Бахтало о Васили! Бахтало Нево Бреш! Честит Васильовден! Честита Нова Година!

Уважаеми колеги и приятели,

На 14 януари е Васильовден – празник, известен като Ромската Нова Година и който от години отбелязваме като Ден на ромската култура.

Празнуването на Васильовден е свързано със стара легенда, разказваща, че Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил го построил отново, за да могат те да преминат над пречистващата вода и да започнат своя нов живот. Затова Васильовден е денят, в който – чрез силата на традицията и  ритуала – строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!

Тази вяра бе поставена под заплаха през изминалата година. Ковид пандемията обаче ни научи, че заедно можем да се справяме, направи по-контрастни категории като „добро“ и „зло“, помогна ни да открием в себе си потенциал, който не сме предполагали, че имаме.  Изминалата година изправи българското образование пред огромно предизвикателство. Пандемията се оказа катализатор за процеси, които иначе щяха да продължат с години и даде тласък на дигитализацията, която достигна и до най-отдалечените училища и най-уязвимите ученици. Радваме се, че заедно с мрежата училища, поддържана от Център Амалипе „Всеки ученик ще бъде отличник“, която обединява близо 300 начални, основни, обединени, средни и професионални училища, заедно с образователните медиатори на терен, които не почиваха в нито един ден от извънредното положение, а и след това,  заедно с партньори като Вас, успяхме успешно да преминем през тези предизвикателства.

Само за три месеца, във времето на извънредно положение, училищата, които обучават деца от най-уязвимите общности, успяха да увеличат с близо 20% и да достигнат до над 50 % ученици, включени в синхронно обучение от разстояние в електронна среда. Убедени сме, че в края на 2020 този процент стана още по-голям. В 52% от училищата дистанционното обучение накара родителите да станат по-ангажирани с учебния процес на своите деца по време на дистанционното обучение, а образователните медиатори се превърнаха в изключително важна част от училищните образователни екипи.

В навечерието на Василица искаме да ви пожелаем много здраве, щастие и успехи! Нека Новата 2021 година ни помогне да възстановим не само мостовете помежду си, но и към себе си!  Нека да ни донесе и сила да продължаваме заедно да се борим за постигане на общите ни каузи за ромската общност и за България!

Бахтало о Васили! Бахтало Нево Бреш!

Честит Васильовден! Честита Нова Година!Екипът на Център Амалипе