8 април 2023 – къде и какво ще се случи в мрежата на Център Амалипе “Всеки ученик ще бъде отличник” (обновена)

За поредна година училища, ученици, доброволци и образователните медиатори към Мрежата на ЦМЕДТ “Амалипe” ще отбележат Международния ден на ромите – 8-ми април. Тъй като 8 април тази година се пада в събота, част от събитията ще бъдат отбелязани преди 8-ми април.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Съвета на Европа, по предложение на Международната организация “Романо юнион”, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

Ето как ще се отбележи по места:

Област Велико Търново

Велико Търново

На 7-ми април от 11,00 ч. над 20 доброволци – студенти, ученици от ПГ по моден дизайн гр. Велико Търново и СУ „Владимир Комаров“, ОбУ “П.Р.Славейков”, Джулюница ще  почетат  паметта на над 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. От Стамболовия мост ще бъдат пуснати цветя в река Янтра и ще бъдат запалени свещи в памет на загиналите в Холокоста.

Лице за контакт: Пламена Петрова 0884858655, amalipe_frc@yahoo.com

Сухиндол

Образователния медиатор Петя Ивнаова ще почете паметта на загиналите в Холокоста роми чрез полагането на цветя пред паметника на училището СУ “Св. Климент Охридски“.

Стражица

Образователният медиатор към Център “Амалипе” Ирена Михайлова ще отбележи  8-ми април – Международния ден на ромите заедно с доброволци – родители  от гр. Стражица, като ще поговорят какви са ромските символи – химн и знаме и тяхната история, както и за ромите невинни жертви, загинали в концентрационните лагери по време на Втората световна война, от които стотици хиляди са били роми. Основната цел за кампанията е да се повиши толерантността и доверието между хората от различните етноси, осъзнаването на ползите за всички от образователната интеграция и преодоляването на ромските стереотипи. След събитието медиатора Ирена Михайлова ще раздава информационни материали на хора, които не са роми, с цел да ги запознае с традициите и обичаите на ромската общност.

ПГТ “Васил Друмев” Стражица също ще отбележи 8 април с учениците си.

Павликени

По случай 8-ми  април в село Батак ще се проведе футболен турнир. Участие ще вземат учениците от ОУ “Св св Кирил и Методий” село Батак, СУ “Христо Смирненски” град Гулянци и ОУ “Бачо Киро” град Бяла Черква. Ще има кратка беседа, водена от образователните медиатори Стефан Стефанов и Николай Стефанов на тема 8-ми април, след която ще се проведат спортни игри за трите училища с различни награди, подсигурени от училището, ЦМЕДТ АМАЛИПЕ и община Павликени. Поканени са официални гости от община Павликени и кметство село Батак. Събитието се организира съвместно и със МКБППМН град Павликени.

Леденик

07.04.2023г. е определен за спортен ден в ОУ,,Васил Левски” с.Леденик. Планирано е да използват материали, създадени от Център Амалипе, прожекция на филм и спортни дейности, посветени на 8 април.

Върбица

В ОУ Васил Левски, с.Върбица денят ще бъде отбелязан по класове с четене на ромските приказки “Добрия ром”, “Тримата дървари” и “Опак султан”, като в края на часа ще бъде изпят и химна на ромите “Джелем, джелем”.

с.Майско

На 05.04.2023г. в ОбУ “Отец Паисий” с. Майско бе отбелязан 8 април – Международен ден на ромите. Събитието подготвиха ръководителите на двете танцови групи към училището “Дивна” и “Магия”.

Област Габрово

Дряново

В СУ “Максим Райкович” учениците ще изработят кът във фоаето с материали, посветени на Международния ден на ромите и ромските традиции.

Област Стара Загора

Мъглиж

Активната младежка група на ОУ “Христо Ботев” гр. Мъглиж също събра идеи и се вдъхнови на проведената на 30-ти март среща за активни ученици, част от проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ и с наученото проведе Кампания “8-ми април – Международен ден на ромите” на 4-ти април от 13:00 часа.

