Центрове за развитие на общността  отбелязаха  Василица – Ромската нова година

За поредна година центровете за развитие на общността  отбелязаха  Ромската Нова Година “Васильовден“.

През последните години Василица (наричана още в медиите Банго Васили) придоби популярност като Ромската Нова Година. Всъщност това е Васильовден, отбелязван по т.нар. „стар стил“ (т.е. Юлианския календар) и само до преди 3-4 поколения това е бил денят, в който етническите българи и други групи също са посрещали Новата година. Понастоящем Василица се празнува не от всички роми в България:  за някои ромски групи това е основен календарен празник, а други са загубили дори спомена за него.

Ние обаче се стараем винаги да припомняме с какво е свързан празника.

Как по места медиаторите отбелязаха празника.

Област Велико Търново

Стражица

За поредна година Център за развитие на общността гр. Стражица  отбеляза Василица – Ромската Нова Година. Кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кметовете инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов бяха сурвакани и наричани за здраве и късмет. Сурвакарчето получи подаръци от ръководството на общината. Образователният медиатор Ирена Михайлова  обходи ромската махала  и раздава брошури, свързани с Васильовден, като целта е повечето хора да се запознаят с традициите и обичаите за този празник.

с.  Батак

Образователният медиатор на Център за развитие на общността гр. Павликени Стефан Стефанов, Валери Ангелов Експерт “Образователна интеграция, чрез развитие на местната общност”, заедно с директора на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ с.Батак Шенай Нуриев, придружавани от доброволци – възпитаници на училището, сурвакаха кмета на с. Батак – Зенко Маринов, както и други представители на кметството. Не пропуснаха и секретаря на Народно читалище “Събуждане“ Иринка Димитрова. След събитията, свързани със сурвакането Стефан Стефанов  раздава информационни материали, свързани с празника и обичатие в ромската общност.

Бяла черква

На 14.01.2021г. образователният медиатор Никола Георгиев придружи доброволец, който сурвака за здраве и берекет директора на ОУ “Бачо Киро“  гр.Бяла Черква Александър Михайлов и целия му колектив. Последва разпространяване на информационни брошури относно отбелязването на Василица сред общността.

област Шумен

С. Вълнари

В навечерието на празника Василица, Ромската Нова Година, Силвия Митева и Пламена Лазарова, организираха срещи с ромската общност в селата Пет Могили и Вълнари, община. Н.Козлево. На тези срещи с деца бяха изготвени сурвачки и сурвакаха кметовете. Проведоха се и разговори за традициите, свързани с празника Василица и Банго Васил.

Нови Пазар

Център за развитие на общността Нови Пазар, заедно с доброволци сурвакаха представителите на училищния персонал на ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО гр. Нови Пазар. След събитията медиаторът раздава брошури, свързани с Васильовден в ромската общност.

Смядово

За поредна година Център за развитие на общността гр. Смядово  поздрави  Димитрина Маринова заместник-кмет на общината, както и целия общински колектив. Образователният медиатор Ремзие Хюсеинова също  раздава информационни материали относно Ромската Нова Година –Васильовден.

 

Област Видин

Община Ново село

На 14.01.2021г. сурвакари  посрещнаха общинските съветници от община Ново село още на входа на общината, като ги сурвакат за здраве и беркет през 2021г.  Образователните медиатори раздават и брошури, свързани с този празник.

Област  Враца

с. Краводер

Образователният медиатор към село Краводер Тихомир Георгиев  придружи ученици доброволци, които  сурвакаха кмета г-н  Илия Тодоров Перчинков, както целия екип на Кметството. Николай  разпространяваше също и информационни материали в ромските махали относно Васильовден.

Бяла Слатина

С настъпването на един от най-големите ромски празници Василица-Ромската нова година, Център за развитие на общността Бяла Слатина отбелязаха празника с онлайн среща. Веселин Нинов, ученик от 11 клас, разказа за обичаите и традиционното посрещане на празника по неговия край, като представи презентация за Василовден. Доброволците посетиха Дирекция Бюро по труда, където традиционно бе сурвакан г-н Илчо Илиев директор на ДБТ.

Област Бургас

Средец

На 14.01.2021.г. медиаторът към  Община Средец Марийка Рачева и доброволци към Център “Амалипе“ раздаваха информационни материали относно Василица в ромската махала на града.

Област Плевен

Гулянци

На 14.01.2021.г. медиаторът към община Гулянци Николай Огнянов и доброволци към Център “Амалипе“  разпространяваха информационни материали относно Василица в ромската махала на града. А на 15-ти се включиха в онлайн среща по повод Василица с  д-р Елеонора Лилова – председател на Националния съвет за закрила на детето и на Консултативния съвет по въпросите на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

 

.