Младежки дебати във Велико Търново и Нови Пазар: Младите поставят въпроси пред кандидатите за кметове

Център Амалипе и активни младежи организират предизборни младежки дебати в два града – Велико Търново на 23 октомври и Нови Пазар на 24 октомври. В събитията ще участват и ще са водени от ученици и студенти, за да могат те да зададат своите въпроси на кандидат кметовете, както и да им споделят своите притеснения и очаквания. 

В началото на месец октомври Център Амалипе проведе младежко обучение с ученици от цялата страна. В рамките на събитието участниците сами излязоха с идеята, че искат да проведат и участват в дебат, в който те да могат да зададат темите, които ги вълнуват и гласът им да бъде чут. А ние ги подкрепихме.

Целите на дебатите са:

  1. да покажат на младежите културата на съдържателния, конструктивния и основан на доказателства публичен дебат по ключови обществени политики – как се провежда дебат, в който участниците защитават тези и излагат аргументи по същество, без да нарушават личното достойнство;
  2. да дадат трибуна на младите хора, за да поставят на кандидатите за кметове проблеми и идеи, които ги вълнуват в сферата на образованието и младежките политики  в града им, насърчаващи гражданска активност и толерантност
  3. кандидатите за кметове от различните политически формации да чуят гласовете на младите хора и да дискутират пред тях различни визии и конкретни мерки за развитие на ефективни образователни и младежки политики, които стимулират гражданската активност и толерантност.

Искаме да подчертаем, че дебатите не са партийно обвързани с нито една формация и всички участници ще бъдат равнопоставени по време на дебатите.

По преценка на организаторите след консултации с млади активисти от мрежата на Център Амалипе в дебата са поканени за участие кандидатите за кметове САМО ОТ ПРЕДСТАВЕНИТЕ В 49-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ: ГЕРБ-СДС, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, БСП за България и Има такъв народ. Не са поканени кандидат-кметове от ПП „Възраждане“ като част от политиката на Център Амалипе да не поддържа отношения с партии и коалиции с крайно-националистически и анти-европейски характер.

На 23 октомври от 14:00ч. ще започне дебат във Велико Търново, в хотел Меридиан Болярски участие са потвърдили Ирена Стасинопулу – кандидат за кмет от БСП за България, Йордан Терзийски кандидат от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Момчил Иванов – кандидат за кмет от Политическа партия “Има такъв народ”.

На 24 октомври от 14:00ч. ще бъде проведен и младежки дебат в град Нови Пазар. Там участие са потвърдили Георги Георгиев кандидат кмет от БСП за България, Ангел Куцаров кандидат-кмет от ПП ГЕРБ, Захари Борачев кандидат от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, а от ДПС очакваме потвърждение.

Участието в събитията е от голямо значение за младежите и сме уверени, че той ще допринесе за повишаване на гражданската активност и толерантността в обществото. Също така, давайки възможността на учениците и студентите да зададат своите въпроси относно младежките проблеми, кандидате за кметове ще покажат, че тези теми са от значение за тях и че се интересуват от мненията на младите хора.

ДЕБАТИТЕ ЩЕ СЕ ИЗЛЪЧВАТ НА ЖИВО НА ФБ СТРАНИЦАТА НА ЦЕНТЪР АМАЛИПЕ

Регламент на дебатите

За повече информация:

за Велико Търново: Деница Иванова, center_amalipe@yahoo.com, 08848575787

за Нови Пазар: Силвия Станчена, amalipe.shumen@yahoo.com, 0882074264

През март такива младежки дебати бяха проведени в няколко населени места в България. В тях участваха кандидати за народни представители от парламентарно представените партии и коалиции в 48 НС, например Красимир Вълчев ГЕРБ), акад. Николай Денков (ПП – ДБ), Георги Гьоков (БСП за България), Деница Сачева, Костадин Ангелов (ГЕРБ), арх.Йордан Терзийски (ПП-ДБ), Иван Иванов (БСП), проф. Сашо Евлогиев (Български Възход) и др. Те показаха, че пред младите хора политиците могат да демонстрират коректен дебат на идеи, без лични нападки и с респект към надеждите на младите хора.

Младежките дебати “Местни избори 2023” се реализира в рамките на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се изпълнява от Център „ Амалипе “, Фондация „Отворено общество“ – София, Форум „Гражданско участие“ и девет училища в страната.

 

БЪДЕТЕ АКТИВНИ! КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!