Над 100 образователни медиатори отбелязаха „Рома Прайд“ – Седмица на ромската гордост и култура

За 12-та поредна година образователните медиатори, които са част от Мрежата на образователните медиатори на Център ,,Амалипе“, отбелязаха “Рома Прайд“ – Седмица на ромската гордост и култура с поредица от събития, които  стартираха от 4 октомври  и продължиха  до 10 октомври. Център “Амалипе” провежда от години тази инициатива, която стартира винаги в началото на месец октомври с поредица от кампании, свързани с представяне на ромските традиции с цел освен популяризирането им и преодоляване на дискриминацията и расизма и преодоляване на стереотипите и предразсъдъци спрямо ромската общност.

„Рома Прайд“ – Седмицата на ромската гордост и култура дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които ромите успяват да постигнат остават завоалирани и скрити зад негативната същност, която се представя пред гражданското общество. „Рома Прайд“ е своеобразен начин да бъде чут ромският глас за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на етносите без омраза и негативни нагласи.

Образователни медиатори от Мрежата на Център ,,Амалипе“, учители, родители, ученици, доброволци  и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България  се включиха заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура и обичаи, обединени от общата идея да се премахнат предразсъдъците в различните общности.

Ето как бе отбелязан „Рома Прайд“ от образователните медиатори по места:

 

Велико Търново

На 06.10.2022 по инициатива на образователния медиатор Милка Ангелова, учениците от 5 и 6 клас към СУ „Владимир Комаров“ гр. Велико Търново нарисуваха ромското знаме. Поводът бе отбелязване на „Рома Прайд“ – Ден на ромската гордост и култура.

 

 

 

Румянцево

Образователният медиатор Галия Илиева отбеляза ROMA PRIDE в ОУ “ХРИСТО Ботев“ с. Румянцево. С помощта на класния ръководител на 7 клас проведоха беседа за традициите на ромската общност и символиката на ромското знаме.

 

 

 

с. Кошарна, общ. Сливо Поле

За първи път в с. Кошарна и в община Сливо поле образователният медиатор Ивелина Костова заедно с ученици от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Ряхово отбелязаха Деня на ромската гордост и култура – РОМА ПРАЙД.

 

 

 

 

с. Градище

В ОУ “Васил Левски”, село Градище, община Шумен отбелязаха “Рома Прайд” – Ден на ромската гордост и култура. Медиаторът разказа пред присъстващите  за културата, гордостта, традициите и обичаи на ромите в населеното място.

 

 

с. Добролево

В  ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с. Добролево също бе отбелязан ROMA PRIDE с кампания, като в нея взеха участие  ученици от 1 – ви клас. Родител разказа как се празнуват празниците и обичаите в населеното място. Всички гледаха клип за Банго Васил.

 

 

 

 

Галиче

В СУ „Христо Ботев“ село Галиче се проведе кампания по случай „Рома Прайд“  – Ден на ромската гордост и култура, като по този начин се показа на учениците, че заедно могат да постигнат повече. На 04.10.2022г. от 10:00 часа образователните медиатори Василена Маринова и Катрин Огнянова направиха плакат с ръцете на група ученици. От 12:00 часа образователните медиатори Василена Маринова и Катрин Огнянова съвместно с учителя по Физическо възпитание и спорт Борис Григоров проведоха футболен и волейболен турнир.

 

Пловдив

Седмицата на ромската гордост и култура беше отбелязана на 10.10.2022г. с предварително подготвен  кът с почерпка, литература, четене на стихове. На децата и на преподавателите  им бе интересно да научат нови неща, за нови култури. Това е начин да бъде чут ромският глас за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на етносите без омраза и негативни нагласи.

 

 

с. Караджово

На 7 октомври 2022г. в ОУ ”Васил Левски”  отбелязаха Денят на ромската гордост и култура РОМА ПРАЙД. Образователният медиатор Бойчо Кочев заедно с учители и ученици подредиха изложба с книги на ромите, техните традиции и фолклор, включващи думи и изрази на ромски, картини от бита и празниците на ромската общност. Пред учениците бе представена презентация за успешни роми, която всички изгледаха с интерес. Прочетоха стихове на Усин Керим. Всички бяха развълнувани и убедени, че много са нещата, които ни сближават и едно от тях е образованието. За да сбъднем мечтите си, трябва да вярваме, че можем.

 

Вълчи дол

На 7 октомври в библиотеката на СУ “Васил Левски” гр. Вълчи дол образователните медиатори и ученици от 4 клас отбелязаха Деня на ромската гордост и култура Рома Прайд. Изгледаха видео на Дико Йорданов, който разказва за символите на знамето на ромите.

 

 

 

 

Крушовица

Учениците от ОУ “Христо Ботев” село Крушовица, област Враца отбелязаха ROMA PRIDE. Седмицата бе посветена на ромската гордост и култура. Бяха преразказани  приказки, пяха се ромски песни. Госпожа Стоянова, директор на училището, пожела на всички деца успех, оптимизъм, приятелства и безброй поводи за гордост.

