Образователни медиатори ще отбележат ,,ROMA PRIDE”- Деня на ромската гордост и култура

За 11-та поредна година Център ,,Амалипе“  ще отбележи Рома Прайд – Дните на ромската гордост и култура с поредица от събития, стартиращи от 4 октомври  и продължаващи в рамките на цялата седмица. Център “Амалипе” провежда от години тази инициатива, която стартира винаги в началото на месец октомври чрез поредица от кампании, свързани с представяне на ромските традиции с цел освен популяризирането им и преодоляване на дискриминацията и расизма и преодоляване на стереотипите и предразсъдъци спрямо ромската общност.

Roma pride – седмицата на ромската гордост и култура, дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика; показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които ромите успяват да постигнат остават завоалирани и скрити зад негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома прайд е своеобразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на етносите без омраза и негативни нагласи.

Образователни медиатори към ,,Амалипе“, учители, родители, ученици, доброволци  и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура, обединени от общата идея – да се премахнат предразсъдъците  в ромските традиции и обичаи.

 

Ето как ще бъде отбелязана седмицата на e Roma Pride по места:

Област Велико Търново

Стражица

На 08.10.2021г. от 09:00ч. в СУ ”Ангел Каралийчев ”гр. Стражица ще се отбележи „Рома Прайд-„Ден на ромската гордост и култура”. Образователният медиатор  Ирена Михайлова, заедно с ученици от 8-ми клас, ще представят традиционни ромски носии, илюстриращи местните обичаи.  По-късно заедно с Родителския клуб на СУ ”Ангел Каралийчев” гр. Стражица ще бъдат обсъдени какви са традиционните празници в областта и начините на тяхното отбелязване. Идеята на медиаторът  е да  покаже каква е ромската култура и че с нея можем да се гордеем всички – българи и роми; да се покажат сходствата в културите на различните етноси. „Да се покаже, че можем да се гордеем с културите на различните етноси и да живеем заедно в България“ – сподели Михайлова. Дейностите ще се проведат по проект  BG05M9OP001-2.018-0007-2014BG05M2OP001-C01 “Интеграция на уязвими групи в община Стражица”

 

 

Павликени

За поредна година център за развитие на общността град Павликени ще отбележи ,,Рома прайд“ ден на ромската гордост и култура. Събитието ще се състои в село Батак, като участие ще вземат: Валери Ангелов – Експерт развитие на местната общност и медиаторите Стефан Стефанов и Никола Георгиев. Мероприятието ще започне  на 08.10.2021 от 10:00ч. с презентация на тема –„Защо се отбелязва Рома прайд“ пред родители.  След срещата с тях ще има изложба на ромски ястия, които се готвят в ромската махала на с. Батак. Предвижда се да се направи и изложба на автентични плетива и дрехи на ромската общност в с. Батак.  Каним всички родители, ученици, учители и  доброволци, да се запознаят с културата и бита на общността в селото.

Събитията ще с проведат спрямо епидемичните мерки съгласно заповедта на Министъра на здравеопазването.

 

Област. Шумен

Смядово

На 07.10.2021г. образователният медиатор за гр. Смядово ще отбележи „Рома прайд“ – Деня на ромката гордост и култура в Музеен комплекс в град Смядово от 10:00ч.

Ще бъдат поканени активни родители, както и граждани, пред които ще се представят успели роми в сферата на музиката, поезията и културата. Гостите ще могат и  да се насладят на филми с известни ромски актьори.

Дейността е по проект: BG05M9OP001-2.018-0032-2014BG05M2OP001-C01 „Община Смядово с грижа за всички“.

 

Нови Пазар

 

За поредна година Алдин Стефанов, образователен медиатор към Център ,,Амалипе“ ще отбележи „Рома прайд“  в ПГХТ град Нови Пазар, като ученици от 8. 9 и 10 клас ще участват във футболни мачове, посветени на деня и толерантността .

Образователните медиаторите  от Никола Козлево, Гулянци, Ново село, Етрополе, с. Краводер също ще отбележат ,,Рома прайд“  по интересни и интерактивни начини.

 

За повече информация:

Валери Ангелов, 0887657773

Атанас Атанасов, 0894944413