Премиерът, министри и посланици се срещнаха с новоизбраните училищни омбудсмани по инициатива на Център Амалипе

С високо политическо и дипломатическо участие, както и с искрени думи и съвети ще запомнят новоизбраните ученически омбудсмани в 30 училища от мрежата на Център Амалипе церемонията, отбелязала началото на техния мандат. Тя се състоя на 23.02 в Гранитна зала на Министерския съвет. Министър-председателят акад. Николай Денков, Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатовa, Министърът на образованието и науката проф.Галин Цоков, Заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, както и Н.Пр. Мартина Фийни, Посланик на Ирландия, Н.Пр. Реймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в България и Андриа Брулет-Родригез, заместник – посланик на САЩ в България поздравиха новоизбраните ученически омбудсмани и им дадоха съвети за тяхната успешна работа. Събитието се проведе по инициатива на Център Амалипе.

„С Вашето желание да свършите нещо полезно за другите около Вас създавате атмосферата, от която всички имаме нужда – за да живеем заедно, да се разбираме, да правим нещата, които всеки един от нас поотделно не би могъл, но заедно можем да направим много“.  Това заяви премиерът акад. Николай Денков в приветствените си думи. Той специално благодари на организаторите на инициативата и на всички любознателни деца, включили се в нея.

Източник: Министерски съвет

„Диалогът между институциите и децата е не просто необходим. Той е ключов фактор за ефективното прилагане на правата на децата и създаване на условия за защита на техния най-добър интерес“, каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. „Инициативата „Училищен омбудсман“ е в пълен синхрон с приоритета на Министерството на труда и социалната политика да чуваме гласа на децата, техните мнения, притеснения и предложения по въпросите, които са важни за тях и тяхното бъдеще“, допълни д-р Шалапатова. Тя поздрави организаторите за ролята им в създаването на механизъм за взаимодействие и диалог между различните участници в образователния процес и ги увери, че в лицето на Министерството на труда и социалната политика имат партньор в тази мисия.

“От Вашите съученици Вие сте получили не само доверие, но и възможност да се борите за техните и Вашите права. Това е изключително важно, защото наша обща цел е да направим такива промени, които да гарантират по-качествено образование – не само като резултати, измерени в оценки, но и като личностно развитие”, подчерта образователният министър проф. Галин Цоков. По думите му едно от най-важните неща е активното участие на учениците в този процес, а тази инициатива ги насърчава именно към това. “Вие сте лидери и като такива трябва да отстоявате ученическите права и отговорности, понякога в спор с учителите, директорите и дори с МОН. В тези дискусии се раждат новите лидери, с критично мислене и визия за промяна –  както на образователната система на България, така и на цялата страна”, каза още министърът на образованието и науката.

Подкрепа за инициативата заяви и заместник-омбудсмана на Република България д-р Елена Чернева-Маркова. Тя подчерта, че институцията винаги е работила много успешно с Център Амалипе и училищата и затова Националният омбудсман проф. Диана Ковачева се е съгласила инициативата да бъде под неин патронаж и ще указва постоянно съдействие на училищните омбудсмани.

Своята категорична подкрепа заявиха и н.пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия, н.пр. Реймунд Фурер, посланик на Конфедерация Швейцария в България: двамата съпредседателтстват Посланическата група по ромските въпроси.

„През последните месеци присъствам на няколко събития с активни младежи, организирани от Амалипе и виждам тяхното бързо израстване“, сподели  Андриа Брулет-Родригез, заместник – посланик на посолството на САЩ. Държавният департамент и посолството финансират проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ на Център Амалипе, чрез който подкрепят младежки инициативи, включително изборът на училищния омбудсман. Госпожа Брулет-Родригез не скри задоволството си от увереността и самочувствието, с които младите лидери защитават своите каузи и дейности в подкрепа на човешките права и недискриминацията.

Председателят на Център Амалипе Деян Колев поясни, че идеята за кампанията Училищен омбудсман има за цел да включи учениците в симулация на реален избор – с предизборна кампания, дебати, интегрална бюлетина, Комисия и преброяване на гласовете. Той поздрави младежите, които са откликнали на призива за организирането на избори за училищен омбудсман. Чрез тази кампания организаторите и участниците са искали да покажат:

  1. Ученическото участие и гражданската активност са неделима част от всяка демократична система. Важно е училищата да формират активни граждани. В това отношение са необходими промени в Наредба 13 за гражданското… и интеркултурното образование, които да стимулират ученическото самоуправление по един не-формален начин;
  2. Образованието се случва не само в столицата и в училищата от централните части на областните градове, но и в малките населени места, училищата с ромски ученици и с уязвими групи. В много от тези училища се полагат големи усилия и се постигат реални успехи. Необходимо е МОН да въведе по-скоро система за оценка на добавената стойност, която отчита развитието в конкретното училище и децата, които то обучава. Именно добавената стойност, а не механичното сравнение на резултатите от НВО и ДЗИ в несъизмерими помежду си училища, трябва да бъде водещо при оценката на качеството на образованието;
  3. Последните години отбелязват сериозно развитие в образованието на ромската общност. Необходимо е да продължим да инвестираме в по-доброто образование на ромите, защото това е инвестиция в бъдещето на България.

