Разговор с гимназисти за любовта, която ще почака подходящото време

Ученици от 10-ти и 12-ти класове на Професионалната гимназия по земеделие гр. Търговище имаха един различен „Час на класа“. В празничния 14 февруари те имаха гост-лектор – г-жа Силвия Станчева, регионален образователен координатор към Център Амалипе за Североизточна България.

Любовта е нещо свято и важно. Както сме чували да казват, любовта е чувството, което движи света, както и това, че осмисля живота на всеки човек. В проведената дискусия акцентът се постави на последователността от важните решения, които вземат учениците за живота си. Както самите те предложиха, редът на събитията в живота им трябва да бъде първо завършване на образованието, после реализиране в работа и едва тогава избор на партньор и брак. Не бива нещата да се случват в обратен ред – момчетата и момичетата споделиха, че ако това се случи, то ще донесе много неприятности и в крайна сметка всички ще бъдат нещастни. Затова след като се замислиха, всички участници решиха за своя живот да приложат правилния ред на събитията.

Друг важен акцент бе изборът на подходящ партньор. Участниците сами достигнаха до извода, че млади хора с високо образование няма как да бъдат в единомислие с партньор, който няма завършено начално или основно образование. Защото такава връзка би породила много различия във вземането на решения във всяко едно отношение.

Личната история на лектора породи разнородни чувства у младите хора и ги накара да се замислят сериозно над темата за брака. Те споделиха, че ранният брак няма да им донесе нищо положително, а само ще ги обрече на труден и нещастен живот. Затова няма да следват сляпо традициите, а ще обмислят добре всяко свое решение.

Ние им пожелаваме – Живейте разумно! Учете стабилно! Обичайте в подходящото време! Изберете подходящия човек! Мечтайте смело  и сбъдвайте мечтите си! Бъдете щастливи, мили момичета и момчета!

Силвия Станчева