Област Шумен

Шумен

Образователният медиатор Ангел Ангелов ще отбележи 8-ми април с ученици от  ПГССХТ гр. Шумен, като ще проведе беседа с учениците на тема “Какво е 8-ми април“. Учениците  ще имат възможността да разкажат историята за Международния ден на ромите – за концлагерите, геноцида, кога е проведен Първия световен конгрес, приемането на флага и химна на ромите. На 8-ми април ромите по света казват НЕ на расизма, Не на дискриминацията, НЕ на войната. Това е ден за възпоменание и съпричастност, на който един древен народ напомня за своя героизъм и безсмъртие.

с.Ивански

На 7 април от 12:00 часа активната младежка група на ОБУ “Христо Ботев” с.Ивански ще проведе кампания, посветена на Международния ден на ромите. Учениците се подготвиха за това събитие по време на организираната за активни младежи среща на 30 март, част от проекта на Център Амалипе “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”.

Нови Пазар

Във връзка с Международния ден на ромите 8-ми април образователният медиатор Алдин Стефанов организира в гр. Нови Пазар среща с ученици, на които ще представи презентация относно предстоящата кампания. По този начин учениците  ще придобият  знания относно историята на тази дата и традициите, които не бива да забравяме.

Каспичан

На 7 април ОБУ „Христо Ботев“ с. Каспичан ще отбележат Международния ден на ромите 8 април в читалището на селото с рецитал и поднасяне на цветя.

Тодор Икономово

В ОБУ „Панайот Волов“ с. Т. Икономово ще има тържество за общността. Ученици, облечени в традиционни ромски носии ще изнесат програма с песни и танци, посветени на Международния ден на ромите.

Голямо Ново

В ОУ “Г. С. Раковски“ с. Голямо ново ще изготвят  информационни табла посветени на 8 април, по инициатива на  учениците от Ученическия парламент. 

Смядово

На 07.04.2023г в КИУ гр. Смядово образователния медиатор Тодор Атанасов ще отбележи международния ден на ромите, като ще изнесе беседа за ромските групи и празници и презентация за Холокоста. Поканени са родители и деца от ромски и неромски произход.

Никола Козлево

На 8 ми април в СУ „Ц. Б. Церковски“ с. Никола Козлево  са  планирали заедно с общината спортни прояви на игрищата в училище. В турнирите ще вземат участие ученици и родители – турнири по лека атлетика-2-7 ми клас, волейбол-10-12 клас, мъже, футбол-10-12 клас, мъже и теглене на въже.

Върбица

На 7-ми април от 12:00 часа активната младежка група та СУ “Паисий Хилендарски” гр.Върбица ще проведе обучение по метода “връстници обучават връстници” на тема: “Денят на ромите” – 8 април. Учениците бяха подготвени за това събитие по време на проведената на 30-ти март среща за активни ученици, част от проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“.

Област Търговище

Омуртаг

Във Второ начално училище гр. Омуртаг ще има официално представяне на презентация, посветена на международния ден на ромите. На събитието ще участват учители, ученици и родители.

НУ “Христо Смирненски” гр. Омуртаг ще отбележи Международния ден на ромите 8-ми април, като ще се презентира историята на ромите пред ученици и родители.

Камбурово

Във ОУ „Христо Ботев“ с, Камбурово област Търговище,  ще има официално представяне на презентация, посветена на международния ден на ромите. На събитието ще участват учители, ученици и родители.

Област Разград

Китанчево

В основното училище в с Китанчево ще се проведе честване под мотото „Традициите сближават“.  За учениците, участници в тържеството  са подготвени малки подаръци.

Област Варна

Варна

на 5-ти април от 14:00 часа в СУ„ Любен Каравелов“, гр. Варна се проведе поредно обучение тип връстници обучават връстници по проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” на тема „Гражданска активност. Активни граждани ли сме?“. По време на втората част от обучението на участниците бе представен урок за 8 Април и филм за Холокоста.

Ветрино

Образователният медиатор Гинка Георгиева на 07.04.2023 ще се включи в кампанията, посветена на Денят на ромите на 08.04.2023 в НЧ “Просвета 1905” с. Ветрино в 13:30ч с ученици от СУ “Христо Ботев”.