 

Алфатар

„Слънцето свети еднакво за всички”

В Основно училище “Христо Ботев” гр. Алфатар бе отбелязана Седмица на ромската гордост и култура – Roma Pride / Рома Прайд по инициатива на Център АМАЛИПЕ.

Ученици съвместно с образователния медиатор Стефани Василева, помощникът на учителя Симона Владимирова, училищният психолог Теодора Боянова и ресурсният учител Севда Хюсеин изготвиха постери. Първият от тях е на тема “Любопитни обреди и обичаи от празничния календар на ромите”, в който са представени типични обичаи като “Банго Васил”, “Мая, Маето”, “Купуване на булка”, както и традиции, отбелязвани от други етноси. Вторият представя “Успели хора от ромския етнос” с цел да бъдат намалени предразсъдъците и даден пример, че успехите и личностното развитие не зависят от етнос, религия или социален статус.

Седмицата на ромската гордост и култура се отбеляза с послание за разбирателство, взаимно уважение, обич, спокойствие и мир.

Смолян 

В Смолян децата се запознаха с ромската приказка “Мечетата и вълкът” и нейния аналог – българската народна приказка “Вълкът и седемте козлета”. Малките артисти пресъздадоха части от двете приказки. С детските си ръчички те направиха голямо слънце, за да ни покажат, че то грее и стопля с лъчите си всички и дори и да сме различни можем да живеем, да играем и пеем заедно и да се обичаме. Благодарим Ви слънчеви деца, за емоциите през днешния ден!

Шумен

По случай “Рома Прайд” в ПГССХТ гр. Шумен бе направена  изложба на рисунки и фотографии на понита, снимани от възпитаници на училището. Учениците поздравиха учителите по повод “Международния ден на учителя” с химна на ромите “Джелем, Джелем”.

с. Марково

В ОбУ  “Пенчо П. Славейков” с. Марково, област Шумен, учениците от 5, 7, 8 и 9 клас отбелязаха “Рома Прайд“- Седмица на ромската гордост и култура. Учениците от различни етноси се представиха като всеки от тях сподели  за семейните си обичаи и традиции.

 

Ветрино

На 10.10.2022г. в с. Неофит Рилски отбелязаха Roma Pride с участието на деца от СУ “Христо Ботев” с. Ветрино, които по тяхно желание решиха да участват с танцова програма, за да зарадват и забавляват жителите на селото от общностната група рудари-власи.

 

с. Батак

В ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ село Батак се отбеляза кампанията Roma Pride “Ден на ромската гордост и култура“. Бяха представени две табла на тази тематика, които показват бележити роми, с които трябва да се гордеем. Образователният медиатор Стефан Стефанов представи презентация, която включваше бележити роми, допринесли за развитието на ромската култура и идентичност. Наблегна се и на специфичните ромски занаяти, които са се практикували преди време. На презентацията присъстваха ученици от различни класове. След презентацията се проведе футболен турнир, в който участие взеха ученици от училището, разделени в три отбора. Рома прайд – Денят на гордостта и културата дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които роми успяват да постигнат, остават завоалирани и скрити пред негативната същност, която се представя пред гражданското общество.

с. Преселенци

В ОУ “Васил Левски” село Преселенци, община Генерал Тошево отбелязаха “Рома Прайд” – Деня на ромската гордост и култура.  Децата гледаха презентация за успели роми, а след това имаха възстановка на къна геджеси.

 

с. Червенци

По случай седмицата  на ромската гордост и култура ‘‘Рома Прайд“ в ОБУ ‘‘Св. Иван Рилски“  с. Червенци, общ. Вълчи дол,   учениците от ,,Фолклор на етносите-Ромски фолклор” представиха кратък танц пред учители и съученици.

 

 

 

 

Якоруда

 

ROMA PRIDE 2022 в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Якоруда: образователният медиатор  Севда Муса и ученици от 4, 5 и 6 клас отбелязаха Деня на ромската гордост и култура, потапяйки се в света на кулинарните вълшебства и пленителните разкази и легенди за ромите.

 

 

 

hdrpl

с. Кардам, общ. Генерал Тошево

На 7-ми октомври в ОУ “Христо Ботев” село Кардам, община Генерал Тошево, област Добрич, отбелязаха Рома Прайд – Ден на ромската гордост и култура. Образователният медиатор и учениците успяха да направят  плакат с ромски традиции и обичаи. След това представиха кратък ромски танц пред учители и съученици.

 

 

 

 

„Рома Прайд“ бе отбелязан от още над 100 образователни медиатори в училища от различни населени места, които са част от Мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“  към Център “Амалипе“, подкрепена от Тръста за социална алтернатива гр. София.