250 участници – родители, образователни медиатори и учители се включиха в онлайн среща на тема „Предпоставки и възможности за присъствено обучение – ролята на родителите”

150 родители от ромската общност, 120 образователни медиатори и още 50 учители и директори от цялата страна участваха в онлайн среща на тема „Предпоставки и възможности за присъствено обучение – ролята на родителите”, организирана от Център „Амалипе“. Фокусът на срещата бе възможността за връщане на децата обратно в училище и необходимостта това да се случи чрез тестване на децата два пъти в седмицата, с т. нар. „щадящи“ тестове. Срещата се проведе онлайн на 11-ти ноември, като родителите задаваха множество въпроси. Какви отговори получиха?

Във връзка с необходимостта от създаване на организация за възстановяване на присъственото обучение при осигуряване на възможно най-безопасна среда в училищата, Център „Амалипе“ покани здравни експерти, които предоставиха актуална информация относно възможностите за присъствено обучение; какви тестове ще се използват и до колко те са сигурни; последици от преболедуване на COVID-19 и ползите от ваксинирането.

Специалните гости, които отговориха на всички въпроси на родителите бяха изтъкнати имунолози и вирусолози:
Д-р Цветелина Великова – клиничен имунолог в болница “Лозенец” и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Тракийски университет, гр. Стара Загора.
Д-р Христиана Бацелова – магистър по медицина, преподава в катедра “Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” към Медицинския университет в Пловдив. Отговаря за ваксинационната кампания в УМБАЛ “Св. Георги”.
Проф. Радостина Александрова е български биолог–вирусолог, морфолог и биохимик. Работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология  при БАН.
В началото на срещата Деян Колев сподели, че сред родителите, а за съжаление и сред част от учителите, съществуват множество предразсъдъци спрямо ваксините и тестовете. „Важно учители, медиатори и родители да положим усилия децата отново да влязат в класните стаи, за да не бъде опропастена трета учебна година. Затова е необходимо да разговаряме с родителите и да ги убедим, че тестовете за децата са безопасни и безболезнени; към този момент те са единственият начин учебният процес да продължи присъствено. Благодаря на всички образователни медиатори, учители и директори, които обикалят от къща на къща, за да информират и убедят ромските родители да се съгласят децата им да се върнат присъствено в училище, чрез два тестване два пъти в седмицата.“

Проф. Радостина Александрова сподели: „С изключително ниското ниво на ваксинирани хора, ние няма как да разрешим проблемите, с които се сблъскваме. Хората трябва да се информират и да разберат, че без ваксините ние не можем да продължим напред. Изключително важно е да се прилагат всички мерки, които към момента са въведени в страната, за да намалим разпространението на заразата.“

Мнението на Д-р Христиана Бацелова е, че: “Няма нищо притеснително или стресиращо в така наречените „щадящи“ тестове, които ще се използват, за да се тестват два пъти в седмицата децата. Не трябва да ни е страх от самото тестване на децата, но трябва да се притесняваме за последствията от заразяване с Ковид-19. Този мит, че децата преболедуват по-леко е верен донякъде, но има и случаи на деца, при които последиците са големи, а понякога дори се стига до интубация! Ако ние, като родители, успеем да предотвратим тежките случи на преболедуване и цената за това предотвратяване е чрез изследване, то трябва да тестваме децата си, за да сме сигурни, че те не са болни и не са разпространители.“На често задавания въпрос дали може тестът да бъде положителен, ако детето е болно от друг вирус/ грип Д-р Цветелина Великова отговори: „Специфичността на тестовете е изключително висока и те не могат да се позитивизират, ако детето е болно от друг вирусоносител. Посещението на училище, детска градина е необходимо да се случва по безопасен начин!”.

 

Родителите, участващи в срещата задаваха множество въпроси. По долу прилагаме отговорите на част от тях:

• При отчитане на положителен тест в училище, защо децата трябва да се тестват отново в лаборатория?; 

 За да сме абсолютно сигурни в резултатите. Едва положителен тест в лаборатория се приема за сигурна гаранция, че ученикът е носител на  COVID-19 и той, както и неговата паралелка, трябва да бъдат карантинирани.

• Колко е точен този вид тест? И има ли възможност да дава фалшиви резултати?; 

Тестовете са изключително точни, но все пак е възможно в много редки случи да има неточност. Затова е необходимо резултатът да бъде потвърден чрез тест в лаборатория.

• Болезнен ли е тестът за детето?

Категорично не! При теста не се прониква в носа или устата на детето, а то единствено отделя слюнка. Практиката от първите дни показва, че тестването дори е забавно за много от учениците.

• Ако тестът в училище е положителен, но PCR теста в лабораторията е отрицателен, детето ще се върне ли в училище?;

Да, а натрупаните отсъствия се извиняват от класния ръководител.

