Василица 2024 – мост между традиции, деца и институции

За петнадесета поредна година стотици ученици, образователни медиатори и учители от над 30 училища от цялата страна пътуваха до София, за да се включат в кампанията „Да възстановим мостовете помежду ни“, която Център „Амалипе“ организира по повод ромския празник Василица. Те бяха посрещнати от министър-председателят акад. Денков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите/зам. министрите на образованието, културата, социалната политика, отбраната, вътрешните работи. Народни представители, още ред други национални институции. Домакини на събития бяха и посланиците/зам. Посланиците на Нидерландия, Великобритания,Франция,САЩ, Полша, Индия, Ирландия, Австрия, Дания, Белгия.

Училищата пресъздадоха пред домакините богатството на празника Василица, отбелязван от много роми като начало на новата година, неговите ритуали и символи, както и посланията, стоящи зад тях. А именно:

  • ромите в България са етническа общност със своя култура и традиция, които са част от националната културна съкровищница;
  • днешните ромски младежи ценят образованието и в същото време – традициите и идентичността си;
  • интеркултурното образование следва да бъде неделима част от образователната система, един от нейните основни стълбове;
  • Образователните медиатори са един от ключовите фактори за пълен обхват, засилена работа с родителите и връзка между училището и ромската общност. 

Учениците пресъздадоха легендите, стоящи зад празник Василица и особено легендата за моста, като пожелаха на домакините да изграждат мостове между държавите и гражданите. В допълнение те отправиха и конкретни искания към националните институции за по-добри политики, които да подпомогнат усилията на училища, учители и образователни медиатори, като поставиха отново някои от най-наболелите проблеми:

  • Позицията на образователния медиатори следва да получи пълна подкрепа и да бъде институционализирана чрез: признаване на професия „образователен медиатор“, която да бъде включена в списъка на професиите с квалификация и обучение;, МОН да признае Мрежата на образователните медиатори и да я включи в консултативния процес в училищното образование; да бъде въведен начин на финансиране на образователните медиатори и в училищата без концентрация на уязвими групи; да бъдат увеличени заплатите на образователните медиатори;
  • Реформата в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, така че тази структура да има реални правомощия и да подсигури участието на гражданското общество;
  • Режимът на държавни помощи, който необяснимо продължава да се прилага към работата на неправителствените организации с уязвими групи, лишава от възможностите за реално участие работещите организации;
  • Необходимостта Министерство на културата да подкрепя дейността на ромските читалища и центровете, които работят за запазване на ромската култура и идентичност.

 

11 януари:

Министър-председателят акад. Денков прие ученици от СУ „Трайко Симеонов“ – Шумен, както и Деян Колев и Теодора Крумова от Център „Амалипе“ в Министерския съвет на 11ти януари. „Образователните, здравните и социалните медиатори са стълб, опора и двигател на промените, които са необходими в училища, които се опитваме да раздвижим и в които децата получават още по-добри възможности за развитие“, посочи акад. Денков. Той подчерта, че правителството ще продължи и засили подкрепата за образователните медиатори и благодари на Център „Амалипе“ и училищата, работещи в партньорство.

Премиерът акад. Денков покани гостите в кабинета си, за да споделят как протича училищният процес в СУ „Трайко Симеонов“. По време на срещата стана ясно, че само допреди 10 години то е било пред закриване, но след като поема ръководството му през януари 2014 г. директорката Галина Сакарова и нейният екип успяват да го преобразят. С проектите и дейностите, свързани с учебния процес, грижата за всяко едно дете, участието в националните програми на Министерството на образованието и науката, сред които кръжоци по националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, ръководството променя учебната среда в училището в Шумен и това е един от добрите примери в образователната ни система. Училището успява да спре процеса на „вторична сегрегация“, а от 3 години – дори да върне обратно ученици от мнозинството в класните стаи, които вече са етнически смесени.

В Министерство на образованието и науката с цел отбелязване на етнокултурния празника „Василица“ и награждаване на образователен медиатор на годината. В събитието участваха проф. д-р Галин Цоков – министър на образованието и науката, заместник министрите Емилия Лазарова, Мариета Георгиева, началника на кабинета на министъра Наталия Михалевска, директорът на дирекция „Приобщаващо образование“ Грета Ганчева, директорът на ЦОИДУЕМ Лало Каменов, както и представителите на Българо-швейцарската програма за сътрудничество Томас Щауфер и Теменужка Кутевски. 