Червенци

В ОбУ “Свети Иван Рилски” Червенци ще се проведе кратка програма, приготвена от г-жа Симеонова, а с ЦДО 5-7 клас ще проведат игри свързани с кампанията. Програмата ще състои в това: историята на деня – защо се отбелязва, от кога и т.н, символите на ромското общество. А учениците, подготвящи се в занималнята са подготвили анимационно филмче за прехода на ромите, кръстословици, с въпроси, свързани с ромските наименования на празниците и още няколко игри.

Ямбол

ПГЛПЕХТ – гр.Ямбол

На 7-ми април активната младежка група на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии-Ямбол ще проведе кампания, посветена на 8 април – Международния ден на ромите, за която събраха идеи и материали на проведената на 30-ти март среща за активни ученици, част от проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“.

с. Кукорево, общ. Тунджа

На 7-ми април ще се отбележи Международния ден на ромите под формата на беседа с ученици от 1 и 2 клас по случай  8 април – Международния ден на ромите.  Ще бъде обяснено какво е станало на този ден чрез презентация. Ще бъде изработено табло  – ,,НИЕ РОМИТЕ“.

Болярово

Образователният медиатор Михаела Колева ще отбележи денят на ромите на 07.04 2023 в село Воден с ученици и родители към 15:00 часа.  Ще представи презентациия на тема ромите в България.

Област Враца

Бяла Слатина 

По повод Международния ден на ромите – 8 Април, Център за развитие на общността в гр. Бяла Слатина ще отбележи 8-ми април заедно с доброволци към Център “Амалипе”. На събитието ще  се представят факти от Втората световна война и в памет на загиналите и ще бъде изработено  табло и венец с послание.  По-късно ще бъдат пускани карамфили в знак на съпричастност на  загиналите роми в Холокоста.

Крушовица

В ОУ “Христо Ботев” село Крушовица ще се проведе среща – беседа с изявени роми на тема “Слънцето свети еднакво за всички”, подготвяме кратка програма, посветена на 8-ми април. Участниците ще отдадат  почит към загиналите роми през Холокоста с цветя, пуснати в река Скът.

Бутан

 В  СУ “Св. св. Кирил и Методий”,с. Бутан , Международният ден на ромите ще бъде отбелязан на 07.04. 2023г с беседа от образователните медиатори., а на 08.04.2023г  – с участие на танцовия състав в събитие, което ще се проведе в ромската махала.

Област Добрич

Добрич

Младежки център Добрич заедно с ромски младежи ще проведе “Световно кафене” на няколко теми. Основната е – Традиции и съвременни роми.

В читалището на с. Стожер, община Добричка ще се проведе концерт, посветен на 8 Април с участието на училища от близки населени места, които са част от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”.

Област Бургас

с. Съдиево

В ОУ Св. Св. Кирил и Методий ще бъде направена съвместна инициатива с ОУ ,,Христо Ботев“ с. Съдиево. Програмата ще включва етно арт инсталация с моменти от ромския бит, песни и танци  от ромския фолклор. Също така и състезателни игри между двете училища.

Област Монтана

С учениците от Професионална гимназия по лека промишленост гр. Монтана ще бъде представена презентация и постер, относно Международния ден на ромите 8-ми април.  Също така ще бъдат пуснати  балони в небето в памет на загиналите роми през Втората световна война.

Вълчедръм

в Първо ОУ “Васил Левски” гр. Вълчедръм, обл. Монтана Международния ден на ромите ще бъде отбелязан на 07.04.2023г. с училищен празник “Великден в градината на народите”.

с. Габровница област. Монтана

На 7.04. в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – село Габровница, обл. Монтана ще се проведе дискусия с учениците от училището и ще бъде обсъдено защо 8-ми април е ден на ромите.  Децата ще имат възможността да се  върнат назад в историята, но и ще им  бъдат представени  примери за успели роми.