• Съществува ли възможност, ако детето има симптоми на обикновен грип, тестовете да покажат положителен резултат за COVID-19?;

Категорично не. COVID-19 и грип са съвсем различни заболявания и не може да има объркване в теста.

• Ако дадено дете се окаже положително в училище, а то е дошло с училищния автобус, в който има още деца от други класове, дежурен учител и шофьора, означава ли че всички те са контактни и трябва да са под карантина?;

В училищните автобуси, учениците е необходимо да пътуват с маска. Поради тази причина другите деца от автобуса, дежурният учител и шофьорът няма да бъдат карантинирани. Карантинира се единствено паралелката на ученика.

• Ако тестът излезе невалиден, това означава ли, че трябва да бъде направен втори?;

Да, на момента се прави втори тест!

• Необходимо ли е преди тестването детето да не се храни 30 мин?;

Половин час преди тестването, децата не бива да поемат храни или напитки, дори вода. Това е важно, за да може тестът да бъде валиден и да отчете резултат.

• През кои дни от седмицата, ще се извършва тестването?;

В понеделник и четвъртък, а ако седмицата започва от вторник – във вторник и четвъртък. Ако учебната седмица започва в сряда учениците ще бъдат тествани само веднъж – в сряда.

• Колко време отнема тестването?;

Практиката от първите дни показва, че дори и в големите училища процесът отнема не повече от 25-30 мин. Затова е необходимо директорът да организира учебния процес така, че в понеделник и четвъртък първите 30 минути да бъдат отделени за тестване.

• Кой може да участва в тестването на децата?;

Участват поне двама възрастни. Единият е класния ръководител, а другият може да бъде медиатор, родител или друг от педагогическия или непедагогическия персонал, който има зелен сертификат.

• Трябвали учителите да имат зелен сертификат? Какво ще се случи, ако нашият класен ръководител няма зелен сертификат;

Всички учители и непедагогическият персонал трябва да имат зелен сертификат (тоест да са ваксинирани или да имат валиден документ, че са проболедували COVID-19). Ако нямат такъв те трябва също да се тестват два пъти седмично. Това може да стане с подобни тестове, закупени от училището.

• Ако учителят/медиаторът се тестват в училище, а не в лаборатория, това ще им даде ли възможност да посещават обществени сгради, мол или да пътуват в чужбина?;

Отговорът е не. Тестването в училище с така наречените “щадящи” тестове дава възможност единствено през следващите 2/3 дни учителя да работи в училище без това да се признава за зелен сертификат.

• Всички деца ли трябва да се тестват в училище; може ли да се тестват вкъщи?;

Единствено децата със СОП могат да се тестват в домашни условия. При останалите е задължително тестването в училище. Още веднъж повтаряме – тестването е абсолютно безболезнено и безопасно за децата.

• Кои деца ще бъдат освободени от тестване?;

Ще бъдат тествани всички с изключиение на децата, които имат документ, че са преболедували COVID-19. Това означава, че тяхното заболяване трябва да е било регистрирано чрез лабораторен тест от регионалната здравна инспекция (РЗИ). От тестване ще бъдат освободени и ваксинираните срещу COVID-19 ученици – те са в прогимназиалните и гимназиалните класове.

• Защо има случаи на фатален край от Ковид при ваксинирани хора?;

Ваксината предпазва в много голяма степен от тежко протичане на болестта и смърт. Смъртността при ваксинираните е 0,5%, докато при неваксинираните доближава 4%.

• Защо преди ваксинация е нужно подписване на документ, че само ние носим отговорност за страничните ефекти?;

Този документ не освобождава от отговорност компаниите, произвеждащи ваксини. Той е единствено информирано съгласие, че пациентът е запознат с възможните негативни последици. Такова информирано съгласие се изисква при всяка медицинска манипулация.

• Каква е разликата между еднодозовата и двудозовата ваксина?;

Всички одобрени ваксини са най-добрата гаранция, че ще преболедуваме COVID-19 леко или няма да се разболеем изобщо.

• Каква е минималната възраст за децата, при която те могат да бъдат ваксинирани?;

Към този момент одобрената във България възраст е 12г. в САЩ и в други държави вече са одобрени ваксини и за възраст над 5г. Вероятно такива ще бъдат одобрени и в ЕС.

Срещата премина при изключително голям интерес и със сигурност получената информация бе достъпна, разяснена и полезна за участниците. Благодарим на експертите за отделеното време и споделения опит. Необходимо е да се говори и да се обяснява на всички по разбираем начин, за да успеем да преодолеем тази тежка ситуация.

 

Вижте още:

Образователните медиатори успяват да убедят повече от 60% от родителите сред уязвимите групи, децата им да се върнат присъствено в училище!

Още въпроси и отговори относно връщането на учениците към присъствено обучение