След награждаването, ученици от СУ “Христо Смирненски”, Гулянци представиха традиционни обичаи, свързани с отбелязването на ромската Нова година. С изпълнението на песента „Джелем, джелем“ и представянето на традиционен ромски танц, учениците споделиха своята култура с ръководството и експертите от Министерството на образованието и науката. Завършиха своето представяне със сурвакане на всички присъстващи на церемонията, обогатявайки обмена на традиции и обичаи между общностите.

12 януари:

Вицепрезидентът Илияна Йотова за поредна година прие ученици по повод Василица – Ромската Нова Година. Учениците от Основно училище “Христо Ботев” в град Мъглиж пресъздадоха ритуала по посрещане на ромската Нова година! „Възприемаме Вашето внимание като съпричастност не само с работата на училището, на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, но също така като подкрепа за цялостния процес на ромска интеграция!“ каза в обръщението си представителя на Център Амалипе Нели Николова.

Народни представители от Комисията по образованието и науката приеха в Народното събрание ученици от ПГХХТ – Пазарджик. Младежите представиха ромските легенди, свързани с Василица. След това духовият оркестър на училището смая депутатите с виртуозно изпълнение на джаз и други жанрове.

Председателят на комисията Красимир Вълчев благодари на училището за това, че успява да интегрира ученици от цялата област и се бори да не допусне отпадане, въпреки тежкото социално положение на много от семействата. Той благодари и на Център „Амалипе“ за постоянните усилия в сферата на образованието. В отговор на думите на Деян Колев, той пое ангажимент да включи в Закона за предучилищното и училищното образование текстове, които насърчават образователната десегрегация.

Денят започна и с участието на ученици от ПГ по механизация на земеделското стопанство, гр. Септември и Регионалния педагогически координатор Силвия Станчева взеха участие в предаването „100 процента будни“ на Българска национална телевизия. Въпреки огромното вълнение от участие на живо по национална телевизия, представянето на групата бе прекрасно. Водещи, режисьори, озвучители, всички останаха очаровани от прекрасното изпълнение и научиха много за традициите на Банго Васил. Предаването достигна до голям брой зрители. Гледанията в YouTube постоянно нарастват. Вижте ТУК 

Н.пр. Роб Диксън за пореден път посрещна сурвакари в Посолството на Великобритания. Учениците от ОУ “Иван Вазов”, Симеоновград изпълниха с усмивки, пъстри рокли, красота и музика офиса на институцията. В рамките на събитието, организирано от Център Амалипе, учениците представиха традиционни танци, разказаха легендата за Банго Васил и сурвакаха посланика и персонала на Посолството с пожелания за здраве и успех.

По време на събитието, Деница Иванова – представител на Център Амалипе, обсъди с посланик Роб Диксън инициативата на Център Амалипе за ученически омбудсмани, като следваща крачка в овластяването на учениците. Тя изрази благодарност за подкрепата и активното участие на Посолството в инициативите, насочени към образователната интеграция и превенцията на отпадането от училище на ромските деца в България.

От Посолството благодариха за сътрудничеството по отношение на тяхната инициативата „Посланик за един ден“. Посланик Диксън с тъга сподели, че тази година му е последна в България и въпреки ограничението в багажа, с който ще може да се прибере, задължително ще вземе със себе си и сурвакницата, подарена му от учениците от Симеоновград.

Събитието в Посолството на Великобритания беше още една стъпка в посока на по-тясното сътрудничество между Център Амалипе и дипломатическата общност, създавайки възможности за развитие и интеграция на младите хора.

Източник: Посолство на Великобритания в България

Източник: Посолство на Великобритания в България

Източник: Посолство на Великобритания в България

Н.Пр. Мартен и почти целия състав на Посолството на САЩ приеха поздравите на учениците от ПГО „Елисавета Багряна“ – Бяла Слатина и техният директор Галя Яхова. Младежите пресъздадоха ромските легенди и обичаи за Василица. Те разказаха за дейността на училището, младежката група за толерантност и гражданско участие, като благодариха на посолството на САЩ за сърдечния прием.

Посланик Мертен поздрави учениците и благодари на Център „Амалипе“ за дългогодишното партньорство. Той посочи, че Посолството на САЩ винаги е подкрепяло усилията за ромска интеграция, защото те са необходима част от усилията за развитие на България.

