ПГСС “Св.Георги Победоносец” гр.Суворово спечели наградата „Достойните българи” за инициативата си мобилна лаборатория

Даниел Иванов, Владимир Иванов, Мариана Великова и Теодор Таракчиев

Изключително сме щастливи, че учениците от ПГСС “Св.Георги Победоносец” гр.Суворово със своя “жълт автобус” спечелиха голямата награда “Достойните българи”. Училището е част от мрежата на Център Амалипе “Всеки ученик ще бъде отличник” и работи много активно с екипа ни от години, а инициативата им за мобилна лаборатория бе създадена в партньорство с Център Амалипе по проект Dream road (Път Мечта) – Дунавски регион за по-добър достъп, овластяване и развитие на ромите.

Идеята на мобилната лаборатория или както всички я наричат “жълтия автобус” е учениците да обикалят страната с мобилен кабинет за прегледи на възрастни хора от отдалечени райони. За целта те са трансформирали училищен автобус с аптечка, апарат за кръвно и лаптоп за онлайн връзка с лекар. Инициативата на децата получи голямата награда „Достойните българи” на тазгодишната церемония.

Идеята за мобилния кабинет е на учениците от гимназията по селско стопанство в град Суворово.

„Разбрахме, че има доста хора от малките населени места, които нямат достъп до медицинска услуга и така се роди идеята. За да не трябва хората да ходят до големите градове, да чакат на опашка. Гледаме да ги улесним и да им спестим време”, обясни Теодор.

В помощ на децата за реализацията на проекта участва техният учител Владимир Иванов.

„Когато им покажеш действителността на българското здравеопазване, на българския пенсионер, те го приемат присърце, защото и имат баби и дядовци и се поставят в обувките им и започват да бъдат по-креативни и имат идеи и решения”, уточни той.

В мобилния кабинет всеки пациент може да получи помощ от първа необходимост. И най-важното – среща с лекар посредством модерните технологии, които в много малки населени места липсват.

„Целият процес протича с връзка с лекар онлайн. Първо – пациентът минава, измерва своята температура, има термална рамка”, каза Даниел.

„Има ЕКГ апарат, кантар под стола, на който човек може да си види теглото. Апарат за кръвна захар, за кръвно налагане. Има и аптека. Когато имат връзка с определения лекаря, те да си вземат хапчета – за които не е нужна рецепта”, добави Теодор.

Зад каузата застава и директорът на гимназията. „Първо проектът беше стационарен – нямаше как да бъде мобилен, ако не беше този автобус с отпаднала необходимост за системата на образованието, който се оказа, че е в Суворово и благодарение на решение на общината го взехме във владение. И така нашата идея се превърна в мобилна”, сподели Марияна Великова.

Децата и техните учители се надяват добрият пример да бъде заразителен. „Имаме график, ние досега сме посетили много населени места и показваме идеята си и на други училища, за да бъдат по-креативни, по-дръзки и вдъхновени”, заяви Иванов.

„Ние искаме да дадем един пример на другите деца, които са на нашата възраст да правят добри дела, да помагат на хора, които се нуждаят от помощ”, обясни Даниел.

Център Амалипе поздравя учениците и екипа на ПГСС “Св.Георги Победоносец” гр.Суворово за изключителното признание, което получиха абсолютно заслужено!

Източник информация: nova.bg

Източник видео и снимка: 24chasa.bg