Забравеният Холокост

Забравеният Холокост – ние помним събитията, които не трябва никога да се повтарят.

На 2 август 1944г., преди 79 години, в концентрационния нацистки лагер “Аушвиц-Биркенау” беше ликвидиран така нареченият „цигански семеен кампус“. В тази трагична нощ над 4000 мъже, жени и деца са били убити по особено жесток начин в газовите камери. Тази масова трагедия превръща 2 август в събирателна дата за ужасите и масовото изтребление на европейските роми по време на Втората световна война.

 

 

 

Между 1933 и 1945 г. ромите и синти в Европа бяха обект на нацистко преследване. Нацисткият режим разглеждаше ромите като „асоциални“ и расови „по-нисша раса“. Те бяха изолирани и изпращани в специално създадени концентрационни лагери. През 1942 г., в лагера Аушвиц-Биркенау бяха транспортирани над 10 000 роми. Ромите от окупираните от Германия територии също бяха изпратени в концентрационните лагери, обвинени, че са шпиони на съответните държави.

През 2015 г., Европейският парламент обяви 2 август за Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите, който почита паметта на 500 000 роми, убити по време на окупацията на Европа от нацистите — почти една четвърт от общия им брой по онова време. Известен като „Забравен холокост“, ромският геноцид беше изключен от историята на Втората световна война десетилетия след края на войната. Липсата на признание на престъплението отразява дългогодишната дискриминация на ромите в Европа. Но през последните десетилетия, активисти и изследователи се борят за признаване на геноцида като част от по-широко движение за правата на ромите. През 1982 г., германските власти официално признаха престъпленията срещу ромите по време на Втората световна война. През 2012 г., канцлерът Ангела Меркел откри паметник на ромския геноцид в Берлин.

Въпреки че днес Унгария, Полша, Словакия, Украйна и Хърватия спазват 2 август като Ден на възпоменание на геноцида над роми и синти, все още има нужда от широкото признаване на тази трагедия в цяла Европа. Правилното признаване на миналото отношение към ромите е от решаващо значение не само за справедливостта и достойнството на загиналите, но и за противопоставянето на продължаващата анти-ромска реч и поведение. Изследвания показват, че ромите са най-дискриминираното малцинство в цяла Европа, което изисква обществото да се противопостави на антициганизма и антисемитизма.

 

Трагичните уроци от историята трябва да бъдат научени, и помнят за геноцида над ромите е важна стъпка към бъдещето, в което подобни ужаси не биват позволени да се повтарят.

 

 

Кратък видеоклип относно Холокоста над ромите:

Видеоурок на тема – Холокоста над ромите:

 

Ресурси:

Dikh He Na Bister 

 

 

 

 

“Dikh He Na Bister – Виж и не забравяй: събитията, които не трябва да забравяме”

Активни младежи и доброволци към “Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” взеха участие в 75-годишнина от деня на най-големия геноцид над ромите по време на Втората световна война. Как премина събитието и кои са уроците, които не трябва да забравяме.

Изтегли бюлетина