Източник: Посолство на САЩ

Източник: Посолство на САЩ

Източник: Министерство на отбраната

Ученици от Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“, Сливен посетиха Министерството на отбраната, където бяха топло посрещнати от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Представителите на гимназията представиха на своите домакини част от традициите, свързани с ромския празник „Василица“, и ги сурвакаха с пожелания за здраве и успехи. Заместник-министър Запрянов поздрави учениците, насърчавайки ги да учат упорито, тъй като от тяхното обучение зависи бъдещата им реализация като граждани на Република България.

На тържеството присъстваха още началникът на политическия кабинет Добромир Тотев и директорът на дирекция „Социални дейности и военно-патриотично възпитание“ Димитър Илиев. Гимназистите имаха възможността да разгледат сградата на Министерството на отбраната и да се запознаят с нейната забележителна история.

Деца от Основно училище “Н. Й. Вапцаров, Селановци поздравиха посолството на Дания в България като представиха обичая Банго Васил. Те направиха наричания за здраве и поздравиха екипа на посолството с пожелания за много успехи и здраве.

Посолството на Индия в България също отвори своите врати за ученици от Обединено училище “Христо Ботев”, Стамболийски, които показаха традициите, характерни за Василица, отправиха своите поздрави и пожелания. С песни, танци и усмивки учениците запознаха посланика Н. пр. Санджай Рана с ромската култура и обичаи.

Представителството на Световната банка в България прие ученици от ОУ “Гео Милев”, с. Белозем, които показаха традиционни танци, както и неизменната баница с късмети. 

Източник: Представителство на Световната банка в България

Източник: Представителство на Световната банка в България

Деца от училище ОУ “Граф Игнатиев” в Граф Игнатиево представиха в Българското национално радио “Легендата за Василица” – ромската Нова година. Пред Първо студио на БНР прозвуча детска глъч, като учениците изпълниха кратка драматизация, разказваща легендата за празника Банго Васил. Пространството бе оживено още от танци на различни етнически групи и “цигански романс”, а завърши с поздрави от сурвакарчета към работещите в обществената медия, изразени чрез традиционни наричания за празника.

Източник: Българско национално радио

Източник: Българско национално радио

Източник: Българско национално радио

Източник: Българско национално радио

Посолството на Австрия в България посрещна учениците на Обединено училище “Св. св. Кирил и Методий”, Девене, които представиха легендата за Банго Васил, сурвакарски наричания и танц.

Учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Ихтиман посетиха Министерството на външните работи на Република България, където децата показаха своите таланти – песни, стихотворения и сурвакане. Домакините, в лицето на зам.-външния министър, г-жа Елена Шекерлетова и други служители останаха очаровани от магията и красотата на ромските традиции.

Ученици от 124 Основно училище, гр. София посетиха Регионално управление на образаованието – София град, където сурвакаха Началника на РУО – Ваня Кастрева с пожелания за здраве и берекет. Жанна Василева от Център Амалипе изрази послание към служители е на РУО София за плодотворно сътрудничество и пожела на всички мирна, здрава и успешна година. 

В рамките на инициативата на Център Амалипе, ученици от Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“, Сливен гостуваха в Министерството на труда и социалната политика. Зала „Мраморна“ стана сцена на артистично представяне на традиционното отбелязване на Василица в семейна среда. Учениците, всеки влязъл в своята роля, потопиха присъстващите в атмосферата и емоциите, с които са израснали. Питка, наричания, сурвакане, пожелания и песни породиха усмивки в лицата на екипа на МТСП.

Деница Иванова, член на екипа на Център Амалипе, представи новата инициатива на организацията за ученически омбудсман и запозна присъстващите с омбудсмана на Професионалната гимназия по текстил и облекло в Сливен – Атанас Атанасов. Тя сподели за предстоящата конференция и обучение на омбудсманите, планирани от Център Амалипе, и предложи на министрите да се включат в този важен процес. От друга страна, образователният медиатор от село Победа Мира Стефанова обмени информация с екипа на Министерството относно проблемите на младите момичета от уязвими групи, и по конкретно случващите се все още „ранни бракове“, и настоятелно предложи институциите да предприемат по-сериозни мерки за справяне с този социален проблем.

