Празникът на етносите и толерантността – 18-ти Детски ромски фестивал “Отворено сърце” ще се проведе на 9-10 юни. Какво да очаквате?

През 2023г. отбелязваме 20 години от първия Детски ромски фестивал “Отворено сърце”, 18-то издание на събитието, което показва богатството на ромската култура, общите ценности в културата

Кадър от първия Фестивал през 2003г.

на различните етноси и посланията на хиляди деца за мир и толерантност! 

Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се провежда ежегодно от 2003г. насам със съдействието на Община Велико Търново. За съжаление през 2020г. и 2021г. глобалната пандемия от КОВИД-19 възпрепятства неговото провеждане. 

Тази година фестивалът, организиран от Център Амалипе, ще се проведе в дните 9 и 10 юни 2023 год. в гр. Велико Търново. Ще вземат участие ученици от цялата страна, включени в часовете по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и в други занимания по интереси, насочени към образователна интеграция през учебната 2022/2023 г. Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор, към това да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес като цяло. Основната му идея е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването и общуването ни като една единна нация. По този начин Фестивалът допринася и за мултикултурния облик на Велико Търново и превръща града в още по-атрактивна турисическа дестинация. От самото си начало Община Велико Търново е наш неизменен партньор в това приключение.

Точно в 13:00 ч. на 9.06.2023 (петък) ще се състои официалното откриване на фестивала, по традиция в парк „Марно поле“ гр. Велико Търново. 

Началото ще постави Летисия Трифонова от СУ „Христо Смирненски“ – гр. Гулянци, която ще изпълни ромския химн „Джелем, джелем“, а фестивалната програма ще открият миналогодишните носители на голямата награда на Кмета на Община Велико Търново Професионалната гимназия по текстил и облекло “Добри Желязков”, гр. Сливен с посланието:

“Добра работа вършите. Сполай няма да ви кажем сега, ще ви го кажат децата ви един ден, че тя тази работа за тях е – да знаят корените си, че корен нямаш ли – плод не връзваш”

Програмата ще продължи с разнообразни песни и танци, празнични обичаи и традиции на ромите, българите, турците и други етноси, живеещи в България. Зрителите на фестивала ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участниците. Паркът ще бъде изпъстрен с различни ателиета. Гражданите ще могат да разгледат продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси, както и занаятчийски продукти, направени на място в рамките на музея на ромските занаяти. Присъстващите ще могат да бъдат разкрасени от младите фризьори и гримьори на ПГ по моден дизайн Велико Търново или да получат временна татуировка от талантливия художник Христо Георгиев, който тази година завърши ПГЛПЕХТ Ямбол и е призьор в нашия конкурс “Моето мнение има значение”.  В рамките на фестивала са организирани и редица съпътстващи събития. 

Обучение за младежи “Насърчаване на положителните истории за ромите”

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, България, в партньорство с Международната мрежа “Пирен Аменца” и RGDTS, Унгария, организира курс на обучение за млади ромски и неромски активисти на тема “Насърчаване на положителните истории за ромите”. Обучението ще се проведе във Велико Търново, България, от 6 до 10 юни 2023 г.

Кръгла маса “Перспективи пред устойчивостта на образователните медиатори”

9 юни от 15:30 часа,

Къде: зала 302  в сградата на Община Велико Търново

На 9 юни ще се проведе кръгла маса на тема „Перспективи пред устойчивостта на образователните медиатори“. Освен образователни медиатори, учители и директори на училища и детски градини, очакваме в нея да се включат посланици на държави от ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария, народни представители от Комисията за образование и науката към 49-то Народно събрание, неправителствени организации и др. Кръглата маса ще бъде подходящ форум за дискусия и формулиране на работещи решения относно финансирането и професионализирането на позицията на образователния медиатор.

Цели на срещата:

  • Представяне на това как ще бъде продължена заетостта на работещите по НП „Подкрепа за образователните медиатори…“ след 1 юли 2023 г.
  • Представяне на проект „Успех за теб“ и възможностите за ангажиране на образователни медиатори по него.
  • Представяне на възможностите за продължаване на заетостта на медиаторите, работещи по проект „Активно приобщаване…“
  • Дискусия и формулиране на работещи решения относно финансирането и професионализирането на позицията на образователния медиатор: как да подсигурим сигурност в работата на образователните медиатори?

Театрална постановка “Предизвикателството”

9 юни 2023г., 18,00ч.

