Образователни медиатори от цялата страна ще отбележат ROMA PRIDE – Деня на ромската гордост и култура

За 12-та поредна година образователните медиатори, които са част от  мрежата на Център ,,Амалипе“  “Всеки ученик ще бъде отличник”, ще отбележат  Рома Прайд – Седмица на ромската гордост и култура с поредица от събития, стартиращи от 4 октомври  и продължаващи в рамките на цялата седмица. Център “Амалипе” провежда от години тази инициатива, която стартира винаги в началото на месец октомври с поредица от кампании, свързани с представяне на ромските традиции с цел освен популяризирането им и преодоляване на дискриминацията и расизма и преодоляване на стереотипите и предразсъдъци спрямо ромската общност.

Roma pride – Седмицата на ромската гордост и култура дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които ромите успяват да постигнат остават завоалирани и скрити зад негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома прайд е своеобразен начин да бъде чут ромският глас за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на етносите без омраза и негативни нагласи.

Образователни медиатори към  ,,Амалипе“, учители, родители, ученици, доброволци  и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура и обичаи, обединени от общата идея – да се премахнат предразсъдъците.

Ето как ще бъде отбелязана седмицата на Roma Pride по места:

Павликени

На 6-ти октомври в ОУ ‘‘Св. Св. Кирил и Методий село Батак ще се отбележи Рома прайд – Седмица на ромската гордост и култура. Ще се представят презентации във връзка с темата пред родители и  ученици.  Доброволци ще изработят табло на тема “Толерантност”, ще се проведе футболна среща в спортната зала на училището и ще има изложба на ромски питки и баници. 

Стражица

За поредна година образователният медиатор Ирена Михайлова към ЦМЕДТ “Амалипе” ще отбележи „Roma Pride”- Седмица на ромската гордост и култура. На 04.10.2022г от 10:00ч. ще се проведе беседа с родители на тема „Нещата, които не знаем за ромите”. Идеята на медиатора е да се видят сходствата в културите на различните етноси в община Стражица.

Шумен

На 05.10.2022 година в ПГССХТ гр. Шумен, Ангел Ангелов, образователен медиатор ще организира: изложба на рисунки и изпяване на химна на ромите „Джелем, джелем“ пред родители, активисти и доброволци.

Община Ветрино

На 10.10.2022г. образователният медиатор Гинка Георгиева ще проведе кампания за честването и отбелязването на празника Roma Pride. Събитието ще се състои в читалището на с. Неофит Рилски от 18:30ч. Ще присъстват родители и деца, на които танцовата училищна група ще поднесе специална програма.

Смядово

На 10.10.2022г. образователният медиатор Тодор Атанасов ще  проведе кампания за честването и отбелязването на празника Roma Pride. Събитието ще се състои  в Музеен комплекс  гр. Смядово от  18:00ч. На гостите ще бъдат представени историите на успешни ромски личности.

Болярово

Също на 10.10.2022г. от  10:00ч. образователният медиатор Михаела Колева ще проведе кампания за честването и отбелязването на празника Roma Pride. Събитието ще се състои в залата на Бюрото по труда в  гр. Болярово, като на гостите на събитието ще бъдат представени историите на успешни ромски личности.

Нови пазар

За поредна година Алдин Стефанов, образователен медиатор към Център ,,Амалипе“, ще отбележи „Рома прайд“  в ПГХТ град Нови Пазар, като ученици от 8, 9 и 10 клас ще участват във футболни мачове, посветени на деня и толерантността.

Roma Pride ще бъде отбелязан от още над 200 медиатори, които са част от Мрежата на образователните медиатори  към Център “Амалипе“, подкрепена от Тръст за социална алтернатива гр. София.

 

За повече информация:

Валери Ангелов – 0882247945

Атанас Атанасов – 0882540209