Таня Христова е сред петимата финалисти за престижната награда “Млад европеец на годината”! Тя е единственият ромски активист сред петимата финалисти

Ако някой ме попита за вдъхновяващ човек, който съм срещнала през последната година, отговорът ми ще е много лесен. Няма да се замисля особено. Таня Христова ме впечатли много силно и не само мен. Тя е една слънчева енергийна батерия, която в едно крехко и нежно тяло е събрала едно огромно сърце. И енергия, която сякаш никога не свършва. Не я оценихме само ние и институции на национално ниво. Тя е един от петимата финалисти в конкурса “Млад европеец на годината”, организиран от Фондация Schwarzkopf Young Europe, в който Център Амалипе я номинира. Но нека ви разкажа повече за нея и сами ще разберете защо е сред номинираните в конкурса и защо е нашият победител.

Таня е на 24 години, родена е в град Котел, където завършва средното си образование като знаменосец и отличник на випуск 2015г. в СУ “Георги Ст. Раковски”, с профил “Природо-математически науки”. През 2019 година се дипломира успешно в образователно-квалификационна степен бакалавър, специалност “Социален мениджмънт ” в Технически университет – Варна. В момента продължава образованието си в ОКС “Магистър” – специалност “Криминалистика”.

Таня се занимава активно с доброволчество от 14 години. Активна от дете в редица неправителствени  организации и дори сега продължава да съчетава доброволчеството, работата и организирането на дарителски инициативи. През последните години работи като психолог в училище и същевременно осъществява различни социални проекти. В момента е образователен експерт в Център Амалипе.

През м. aприл 2020 създаде и изпълни инициативата “Заедно ще се справим, с грижа за най-малките”, като успява да подкрепи 239 семейства от 7 населени места и 3 социални услуги, благодарение на дарения от няколко големи фирми.

Фирми, които тя намира и убеждава да се включат. След което съвсем сама организира и раздава даренията.

Насочва усилията си и към работа с момичета от малцинствените общности и цели да създаде мостове между поколенията и общностите. Целта на Таня е това да запали искрата и да създаде общност от мотивирани млади хора, които имат потенциал и са готови да работят здраво, за да го развият.  “Израснала съм в мултикултурна среда. Това играе съществена роля в самосъзнанието ми, но никога не съм отричала или прикривала етническия си произход.” – споделя тя. “Никога не съм приемала произхода си за недостатък и с всеки изминал ден се убеждавам в предимствата! Основния проблем, с който съм се сблъсквала, е отказа на хората около мен да ме приемат като ромка. Не парадирам с това, но не го и прикривам. Понякога го изтъквам, за да се знае, че не съм изключение. Животът изглежда сложен, а всъщност изисква да се научим да го живеем правилно! Моята тайна е вяра, мъдрост, упование, смирение и лични жертви!”.

Таня се впуска смело във всяко предизвикателство и не пести усилия, ако знае, че ще е полезна на някого – объркани младежи, несигурни майки, хора в неравностойно положение. Гордеем се, че Таня е част от нашия екип и ѝ пожелаваме успех в надпреварата “Младе европеец на годината”.

Всяка година Фондация Schwarzkopf Young Europe търси млади, отдадени хора, които чрез лична ангажираност правят Европа по-добро място. Борят се за плуралистично, отворено и солидарно европейско общество. Борят се срещу дискриминацията и чрез своята ангажираност вдъхновяват и други млади хора.

Наградата за победителя може да бъде използвана за стаж в европейска или международна организация или за финансиране на проект, който насърчава европейската солидарност и интеграция. Номинираният трябва да е на възраст между 18 и 26 години и да е активен в поне в една от държавите членки на Съвета на Европа.

Сред всички номинирани тази година журито избра петима финалисти, единият от които (и единствен от България) е Таня Христова.

Кой ще бъде победителят ще стане ясно в петък – 19 март 2021г. Нека стискаме палци на нашето момиче!