Събитие в централната Софийска синагога отбеляза Нощта на счупените прозорци и дефиницията за анти-ромска дискриминация

Чрез кратка церемония в двора на Централна софийска синагога, организирана от ОЕБ “Шалом” и Посолството на Федерална Република Германия в София (Deutsche Botschaft Sofia), отбелязаха 82 години от Нощта на счупените прозорци, бележеща началото на Холокоста, гоненията и геноцида срещу различните. На церемонията бе утвърдена и дефиницията за анти-ромска дискриминация, приета от International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA.

Поради мерките за безопасност в условията на ковид пандемия, церемонията бе в тесен формат. На събитието присъстваха Н.пр.Кристоф Айхорн, посланик на Федерална Република Германия в България, Н.пр. Мюриел Коен, посланик на Швейцария в България, г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи и Национален координатор за борба с антисемитизма, г-н Даниел Митов, министър на Външните работи (2014-2017), г-жа Веред Елрон, съпруга на посланика на държавата Израел в България, Деян Колев от Center Amalipe, Симеон Василев и Димитър Богданов от GLAS Foundation, г-жа София Коен, председател на Централен Израилтянски духовен съвет, г-н Николай Гълъбов, председател на Организация Приятели на Израел в България.

“Ние, българските евреи помним и никога няма да забравим доброто сторено от българския народ, но и никога няма да забравим, че езикът на омразата причини смъртта на милиони невинни хора – евреи, роми, хора с различна сексуална ориентация, физически и психически недъзи. Организацията на евреите в България “Шалом” никога няма да остане безмълвна за страданието на невинните хора и ще се противопоставяме на езика на омразата във всичките му измерения – антисемитизъм, ксенофобия или хомофобия.”, бе част от словото на председателя на ОЕБ “Шалом” доц.д-р Алек Оскар.

За моята страна и лично за мен е изключително важно да се срещаме и да си спомним. И да застанем заедно срещу всяка форма на дискриминация срещу околните, които са били и все още са жертви на омраза”, подчерта посланик Кристоф Айххорн.

Председателят на Център Амалипе Деян Колев благодари на Организацията на евреите в България Шалом и на Посолството на Германия за това, че организират отбелязването на Кристалната нощ дори в тревожните covid времена, за да си спомним, че човечеството е имало много по-тежки години. Той благодари, че събитието отдава необходимото внимание на приемането на дефиницията за анти-ромска дискриминация от Международния Алианс за Възпоменание на Холокоста. Колев припомни, че над половин милион роми са избити по време на Холокоста в резултат на същата античовешка идея за чистата арийска раса, която е погубила и над шест милиона евреи. Години наред ромският холокост бе забравен от международната общественост, но днес вече е признат, включително от Европейския парламент и Европейската комисия и се отбелязва на втори август. Но споменът за тези трагични времена никога не е изстивал в паметта на ромите и се е превърнал в един от моторите за създаването на съвременното ромско движение. Не е случайно че химнът на ромите, приет от първия международен ромски конгрес реферира именно към времената на черните ескадрон.

Ръстът на анти-ромската дискриминация и ксенофобията през последните години  напомня на 30-те години в Германия и затова приемането на дефиницията за антиромска дискриминация от Международния Алианс за възпоменание на холокоста е изключително важен акт. Заедно роми, евреи и всички граждани, които споделят европейските и демократичните принципи  трябва да се борим срещу всички форми на  антисемитизъм,  антиромска дискриминация, хомофобия и така нататък. Нека направим така, че месец ноември да не бъде свързван с нова кристална нощ, а с 16 ноември – деня на толерантността и с десети декември – деня на човешките права.