Център Амалипе ще отбележи Василица 2022 в община Велико Търново

За поредна година Център Амалипе ще отбележи празника Василица. И макар и тази година условията да са различни и да не можем да направим мащабни събития, няма да пропуснем да припомним колко е важно да градим мостовете по между ни. А посрещането на Ромската нова година е идеален повод за това.

Васильовден, наричан още Банго Васили, се празнува от повечето ромски групи в България по Юлианския календар на 14 януари. Повсеместно е известен като Ромската Нова Година. Особено тържествено празникът се отбелязва в Западна България, докато в Източна България той е по-малко известен. Традицията при повечето ромски групи е Васильовден да се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди за Банго Васил/Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, който възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Повече информация за празника Василица можете да видите на следния линк: https://amalipe.bg/za-romite/kalendarni-praznici/

 

Какво предстои в община Велико Търново?

Ще започнем още на 12 януари сутринта, като в 10.00 часа талантливите ученици от Обединено училище „П.Р. Славейков“, с. Джулюница ще посетят новоназначения Областен управител на област Велико Търново – г-жа Людмила Илиева и пожелаем първи здраве и берекет през новата година и в новото начинание.

 

В 11:00ч. на същия ден, лъчезарните ученици от СУ „Иван Момчилов“, гр. Елена ще бъдат в Община Велико Търново, където ще поздравят за празника Василица инж. Даниел Панов и екипа му, както и директорите на дирекции Образование и Социални дейности.

 

Като за финал на местните поздрави в общината – Инж. Розалия Личева и екипът на РУО ще бъдат домакини на сурвакарите от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Сухиндол, които ще покажат за пореден пък в регионалното управление уменията си в сферата на народните танци на различните етносите. Поздравът ще бъде представен в 11:30ч. в Зала 1 на Регионалното управление на образованието.

 

Защо празнуваме Василица и как ще бъде отбелязан празника в страната, може да прочете тук:

Василица 2022: на гости на посланици и министри