тези условия, в които сега живеем, трябва всеки Човек да отвори сърцето си, душата си и да помогне с каквото може. Фактът, че си накарал едно дете да се усмихне, да видиш как му греят очите от радост за нас е като все едно Ангелче му е помогнало. Истината е, че децата от нашето училище искат да се учат, да получават дори най-малка радост като всички други. Нека да има повече такива Ангели като вас и Теленор. Защото точно вие сте посланици на доброто. Чрез кампанията “Стара техника за ново начало” ще бъде дадена възможността за ново начало на тези бедни дечица .

Какво е вашето послание ?

Дай добро, за да получиш добро!

Благодарим ви за това интервю !

Автор: Таня Христова

Снимки: Facebook

Ако искате да помогнете и други деца да успеят да се включат в дистанционното обучение можете да ни подкрепите. Виж как: