Как да се включите в Международния ден за етническа толерантност – 21 март? Виж тук

Център “Амалипе“ за поредна година ще отбележи Международния ден за етническа толерантност – 21 март. Затова се обръщаме към всички вас с апел да организираме заедно събития в цялата страна, чрез които да отбележим този ден.

Защо 21 март? На 21 март 1960 г. полицията открива огън и убива 69 души по време на мирна демонстрация срещу апартейда в Южна Африка. Оттогава тази дата е обявена от ООН за Международен ден за премахване на расовата дискриминация. Инициативата обединява хора, борещи се с расизма и расовата дискриминация. Темата на Международния ден през 2023 г. е посветена на неотложността на борбата с расизма и расовата дискриминация, 75 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на човека (ВДПЧ). През 1979 г. Общото събрание на ООН прие програма за дейностите, които да бъдат предприети през втората половина на Десетилетието за действие за борба с расизма и расовата дискриминация. По този повод Общото събрание реши, че всяка година във всички държави ще се организира седмица на солидарност с народите, борещи се срещу расизма и расовата дискриминация, която ще започне на 21 март.

Важно е да бъдем активни като граждани, като същевременно и ценим същността си и многообразието на останалите хора около нас. Именно заради това и като част от проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ ще проведем редица събития по повода.

За всички, които искат да отбележат Международния ден за етническа толерантност – 21 март, сме събрали няколко идеи и материали

  1. Дискусия с ученици на тема  “Дискриминация и нетърпимост”
    Можете да организирате дискусия с ученици на тема  “Дискриминация и нетърпимост”
  2. Може да изработите ГРАФИЧНО ИЗОБРАЖЕНИЕ, което да бъде с послание свързано с “Дискриминация и нетърпимост”
  3. Може да направите ВИДЕОМАТЕРИАЛ: Кратък филм до 5 минути – филмът може да бъде заснет с професионална камера, с телефон или с друга снимачна техника на тема “Етническа толерантност” и/или “Дискриминация и нетърпимост”.

И на края – споделяйте направеното от вас в социалните мрежи, за да могат повече хора да го видят и да станат част от Вашата кампания!

Нека постът ви бъде придружен от хаштаг #21mart или #21март

Тагвайте ни, когато качвате в социалните мрежи, съответно:

във Facebook Center Amalipe или AmalipeVT
в Instagram – amalipe_center
в TikTok – amalipe_center
в LinkedIn – Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance
Материали, които може да използвате: https://drive.google.com/drive/folders/1UTwdGEMTzdfRDCP_lVVU3oCDqyQUNx-N?usp=sharing