Област Ловеч

с. Румянцево

На 7 април в ОУ “Христо Ботев”, с. Румянцево ще отбележат 8 април – Международният ден на ромите. За целта образователните медиатори ще представят на учениците презентация на тема: “8 април – Международен ден на ромите. Традиции, бит и култура.” След това ще проведат беседа с учениците за проблемите на ромската група – образование, бедност, сегрегация. Накрая девойки от училището, облечени в ромски носии, ще изпълнят ромски танц.

Област Кюстендил

Дупница

В ПГ ,,Акад. Сергей Павлович Корольов“ гр. Дупница в 10.30ч на 7-ми април ще бъде  пуснат  кратък филм за “Лагерите на смъртта“.  Ще бъде представена презентация, свързана с паметта на загиналите роми в Холокоста през Втората световна война. За финал на събитието ще  бъдат  пуснати цветя в река Джерман в памет на загиналите.

Раждавица

Учениците на Начално училище “Св.Св. Кирил и Методий”с. Ражзавица ще отбележат Международния ден на ромите със събитие, което ще се проведе в местното читалище.

Област София

Видраре

В ОУ”Васил Левски” Видраре малчуганите ще отбележат 8 април чрез представяне на ромски обичай и сценка, които ще изпълнят в петък –  7 април.

Владая

А ето какво ни споделиха и от 86 ОУ “Св. Климент Охридски”: “На 06.04.23г поканихме лектори – 3бр. от фондация “Бъдители ” да разкажат за пътя, който са изминали за да се реализират. На 08.04.23 г. във фейсбус страницата на училището ще качим клипчета на бивши наши ученици, които са учили и са се реализирали в живота.”

София-град

124 ОУ “Васил Левски” ще посвети на Международния ден на ромите училищно тържество, което ще се проведе на на 19 април.

Област Пазарджик

ПГХХТ

На 7-ми април от 12:00 часа активните младежи на Професионална гимназия по хранителни и химични технологии гр.Пазарджик ще гостуват на по-малките ученици от ОУ”Св. Св.Киримл и Методий”с.Ковачево, където ще проведат кампания, посветена на Международния ден на ромите. За нея те за събраха идеи и вдъхновение на проведената на 30-ти март среща за активни ученици, част от проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“.

Хаджиево

В ОУ “Георги Бенковски”с.Хаджиево ще бъде отбелязан 8 април с четене на ромски приказки на 7 април.

Септември

В Професионална гимназия по механизация на земеделското стопанство Септември ще бъде отбелязан Международния ден на ромите на 7 април. 

Семчиново

Обединено училище “Христо Ботев”с.Семчиново ще организира и проведе екскурзия на 8 април със специална програма за Международния ден на ромите.

Мало Конаре

В ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” Мало Конаре на 7 април ще се проведе специално събитие по повод 8 април.

Синитово

На 7 април в ОУ “Васил Априлов” с. Синитово ще се проведат мериприятеия, чрез които ще се запознаят учениците с исторически факти за 8 април и четене на ромски приказки.

Област Кърджали

Кърджали

ОУ “П. К. Яворов” Кърджали отбеляза на Международния ден на ромите чрез ден на таланта на 6-ти април.

Област Пловдив

Караджово

В ОУ “Васил Левски” с.Караджово по повод Международни ден на ромите ще се проведе спектакъл, подготвен от ФУЧ “Фолклор на етносите – ромски фолклор” с ръководител Мая Здравкова и клуб “От мен зависи” с ръководител Бойчо Кочев по НП “Заедно в изкуствата и спорта”.

Розино

В ОУ “Христо Г. Данов” Розино 8 април ще се отбележи със спортен празник.

Област Благоевград

Микрево

На 07.04.2023 г. /петък/ в СУ “Св. Паисий Хилендарски” с. Микрево ще бъде отбелязан Международния ден на ромите със тематична сценка.
Област Перник
Перник
На 7 април 12 ОУ “Васил Левски” ще отбележи чрез провеждане на беседи по класове. 

 

 

Вижте повече:

За поредна година училища от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“, образователни медиатори и доброволци ще отбележат 8 април – Международния ден на ромите

8 април е за тези, които искат да помнят и … да бъдат европейски граждани!