Проект Твоят час: какво следва?

С много желание, предизвикателства и проблеми приключи един от важните етапи по стартирането на проект „Твоят час”, а именно – регистрирането на предлагани и търсени извънкласни дейности. Какво предстои по проекта и кои са основните проблеми, с които се сблъскват училищата понатоящем?

ПРОЦЕДУРА И СРОКОВЕ (ЧЛ.26, ЧЛ.27 от Инструкцията за изпълнение на дейностите по „Твоят час”):

12.10.2016 – срок за въвеждане на търсени и предлагани дейности. Търсените дейности трябва да бъдат одобрени от Съвета „Твоят час“, за да могат да участват в процедурата за откриване на съвпадения

15.10.2016 – Съвет „Твоят час“ генерира от електронната платформа на проекта справка за откритите съответствия между предлаганите от физическите и юридически лица за населеното място и за заявените от училището извънкласни дейности и организира заседание за разглеждането й и прави предложение до директора на училището чрез Платформата за извънкласните дейности и ръководителите на групите, които могат да се организират за учебната година.

Тъй като денят е почивен, реалният срок е 17 октомври!

19.10.2016 – Учениците подават завление и декларация за информирано съгласие за участие в групите (това е различно от анкетите в началото, защото те бяха само за намериение и проучване на желанията, а сега декларират участие в реално сформираните групи)

28.10.2016 – Изработване на училищната програма „Твоят час“ – тя ще се генерира автоматично от система, т.е. не е необходимо да се изработва нещо допълнително, но това означава, че процесът по избор и селектиране трябва да е приключим до 28.10.2016

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПОНАСТОЯЩЕМ:

  1. Оказа се, че тъй като Инструкцията излезе на 06.10 много от училищата не са знаели, че след регистрирането на Съвета е трябвало до 3 дни да се създаде отделен профил на Съвета, чрез който да се одобряват дейностите. От екипа в МОН увериха, че Платформата няма да се затваря – нека всички, които са пропуснали да си направят профил на съвета – да напишат на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..”>eplatform_admin@mon.bg. От админа трябва да ви изпратят ново потребителско име и парола (не се притеснявайте ако не ви отговорят веднага, защото сигурно са затрупани с имейли). Увериха ни, че и РУО-тата ще помогнат с тази регистрация.
  2. Много колеги имаха проблем с регистрирането на колеги, които ще водят дейностите – системата не разпознава ЕГН-то – не се притеснявайте, дължи се на това, че системите не се засичат – Админ не засича Платформата на Твоя час. Проблем се появява и с новоназначени учители, които още не са въведени в системата. Не се притеснявайте – ръководители ще могат да се въвеждат и по-късно, важно е дейността ви да е включена в търсени и предлагани
  3. Чест проблем напоследък е да изчезват данни от системата – списъкът с предлагани дейности е празен, списъкът с ръководители е празен или и двете. НЕ ВЪВЕЖДАЙТЕ данните отново – те са в системата, по някаква причина тя се е бъгнала в момента и не ги виждате. За да проверите дали са ви налични дейностите – пуснете в търсачката (може и извън профила на училището) дейността с точното название и ще ви я открие търсачката. Така че за момента дейността ви е някъде в третото измерение, но със сигурност ще се появи

ПРЕПОРЪЧВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ОТ СЪВЕТА „ТВОЯТ ЧАС”

  1. От профила на Съвета – отивате на Дейности, ще ви излезе списък на Дейности, идентифицирани от училището
  2. Кликвате върху дейността, отивате долу на страницата и почвате да си я търсите в Дейности, които се предлагат и съответстват на търсенето.

НБ!!! Много важно – ако дейността ви е със стандартно име, например “Мажоретки”, най-вероятно ще ви излязат доста предложения с подобно име. Много важно е да погледнете детайлите и да сте сигурни, че сте избрали точно дейността, която вашето училище предлага.

Избирате предлаганата дейност и натискате бутона “Препоръчай предлаганата дейност”. Дейността трябва да ви излезе отдолу в списъка.

НБ!!! Много е вероятно да не си откриете дейността в предлаганите. Има няколко причини, поради които това може да се случи. Много вероятно е все още системата да не може да обработи всички възможности. При всички положения, проверете дали от профила на училището сте си въвели по един и същи начин данните в “търсени” и “предлагани”, особено дали сте дали “предлага се за конкретно училище” и сте посочили вашето училище.

При много от колегите обаче и това не решава проблема – дейността продължава да не излиза. При всички положения обаче, се надяваме, че няма да се отхвърлят училища заради това. Надяваме се до понеделник да има решение за това. По принцип понеделник е срокът за препоръчване на дейностите, но ако не сте успели, ще се намери начин как да се направи това и след този срок.

Документи

Проверявайте редовно бутона “Полезни документи”, където МОН качват всички бланки, декларации  и документи. Всички документи, които са дадени като образец в инструкцията ще бъдат качени като бланки. Вече е качена Декларацията за съгласие за децата с обучителни затруднение. Такава ще има и за дейностите по интереси, защото всички деца обхванати в проекти по Структурни фондове попълват такива. Не бързайте да попълвате декларации, ако не е качена официалната бланка, защото после ще ви накарат да я попълвате наново