УНИЦЕФ в подкрепа на децата, нуждаещи се от техника за дистанционното обучение

УНИЦЕФ в България се превърна в най-големия дарител на кампанията “Стара техника за ново начало”,  имаща за цел да подкрепи въвеждането на дистанционно обучение в училищата. Това стана след като българският офис на Детския фонд на ООН подкрепи Център Амалипе за закупуване на 200 таблети.

В края на месец  март Център Амалипе с подкрепата на нашите приятели от Фондация „Заедно в час“ стартирахме кампанията „Стара техника за ново начало“ в подкрепа на образованието, която има за цел да осигури устройства на ученици от уязвими групи, които нямат възможност да се включат в дистанционното обучение. В нейното начало над 180 училища от цялата страна заявиха нужда от 6500 устройства – таблети, лаптопи, компютри или други. За период от един месец бяха осигурени над 300 устройства, които дариха надежда на повече от 300 ученика, тъй като бяха раздадени и в многодетни семейства, където техниката е лукс, а нуждата от образование е крещяща, за да имат шанс за по-добро бъдеще, преодоляване на бедността и придобиване на равен шанс за израстване. С тях подкрепихме 24 от общо 30 училища, които изтеглихме чрез томбола. На 11-ти май бе изтеглена томбола с още 30 училища. Дарението от УНИЦЕФ ще помогне част от тях да получат таблети още през тази седмица. 

Подкрепата на УНИЦЕФ в България за въвеждането на дистанционно обучение в условията на пандемия включва също така фонд за най-уязвимите семейства, чрез който ще могат да бъдат закупени дезинфектанти, маски, учебни материали, включително интернет за дистанционното обучение. Той не включва закупуването на хранителни продукти. Фондът ще бъде разпределен чрез медиаторите на Център Амалипе и партньорски неправителствени организации, работещи на терен в ромски квартали от цялата страна.

Център Амалипе благодари на българския офис на УНИЦЕФ за навременното дарение, чрез което ще бъде подпомогнато дистанционното обучение в училища, обучаващи ромски ученици и ученици от уязвими групи в цялата страна! Подсигуряването на възможно най-висок обхват в качествено дистанционно обучение е едно от основните предизвикателства пред ромската общност, както и пред цялата образователна система в условията на COVID 19 пандемия. Заедно трябва да помогнем на всички училища да въведат качествено дистанционно обучение. Няма по-голяма изключеност от дигиталната изключеност – нека спрем и тази пандемия още в зародиш!