Център Амалипе ще отбележи Василица 2021 в област Велико Търново

За поредна година Център Амалипе ще отбележи празника Василица. И макар и тази година условията да са различни и да не можем да направим мащабни събития, няма да пропуснем да припомним колко е важно да градим мостовете по между ни. А посрещането на Ромската нова година е идеален повод за това.

Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от много ромски групи в България. Повсеместно е известен като “Ромската Нова Година”. При калдарашите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.

Именно при бургуджиите и дръндарите Василица се празнува три дни, като дори се прави леко разграничение между Васильовден и Банго Васили – на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили (“Куция Васил”). Това разграничение не се прави от калдарашите, рударите, както и от останалите йерлии (напр. хорахане-рома) в Централна България, които наричат и трите дни “Банго Васили”. Също така трябва да отбележим, че вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.

Как ще го направим в област Велико Търново?

 

Ще започнем още на 13 януари сутринта, като в 10.00 часа ще посетим Община Велико Търново, където ученик от с.Джулюница и ученичка от Старопрестолна професионална гимназия по икономика Велико Търново ще поздравят за празника Василица инж. Даниел Панов и екипа му.

Няма да пропуснем и Областна управа Велико Търново. В 10.00 часа в сградата на Областна администрация ще се проведе среща между Областния управител на област Велико Търново – проф. д-р Любомира Попова и ученици от ОбУ „П.Р.Славейков“ с.Джулюница по повод Василица 2021 г. Децата ще бъдат само няколко, заради епидемиологичните условия и мерките ще бъдат спазени.

14-ти януари 2021

За поредна година Център за развитие на общността гр. Стражица ще отбележи Василица – Ромската Нова Година, като доброволец ще сурвака кмета Румен Павлов за здраве и берекет. Също така образователният медиатор Ирена Михайлова ще обходи ромската махала  и ще раздава брошури, свързани с Васильовден, като целта е повечето хора да се запознаят с традициите и обичаите за този празник.

Образователният медиатор на Център за развитие на общността гр. Павликени Стефан Стефанов и директора на ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий“ с.Батак Шенай Нуриев заедно с няколко възпитаници на училището ще сурвакат кмета на с. Батак – Зенко Маринов, както и други представители на кметството. Няма да пропуснат и секретаря на Народно читалище ,,Събуждане“ Иринка Димитрова. След събитията, свързани със сурвакането Стефан Стефанов ще раздава информационни материали, свързани с празника и обичатие в ромската общност.

На 14.01.2021г. образователният медиатор Никола Георгиев ще придружи доброволец, който ще сурвака за здраве и берекет директора на ОУ,,Бачо Киро“  гр.Бяла Черква Александър Михайлов и целия му колектив. Ще последва разпространяване на информационни брошури относно отбелязването на Василица сред общността.

Повече за празника Василица и защо го отбелязваме вижте тук:

Защо Василица и Кампанията “Да възстановим мостовете помежду си”

Васильовден – Ромската Нова Година