В хода на събитието, заместник-министър Гинка Машова изрази признание към представителите на „Амалипе“ за тяхната дейност в областта на превенцията на отпадането от училище на децата от ромски произход. Тя подчерта важността на този принос към шансовете на тези деца да намерят качествено образование и последваща успешна професионална реализация. В своите поздравления, заместник-министрите Елка Налбантова и Николай Найденов изразиха пожелания за здраве, радост и успехи към учениците, посветили се на обучение в ПГТО „Добри Желязков“. Професионалното училище, което през 2023 г. отбеляза 140 години от своето създаване, се утвърждава като първото текстилно училище на Балканите.

Източник: МТСП

Източник: МТСП

Източник: МТСП

Източник: МТСП

Посланикът на Франция в България Жоел Мейер прие ученици от СУ “Свети Климент Охридски”, гр. Симеоновград, които споделиха свои традиции, а в отговор на това той им представи френската обичайна „питка на влъхвите“ (галет де роа), която с голямо удоволствие децата опитаха.

Източник: Посолство на Франция

Източник: Посолство на Франция

Представителството на Европейската комисия в България отвори своите врати за учениците от Основно училище “Васил Левски”, Караджово в навечерието на ромската Нова година. Облечени с цветни и традиционни за ромската общност дрехи, децата представиха традиционните обичаи и наричания, свързани с Банго Васил, почерпиха с вкусна баница с късмети и сурвакаха за здраве, благоденствие и успех. 

Източник: Представителство на ЕК в България

Източник: Представителство на ЕК в България

Източник: Представителство на ЕК в България

Източник: Представителство на ЕК в България

По повод Василица, Ромската нова година, заместник-ръководителя на мисията на Посолството на Белгия в София имаше удоволствието да приветства група ученици от СУ „Христо Ботев”, Габаре, които представиха най-доброто от себе си. пожелания към членовете на посолството.

Източник: Посолство на Белгия

Източник: Посолство на Белгия

Източник: Посолство на Белгия

Облечени в традиционни ромски носии, ученици от училище ОУ “Христо Г. Данов”, Розино посетиха посолството на Нидерландия в България по повод Василица – Ромската нова година. Децата представиха традиционни танци и сурвакането, като със своите поздравления те пожелаха на посланика и служителите здраве, успехи и берекет.

Източник: Посолство на Нидерландия

Източник: Посолство на Нидерландия

Източник: Посолство на Нидерландия

Посланикът на Ирландия в България Н. пр. г-жа Мартина Фийни посрещна учениците от Основно училище “Христаки Павлович”, гр. Дупница, които представиха обичая за Банго Васил, танцуваха и отправиха пожелания за здраве и берекет. Посланикът сподели, че всяка година посреща ученици от Мрежата училища на “Амалиеп” – “Всеки ученик ще бъде отличник” и се радва на енергията и креативността на учениците.

Източник: Посолство на Ирландия

Източник: Посолство на Ирландия

Регионалният педагогически координатор на Център “Амалипе” Силвия Станчева придружи група ученици от СУ „Г. Стойков Раковски“, гр. Котел, които бяха специални гости на Посолство на  Полша в България. Сурвакарите и техния директор г-н Стефан Дондев бяха топло посрещнати от Зам. посланика и целия екип на Посолството. Учениците пресъздадоха традициите за Банго Васил, сурвакаха за здраве и берекет и отправиха своите благопожелания. От страна на Посолството имаме обещанието, че вратите им винаги са отворени за нас.

Комисията за защита от дискриминация беше посетена от сурвакарчета, ученици от ОУ “Христо Ботев”, с. Градина, Пловдивска област. Поводът бе честването на Василица – ромската Нова година, а инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. От страна на Комисията присъстваха проф. д-р Баки Хюсеинов – зам.-председател на КЗД, Златина Дукова – член на КЗД, проф. д-р Надежда Йонкова – главен секретар на КЗД, както и представители на администрацията. Децата бяха придружени от Пенка Петкова – директор на училището, и Димитринка Александрова – преподавател. Представителите на „Амалипе“ бяха водени от Валери Ангелов. Децата представиха песни и танци, посветени на празника Банго Васил, а после сурвакаха присъстващите с пожелания за здраве, успехи и берекет.

Деца от ОУ “Христо Ботев”, с. Градина, Пловдивска област, посетиха ЦОИДУЕМ. Поводът бе честването на Василица – ромската Нова година, а инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Д-р Лало Каменов изрази своите поздравления към Център “Амлипе” и училището, че за поредна година на ромкста нова година има гости сурвакари. Децата представиха песни и танци, посветени на празника Банго Васил, а после сурвакаха присъстващите с пожелания за здраве, успехи и берекет.