Къде: Голяма зала на Община Велико Търново

Авторската пиеса “Предизвикателството” засяга проблеми, пред които се изправят младите хора, и особено тези от ромски произход. Липсата на приемане, отхвърлянето, ранните бракове, търсенето на адреналин в различни предизвикателства, завистта към успехите на другите са част от трудностите, вплетени в интересния сюжет. Как всъщност ще се “предизвикат” героите? Каква алтернатива ще дадат като разрешение на проблемите? Как ще засилят училищната общност? Как ще повишат самочувствието си и как ще помогнат на своите съученици? Как  всички ще се обединят и ще покажат състрадание, разбиране и подкрепа? Отговорите на тези въпроси, както и важни послания за бъдещето на младите хора ще намерите в “Предизвикателството”, авторската пиеса със сценарист и режисьор Елисавета Кланска, представена от учениците от Театрално студио на ПГХХТ гр. Пазарджик от 8, 9, 10, 11 и 12 класове.

Вход: Свободен

 

Дефиле на всички участници във фестивала

От 17,30 часа на 9 юни ще се проведе вече традиционното шествие на всички участници във фестивала по централната улица на Велико Търново „Васил Левски“. Дефилето  ще бъде под надслов „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“. Шествието стартира от Студентски стол и ще завърши с кръшно хоро пред паметника Майка България.

 

Национална среща на ромските жени и момичета „Момичета с мечти – ние сме сила! Да живеем достойно!“

Къде: Гербова зала на Областна управа Велико Търново

На 10 юни 2023 г. – международния ден на ромската жена, от 10.00 до 13.00 ч., Център Амалипе събира във Велико Търново ромски жени и момичета на среща под надслов „Момичета с мечти – ние сме сила! Да живеем достойно!“ Срещата е трета поредна такава и се организира в рамките на проект RTransform:  Ромските жени трансформират образователните системи в цяла Европа, чрез своята социална и политическа мобилизация“. В нея ще вземат участие жени и момичета от цялата страна, които активно работят в посока промяна положението на ромската жена. Това са предимно студентки, образователни медиатори, активни момичета и ромски жени работещи за подобряване на условията на живот и учене в ромска общност. Ще поговорим за историята на женското движение в ромска общност, как се е променяло то през различните политически периоди, какъв е образователният статус на ромските жени днес, които са проблемите, с които се сблъскваме вътре и вън от общността и различават ли се те от проблемите на жените като цяло, как се справяме с предизвикателствата и кои са нашите пътища към успеха. А успели ромски жени ще разкажат своите истории.

Очакваме в срещата да се включат и народни представители, представители на дипломатическия корпус и други гости, които да чуят „от първо лице“ предизвикателствата, пред които се сблъскват ромските жени и момичета, а от друга да помислят заедно за общи стратегии за преодоляване на стереотипите вън и вътре в общността.

RTransform е проект, насочен към активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Проектът се фокусира върху насърчаване на равния достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот за ромските жени. Проектът допринася за овластяване и подпомагане на ромската общност, като се фокусира върху образователната система, която е ключова област за постигане на тяхното социално включване и за подобряване на достъпа им до права. Вижте повече тук.

 

Кампания “Един въпрос, безкрайни отговори: Промяната, която искам да видя в света”

През цялото време на Фестивала ще се провежда и младежка гражданска кампания “Един въпрос, безкрайни отговори: Промяната, която искам да видя в света”, част от проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се изпълнява от Център „Амалипе“, Фондация „Отворено общество“ – София, Форум „Гражданско участие“ и девет училища в най-малко 50 общини в необлагодетелствани региони и общности извън София. Проектът се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Обхваща широк кръг ученици в гимназиална възраст, особено тези, които получават недостатъчен достъп до услуги, от уязвими ромски общности, от слабо развити региони и др., за да повиши значително техните знания, интерес и мотивация да бъдат активни в различни форми на гражданско участие. В рамките на проекта младежи от цялата страна от началото на годината проведоха обучения тип “връстници обучават връстници” и кампании на граждански и мултикултурни теми. Част от тези младежи ще бъдат в парк Марно поле и ще проведат кампания по време на Фестивала. Проектът се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Фестивалната програма ще продължи и през 10 юни. 

Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново ще бъде на 10.06.2023 г. от 15:00 ч. През годините Фестивалът се утвърди като традиция, която от една страна разкрива таланта, артистичността и потенциала на децата, а от друга страна урок по доброта, който надхвърля всички стереотипи. Всеки участник става свидетел на усещането „Не на езика на омразата!“. Всъщност ние учим децата, но и ние имаме какво да научим от тях, защото те ни правят по-добри.

Фестивалът ще се излъчва и на живо във фейсбук страницата на събитието – Детски ромски фестивал “Отворено сърце”.

Интерактивна карта с обектите, на които ще се провежда Фестивала и съпътстващите събития може да намерите тук:

Информационен бюлетин Книжка Фестивал “Отворено сърце” с подробна информация за съпътстващите събития може да изтеглите от тук. 

XVIII Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се организира с подкрепата на: