Включи се в кампанията за 14 февруари “Да отпразнуваме любовта … когато идва навреме”

През последните десетилетия 14 февруари е ден, в който за надмощие се борят постоянно Св. Валентин и Трифон Зарезан – денят на любовта или денят на виното. А когато си на 14, четиринадесетият ден на февруари е дългоочаквания ден, в който можеш да легитимираш чувствата си и в който младежките емоции не могат да бъдат подчинени – денят, в който е някак си позволено да говориш за любовта на 14.

За много момичета в България обаче, любовта на 14 не е онова невинно тийнейджърско чувство, което те кара да се събуждаш сутрин с трепетното очакване за свобода, летене и щастие. За много момичета „любовта“, огледана в кривото огледало на традициите, е именно краят на свободата, бързото преждевременно превръщане на момичето в жена, прегърбено от отговорностите на домакиня, съпруга и ненавременна майка.

Център Амалипе отправя призив към медиатори, училища, младежки групи да се включат в кампанията

“ДА ОТПРАЗНУВАМЕ ЛЮБОВТА … КОГАТО ИДВА НАВРЕМЕ”

която е насочена към превенция на ранните бракове.

Освен всичко, което сте предвидили и подготвили вече за отбелязване на 14 февруари, допълнете дейности с някое или някои от следните:

  1. Организирайте дискусия за това кога е подходящото време за създаването на семейство, за и против ранните бракове. Създаването на семейство е едно от най-важните неща в живота на един човек, а изборът на съпруг/ съпруга определя в много голяма степен бъдещето му. Затова е необходимо изборът да се направи на подходяща възраст – когато имаме образование и можем да градим реалистични и осъзнати планове за бъдещето си. Кой решава за избора на партньор, кога е най-подходящото време за създаването на семейство. Материалът, който сме качили тук, може да ви помогне да организирате дискусия с родители и ученици. Указания как можете да организирате такава дискусия, можете да намерите тук. Тук можете да намерите и допълнителни материали за ролята на родителите при създаването на семейството (можете да организирате дискусия “За и Против ролята на родителите”), за ролята на мъжа и жената в семейството, както и за това как да организирате дискусия за ранните бракове
  2. Организирайте информационна кампания. Подгответе материали, които да насърчават „Да отпразнуваме любовта … когато идва навреме“: направете табло в училище, направете брошури и флайер и раздайте на своите съученици или на родителите; подгответе кратки текстове, видеа и съобщения в своя ФБ, ФБ страницата на училището, Инстаграм, Тик-Ток и други социални мрежи. Материали можете да намерите на нашата страница ТУК или да ни пишете. А ние ще споделим това, което сте направили, за да достигне до повече млади хора 
  3. Включете и други дейности и ни разкажете за тях!

Ето и няколко теми, около които можете да организирате дискусиите си!

“С любов – първо към моето бъдещето, после към теб” 😊

Как гледам на своето бъдеще? Мечтая ли? Имам ли цел и правя ли крачки за нейното сбъдване!

Истинската и смислена любов първо трябва да бъде към моето бъдеще  – 1.образование, 2.диплома, 3.професия и едва тогава създаване на щастливо семейство.

Това е правилният ред.  

Любовта е прекрасна, да, но само когато е в подходящия момент.

Първо образованието и после любовта – магичната формула, която дава криле на душата, стабилна почва на краката и път за развитие напред!

 

А след това ни разкажете за това, което сте направили, за да можем да го разкажем и ние! За да го направите, попълнете тази форма след събитието.