Националното издателство “Аз-буки” топло посрещна учениците от ОУ “Гео Милев” с. Белозем, които показаха артистичност при представянето на празника Василица. 

Изпълнителна агенция “Програма за образование” бе посетена от ученическа група от Средно училище “Христо Ботев”, Габаре, които поднесоха приготвени от учениците традиционни ястия, танцуваха и сурвакаха екипа на институцията. 

Невероятно атрактивно представяне по повод честването на Василицата, направиха ученици от ОУ “Христо Ботев”, с. Батановци в Унгарски културен институт, където бяха топло посрещнати от директора Сандра Мишкези и служителите на института. Учениците честитиха празника, сурвакаха домакините и им пожелаха здраве и берекет през новата година. Домакините раздадоха подаръци за училището и децата. Жанна Василева от Център “Амалипе” изрази посланията от името на Амалипе , че трябва да продължаваме да градим мостове, между държавите, народите и културите, защото в основата на всичките култури стоят едни и същи ценности – доброта, любовта и приятелство.

За здраве, берекет и успехи в безценната мисия, която изпълнява фондация УНИЦЕФ – да помагат на деца в България и по света, сурвакаха ученици от ОУ “Найден Геров”, Гавраилово за Василица.

Учениците от Професионална гимназия по химични и хранителни технологии, гр. Пазарджик изненадаха Министерство на вътрешните работи с баница с късмети, ръчно изработени подаръци и хубава музика. 

 

Източник: Министерство на вътрешните работи

Източник: Министерство на вътрешните работи

Учениците на ПГ “Евлоги и Христо Георгиеви”, гр. Карлово и ОУ “Граф Игнатиев”, с. Граф Игнатиево посетиха офиса на Тръст за социална алтернатива в гр. София и се срещнаха с представители на организацията, които приеха много радостно учениците, а децата показаха традиционни танци и обичаи за празника.

Източник: Тръст за социална алтернатива

Източник: Тръст за социална алтернатива

Източник: Тръст за социална алтернатива

Ученици от Средно училище “Христо Смирненски”, гр. Койнаре посетиха Министерството на културата, където поздравиха министър Кръстю Кръстев в навечерието на ромската Нова Година – Василица. Министър Кръстев прие в културното ведомство ученици от 2 клас от СУ „Христо Смирненски”. Те бяха придружавани от директора на училището Даниела Цоньовска и от преподавателите си Стела Стефанова, Йоана Банова и Бистра Банова, както и от Силвия Станчева, регионален педагогически координатор на Център „Амалипе”. Децата сурвакаха министър Кръстев и зам.-министър Амелия Гешева и пожелаха на тях и на екипа на Министерството на културата здраве, благополучие и берекет през Новата година. Изпълниха специален танц, а след това разговаряха с министър Кръстев. Споделиха обичта си към фолклора на различните етноси в страната ни, как се учат, кои са любимите им предмети, за какво мечтаят. Министър Кръстев пожела да посети училището и да се срещне с всички от тази прекрасна образователна институция.

Източник: Министерство на културата

Източник: Министерство на културата

Учениците на ОУ “Гео Милев” с. Белозем посетиха Синдиката на българските учители в гр. София. Председателят на СБУ, г-жа Янка Такева ги посрещна топло, а децата с голямо желание и ентусиазъм показаха артистичните си таланти.

 

15 януари:

Ученици от ОБУ “Неофит Рилски”, град Самоков сурвакаха за здраве и берекет заместник-омбудсмана Елена Чернева, Ева Жечева и целия екип. Те наричаха за здраве, успех, мир и благополучие на български и на ромски езици: “Да е Светли на в очите ти, да е слънце по пътя ти, да е вдигнато челото ти, да тежи думата ти, да е огън в огнището ти, да са от радост сълзите ти, да е мир в съня ти, да е споделена обичат ти, да е мъдрост в избора ти, да е здрав корена ти, да прибъдат рожбите ти! За много години!”

Директорът на Агенция за социално подпомагане Ваня Танева с целия екип на АСП много топло посрещнаха ученици от ОБУ “Неофит Рилски”, град Самоков, които ги сурвакаха за здраве, много успехи, мир и берекет. Доктор Танева покани ученици в кабинета си, където те имаха възможност да седнат в креслото на директора на АСП и да споделят мечтите си.