Децата от Мировци с великденски подаръци от СНЦ “Верният Настойник”

 Сред хълмовете на Лудогорското плато е сгушено училището на с. Мировци – ОУ “Васил Левски”. Всичките 35 ученици, които се обучават в старата сграда се радват на всеки посетител и с готовност показват колко много са научили от своите учители. В навечерието на Великден учениците от клуба по „Фолклор на етносите – ромски фолклор“ подготвиха и представиха прекрасно тържество пред своите гости – регионален образователен координатор, образователен медиатор и доброволци. Малчуганите заредиха всички присъствали със слънчевите си усмивки и позитивна енергия. Надпреварваха се да се изявят и да разкажат какво ново са научили, какво знаят за предстоящите празници. Споделиха как те празнуват Великден и Гергьовден и какви са семейните им традиции.

Сред пъстротата, създадена от разноцветни яйца и различни носии, правеха впечатление и различните лица на децата – малки и по-големи, светли и по-тъмни, но всички до едно усмихнати! Децата на училището в село Мировци, община Нови пазар, са един прекрасен пример за това как деца от различни етноси и различни религии учат и живеят в мир и хармония. Едно многообразие, което сприятелява, развива и  обогатява! За създадената приятелска и спокойна атмосфера сред учениците трябва да  поздравим екипа на училището, което макар и малко е съумяло да се превърне във втори дом за възпитаниците си. А те пък им отвръщат със старание, знания и уважение.

И така, както всички деца участваха от все сърце във великденската програма, така и всички получиха подаръци. Великденски торбички с лакомства, дарени от Сдружение “Верният Настойник” гр. Бургас, като награда за добрите и любознателни деца! По този начин на лицата им се появиха още по-големи усмивки, защото почувстваха грижата и обичта на околните!

Център Амалипе поздравява ОУ “Васил Левски” с. Мировци за усилията им за създаване на среда на многообразие и спокойствие за децата. Както и благодарим на Сдружение “Верният Настойник”, че за пореден път ни помагат в мисията ни всяко дете да се чувства специално и обгрижвано.