След приветствията и встъпителните думи, новоизбраните омбудсмани разказаха как е протекъл процесът в техните училища. Атанас Атанасов от ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен описа оспорваната кампания в училището. Над 68% от учениците са гласували, като невалидните бюлетини са били само 3. След преброяването на бюлетините се е стигнало до изцяло равен резултат и до балотаж, в който са се включили и учениците, които участват в дуално образование. Избирателната активност е надхвърлила 90%, а младежите са се убедили, че всеки глас има значение. Презентацията на Атанас може да разгледате от тук.

Оказа се, че средната избирателна активност в училищата е около 80% и в 3 от тях се е стигнало до напълно изравнен резултат и до балотаж. Участниците коментираха, че е необходимо този пример да бъде представен пред техните родители.

Теодора Тодорова, омбудсман в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смядово сподели, че от години е доброволец и по този начин е спечелила доверието на своите съученици. Тодор Тодоров от ПГСС „Св. Георги Победоносец“ – Суворово разказа за това как младежите са организирали изборите, като част от тях са играли ролята на полицаи, охраняващи предизборната секция. В училището избирателната активност също е била около 90% . 

Моменти от изборите в много от училищата, които проведоха такива може да разгледате от видеото: 

В края на церемонията министър Шалапатова, зам.-омбудсмана Елена Чернева, Н.Пр Фийни, Н. Пр. Фурер и зам. Посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез раздадоха сертификатите на избраните омбудсмани. Те им пожелаха успехи във важната мисия да защитят правата на своите съученици, да им помогнат да участват ефективно в училищния живот и да бъдат активни граждани.

В рамките на три вълнуващи дни освен церемонията за училищните омбудсмани Център Амалипе организира посещение при Омбудсмана на България и обучение за учениците, за да бъдат максимално подготвени за бъдещите си задачи. Ева Жечева, директор Дирекция “Права на детето” при Омбудсмана на България представи детайлно какви са задълженията и правомощията на омбудсманите. А по време на обучението всички разбрахме колко добър избор са направили гласоподавателите в училищата. Младите омбудсмани са изключително активни, мъдри и желаещи да помагат на своите връстници. Те не спряха да задават въпроси, да обменят идеи и да градят планове как ще подобрят средата на децата в своите места.

Величка Стефанова, ПГХХТ Пазарджик: “Отново Ви благодаря за прекрасните моменти, които преживях през тези дни! Благодарение на вас се сдобих с приятели, нови запознанства и много други неща! Разбрах доста нови неща за обудсманите и техните задължение, също така и за правата на децата и това, че всеки има право на избор!”

Теодора Иванова, омбудсман на СУ “Васил Левски”, Вълчи дол: “Цялото събитие мина идеално, беше изключително полезно и бяха направени по много интересен начин. Хората с които се запознах със сигурност биха ми останали приятели за цял живот и се надявам отново да имаме поводи за среща! Беше изключително хубаво и заинтригуващо преживяване! 😊❤️

“Беше много вълнуващо и значимо пътуване за мен! Това обучение ми помогна да осъзная доста неща за длъжността си в училище, придобих доста опит и нови идеи и ми беше интересно да видя как се справят и омбудсманите в други училища. Със сигурност видях вече срещани приятели и завързах и нови запознанства, беше изключително приятно и зареждащо за мен и благодаря на център “Амалипе” за прекрасните възможности, дадени ми напоследък!”, това ни сподели Елиза Стилиянова, омбудсман на СУ “Любен Каравелов”, гр.Варна

А какво усетиха възрастните, които бяха плътно до младите омбудсмани от началото на кампанията обобщава Кремена Георгиева, представител на ПГТО “Добри Желязков”, гр. Сливен: “Обучението даде допълнителна информация за длъжността на ученическите омбудсмани в училищата, за техните права и задължения, както и в какво се изразяват техните правомощия. В личностен план, ученическите омбудсмани имаха възможност лично да се запознаят с институцията и функцията на Омбудсмана на Република България, както и в какво се изразява неговата функция в страната. На официалната церемония в Министерски съвет младежите и девойките имаха уникалната възможност да бъдат поздравени лично от висшестоящи политици и международни представители, както и да получат Сертификата за встъпването си в длъжност като ученически омбудсмани. Това е безценен опит и истински урок по Гражданско образование! Всичко, което п Център ,,Амалипе” прави за младежите и девойките е безценно. Учениците на 21- ви век, няма къде другаде да придобият пълна представа за институциите в България и Европа, както и да участват в Лидерски академии и да израстват като неформални лидери сред съучениците си.”

Изключително сме впечатлени от тези млади на възраст хора, но с огромни сърца, мечти и ентусиазъм и сме горди, че сме част от техния път! Не спирайте да правите света ни по-добро място и да се борите за вашите и за тези на останалите деца права! Благодарим Ви, че сте част от инициативата на Център Амалипе и сте новите училищни омбудсмани! А след вас сме сигурни, че още много училища ще продължат инициативата, защото от нея има смисъл и младежи като тези, които участваха в Церемонията в София го доказват!

Станете част от емоциите на младежите през отминалите дни чрез това кратко видео:

Инициативата се осъществява в рамките на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.

 

 

Повече за нея може да разберете от:

Демократични избори за училищни Омбудсмани се проведоха в повече от 30 училища от мрежата на Център Амалипе

Фотограф: Дико Йорданов