Доброволчески клуб „Усмивка“ отново на линия и през учебната 2022/2023 година

И тази учебна година доброволците от клуб „Усмивка“ продължават с добрите дела. Средно училище „Васил Левски“ в град Вълчи дол е дългогодишен партньор на Център “Амалипе” по програма „Всеки ученик ще бъде отличник“. Те са активни изпълнители на всичките елементи на програмата. Учениците им редовно посещават обученията в Лидерската академия на Център “Амалипе” за ученици – наставници и УП.

Доброволческия клуб, създаден в СУ „Васил Левски“ преди години, не спира да радва малки и големи, хора, птици и животни, бежанци и нуждаещите се. Освен това те не пропускат да се грижат и за опазването на околната среда. С инициативата „Пънчето оживява“ доброволците от клуб “Усмивка” облагородиха двора пред детската градина като изрисуваха един пън. Върху пънчето “оживяха” мравките, лисицата, врабчето, вълка, мечката, таралежа, охлюва, калинката, жабката, пчеличката и пеперудите, поставени в естествената им среда – гората. Над тях грееше усмихнатото слънце, подаващо се зад малко бяло облаче. Така те се погрижиха за общността на най-малките. Надяваме се да сме зарадвали малчуганите от детската градина, които ще изучават горските животни и ще развиват въображение. Понастоящем доброволците осъществяват инициатива, свързана с две добри дела – опазване чистотата на природната среда и осигуряване на средства за хранителни продукти за празничните трапези на самотните хора от Вълчи дол. За целта започнаха пакетиране и подготвяне на кашоните

от ученическия стол за изнасяне в пункт за вторични суровини и последващо рециклиране. Беше подготвена и реализирана и друга голяма мисия „Да подарим топлина на нуждаещите се от нея!“. Доброволците организираха кампания за събиране на топли дрехи и обувки за деца от начален и прогимназиален етап. С помощта на класните ръководители бяха подбрани и облечени деца от социално слаби семейства. Клуб „Усмивка“ организира и образователни инициативи. Така по интересен начин беше отбелязан 16.11. – Денят на толерантността с мисията „Да оставим следа!“ . Учениците от начален етап гледаха презентация и демонстрация на толерантни и нетолерантни постъпки и оставиха следа със своята ръка и любима думичка на толерантност върху постер с изрисувано земно кълбо. И тази година не забравиха хората с увреждания от клуб „Надежда“. По повод техният международен ден доброволците подготвиха ръчно изработени подаръци сувенири – цветя и празнична програма от народни танци и хора, представена на тяхното тържество. В тази инициатива участва и вокална група „Славейче“ с две народни песни. По време на Коледната работилница в библиотеката доброволците изработиха книгоразделители и картички за базара, средствата от които ще бъдат дарени на библиотеката за обогатяване на нейния фонд с любими книги. Най-голямата и най-благородна мисия „Да подарим усмивка на самотен човек“ с добавка ръчно изработени поздравителни картички и хранителни продукти за коледната трапеза се осъществи с помощта на платформата Timeheroes, благодарение на която доброволчески клуб „Усмивка“ получи дарения от цялата страна и зарадваха тридесет самотни хора от Вълчи дол, Михалич, Брестак и Генерал Киселово.

През месец януари доброволците организираха щафетно четене с ученици от начален етап по време на което представиха с кратки анотации три нови детски книжки „Феята от захарницата“, “Училище – мъчилище“ и „Прахосмукачката на вещицата“. Седнали в кръг доброволци и деца си подаваха книжките един на друг, за да прочетат малка част от тях. Още една образователна инициатива, този път с грижа и внимание към учениците със специални образователни потребности – интерактивно четене на зимна тематика. Представиха празник със стихотворение, разказ, или история, пяха и танцуваха заедно зимни песнички и изгледаха видеа и възстановки на празниците и обичаите на етносите в България. Успяха да покажат, че четенето, освен полезно, може да бъде и забавно. През месец февруари акцентът бе поставен върху здравето и здравословния начин на живот. Доброволците изготвиха и представиха по класовете презентация на тема „Здравето – наша отговорност“, в която се обръща внимание на здравословното хранене, добрата хигиена, профилактиката и спорта, като важни елементи на здравословния начин на живот.

Поклон пред вас, „Герои на времето“! Бъдете здрави и продължавайте да творите добрини! Така и светът около нас ще стане по-добър.

 

Мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” включва 287 образователни институции от цялата страна, които са се обединили в постигането на целите на програмата на Център “Амалипе” и подкрепена от Тръст за социална алтернатива. Целите включват: превенция на отпадането и задържане на всички ученици в училище, увеличаване на броя на реинтегрираните/ записаните отново в училище деца, увеличаване на броя на възрастните роми, включени във форми на учене през целия живот, чувствително увеличаване на процента на ромските младежи, които продължават своето образование в средни училища/ гимназии, активно участие на родителите в училищния живот.