Професор Николай Денков ще бъде служебният Министър на образованието и науката

Професор Николай Денков ще бъде служебният Министър на образованието и науката в правителството на Стефан Янев. Това става ясно от указ на президента Румен Радев за назначаването на служебно правителство от 12 май.

Николай Денков е професор по физико-химия, доктор на науките в Софийски университет. Автор е на над 160 научни публикации с голям международен отзвук. Според престижна класификация на най – добрите световни учени, направена от Станфордския университет, професор Денков е един от водещите български учени.

Професор Денков бе служебен Министър на образованието и през 2017 г. Преди това през периода 2014-2016 г. бе заместник – министър на образованието с ресор Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В служебното правителство през 2017 г. професор Денков работи с екип от Мария Гайдарова (училищен директор от Пловдив), която отговаряше за ресор училищно образование и Иван Модев (бивш главен директор на дирекция “Структурни фондове в МОН“), който бе началник на кабинета.

Новият Министър на образованието и неговия екип ще трябва да се справят както с непосредствените предизвикателства, свързани със завършването на учебната година в условията на пандемия (включително провеждането на НВО и ДЗИ), така и с предстоящото финализиране на Програма Образование (наследник на ОП „Наука и образование за интелигентен разстеж“) и др.

Център “Амалипе” пожелава успех на Министър Денков и неговия екип.

 

В указа на президента Радев е посочен целият състав на Министерския съвет. Министър председател ще бъде Стефан Янев. Пълният състав на Министерския съвет и кратки биографии вижте тук