8 април е за тези, които искат да помнят и … да бъдат европейски граждани!

Осми април е Международен ден на ромската общност.

Осми април е Ден на ромското пробуждане. Това е ден, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. На 8 април 1971 год., в Лондон, е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих), написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. От тогава отбелязваме 8 април като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. А тази година се навършват 50 години от началото на модерното ромско движение и от провеждането на Първия ромски конгрес.

Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.
8 април не е нов празник. Той е онова, което винаги е теглело ромите нагоре – извън рамките на махалата, към европейското битие. 8 април е и протест – протест срещу това да те затворят в расови категории, да определят умствените ти способности според цвета на кожата ти, да лишат децата ти от бъдеще, още преди да са получили шанса да мечтаят за него …

8 април е за тези, които искат да помнят и ….. да бъдат европейски граждани.

На този ден ромите по света отправяме апел за уважение, мир и толерантност, защото слънцето свети еднакво за всички.

Всички ние имаме щастието да живеем в епохата на ромското пробуждане и да допринесем за нейното случване. Това е и нашата отговорност! Честит празник, съмишленици!