Европейски диалози “Вацлав Хавел” 2023

НД 24. 09. 2023 15:00                                                    
Чешки център София

Международна конференция на тема „Ромският активизъм в Европа“. Официалният език на конференцията е английски.

Международната конференция „Европейски диалози “Вацлав Хавел“ е проект, който има за цел да отвори и развие дискусия по теми, определящи посоката на съвременна Европа, с препратка към духовното наследство на Вацлав Хавел.

Основната тема на конференцията ще бъде “Ромският активизъм в Европа“. Ще проследим медийния и обществен дебат в перспектива на актуалните събития, а в дискусиите ще обърнем внимание на съвременни методи за борба с неравенствата и предрасъдъците. Тема на дискусиите ще бъдат добрите примери и различни модели на ромски активизъм в Европа. Ще обобщим какви са успехите и неуспехите на тези движения през последните десет години и ще отличим връзката между ромския активизъм и реформаторските процесите и развитие на демокрацията в дадена страна.

Темата за ромския активизъм е избрана неслучайно, самият президент Хавел показва отношение по нея още в първите месеци след демократичните промени в тогавашна Чехословакия през 1989 година. През 1990-а участва и помага в създаването на първия фестивал на ромската култура в Бърно, а през 1995-а открива първия паметник на жертвите на концентрационния лагер за роми в Лети. Работи за премахване на неравенствата и равноправие между етносите до края на политическата си кариера.

В рамките на дискусията ще има и прожекция на филма „Говори Понго“ на режисьора Томаш Кратохвил (Чехия, Словакия, Украйна, 2023, 78’ ), разказващ една на пръв поглед лична история, която обаче успява да мотивира цели общности да се борят за правата си и да търсят гласност срещу предрасъдъците. Главният герой във филма Щефан Понго е човек, който се е преместил от Чехия във Великобритания, за да започне нов живот. Самият той не спира да работи, а по неговия пример децата му също  правят кариера в новата страна. Но Понго все още e обладан от въпроса: „Защо не можахме да постигнем всичко това у дома, в Чехия?“

Главни гости ще бъдат Марек Понго (ромски активист и син на главния герой от филма) и Илия Крачев (част от организацията за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“) и Огнян Исаев (Тръст за социална алтернатива).