Участниците в програма “Равен шанс” отново завършиха годината с Много добър успех

 

69 са младежите от цялата страна, които Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” подкрепи през учебната 2020-2021г. в завършване на средното си образование, като им закупи транспортни карти за автобус и учебници. Това се случи благодарение на Програма “Равен шанс – достъп до средно образование”, финансирана от Тръст за социална алтернатива.

Програмата е дългосрочна, началото и бе поставено през 2011г., като Център Амалипе е от организациите, които я администрират още от самото и начало. Учениците, които участват са от бедни семейства, живеят в села и малки градчета и учат в средни и професионални училища в големите градове. За да задържат младежите и девойките в училище, Център „Амалипе” им помага не само чрез покриване на транспортните разходи и снабдяване с учебници, но и като ги включва в младежки доброволчески дейности. От подкрепените се изисква да посещават редовно училище, средният им успех да е минимум Добър и да се включват в извънкласни занимания.

През първия учебен срок, средният успех на подкрепените ученици от ТСА бе Много добър 4,67. А средният брой неизвинени отсъствия бе 1,1. През втория учебен срок неизвинените отсъствия са 1,95, а съответно средният успех е Много добър 4,77. Годишният среден успех на учениците е Много добър 4,86Една трета от учениците нямат нито едно отсъствие по неуважителни причини за цялата година. Отличниците са седемнадесет, а Синем Ариф, който завърши 10-ти клас в ОбУ “Панайот Волов” , с.Тодор Икономово е с пълен отличен 6,00. Зрелостниците, които бяха 9 през тази учебна година показаха добри успехи на матурите си и успешно завършиха своето средно образование. Някои от тях кандидатстваха и вече са приети във висши учебни заведения.

През цялата година, когато мерките го позволяваха, а понякога и онлайн, учениците от професионалните гимназии участваха в редица конкурси, в които се представяха на високо ниво и печечила призови места. И макар този път прическата и грима, или тоалетите да не се изготвяха на място в голяма зала, а учениците да изпращаха видеоклипове, които организаторите презентираха в социалните мрежи, младежите не изгубиха мотивацията си. Те се трудиха неуморно въпреки новите и за много от тях по-трудни условия.

Други пък бяха активни в училищния живот, дори и онлайн – продължиха работата си като председатели на ученически парламенти или се превърнаха в ученици наставници. Помагаха на други ученици, които изпитваха затруднения и се включваха в организирани от Център Амалипе уебинари за повишаване на лидерския им капацитет.

Гордеем се с всички вас! Вие доказвате всеки ден, че можете, без значение от трудностите. Благодарни сме, че можем да бъдем част от пътя ви. Не спирайте да се развивате по пътя на образованието и мечтите си!

Photo by Baim Hanif on Unsplash