В СУ “Св. Климент Охридски“ гр. Сухиндол отбелязаха “Сурва“

На 01.02.2023 г. Петя Иванова – образователен медиатор в СУ “Св. Климент Охридски” гр. Сухиндол, заедно с ученици подготвиха информационно табло за Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”. На таблото бе поднесена любопитната информация, че от 27 до 29 януари в град Перник се провежда фестивалът “Сурва” и най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскирани групи от страната и чужбина.

Българската маскарадна обредност има хилядолетна традиция и идва от древни езически времена. Игрите с маски се практикуват при  смяната на старата с новата година и с пролетното събуждане на природата. Посланията им са насочени към прогонване на злите сили и с пожеланията за здраве и плодородие в периодите на т.н. „мръсни дни“ в годината. Маскираните мъже се движат със специфична стъпка, носят страховити маски и самобитни костюми, опасани са със звънци, хлопки, чанове. Маскарадните игри в България са жива традиция и се предават от поколение на поколение, каза образователният медиатор Петя Иванова.

Зимният обичай “Сурва“ е характерен за Средна Западна България – селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир. Изпълнителите от сурвакарските чети се наричат суровичкаре, сурваскаре. По традиция групите са от мъже, предрешени като невеста, младоженец, свекър, свекърва, които първи влизат в домовете и благославят домакините. Други персонажи на групата са още поп, мечка, цигани и съпровождащи музиканти. Причудливите маски на сурвакарите са плод на фантазията им. Облеклата им се изработват от парчета плат, нарязани на ленти или обърнати наопаки кожуси. В игрите се включват и деца, редом до своите бащи – знак, че традицията продължава.