Добрите практики в дистанционното обучение: Инициативата “Учим online заедно” на ОбУ “Христо Ботев” – Долни Цибър

Дистанционното обучение задълбочи различията между училищата, но не между училищата от селата и градовете, не между „ромските“ и „неромските“ училища, а между тези, които искат да направят най-доброто за своите ученици и да им дадат сигурност и бъдеще, дори и в условията на криза, и такива, които не искат да нарушат руслото на мудното ежедневно имитиране на работа и които ще бъдат сърдити на всичко и всички в системата, каквото и да са се случи. Именно в тези условия обаче се отличават истинските учители, тези, за които учителството е призвание. И тук не става въпрос за това, с какви ученици работят, не става въпрос за оценки и външно оценяване. Става въпрос за това какво реално даваш на децата, как им помагаш да преминат през кризата, да продължат да учат или да открият в новата средата важността на образованието – в каквито и условия да работиш.

Кризата с Covid 19 ни предоставя невероятно възможности – да експериментитраме, да създаваме нови уроци, да тестваме възможностите на учениците, да проверяваме какво им харесва и какво ни, да откриваме нови неща, да учим от самите ученици. Кризата ни позволява да правим всичко това без да сме притиснати от планове и програми, материални книги, проверки и стреса на училищните бумащини. Знам, че мнозина ще кажат, че стресът сега е много по-голям. Но в много голяма степен, този стрес е от свободата, която за първи път българския учител има – свободата да бъде истински просветител и творец. А тази свобода за мнозина е плашеща.

Не и за учителите от „Ромския Кеймбридж“ обаче – Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Долни Цибър, обл. Монтана. За учителите от ОбУ „Христо Ботев“ ситуацията, създадена от Covid 19 е само поредното предизвикателство. Посредством училищната телевизия “Ботев ТВ”, учителите в Обединено училище “Христо Ботев” с. Долни Цибър продължават да подобряват контакта си със своите ученици в условията на извънредната ситуация. Мотивираните педагози участват в обявената от ръководството на училището инициатива “Учим online заедно” като записват видеоуроци, които предоставят на децата, за да може да бъде постигнат максимален процент на усвояване на уроците в електронна среда. Съобразяват го с това, уроците да не са отегчителни, а да са ясни, конкретни, точни и колкото е възможно кратки.

А как самите ученици приемат инициативата? Ето и тяхната реакция: „А децата – да. Бяха шокирани, когато видяха собствените си учители. Споделят ни, че така е много по-добре и че много по-добре разбират всичко, защото могат да върнат момент от урока, който не са разбрали“ споделя Анатоли Георгиев, един от двигателите на инициативата.

В инициативата се включват всички педагози в училището и вече са факт първите записани видеоуроци, които могат да бъдат полезни и на педагозите от другите училища.
Видеоуроците са качени в YouTube канала на Училищна телевизия БОТЕВ ТВ и са достъпни за гледане и споделяне от всеки учител или ученик!

Можете да ги ползвате и вие! А можете да направите и запишете и свои собствени уроци и да ги качите на страницата на Вашето училище, както и в Националната електронна библиотека на учителите. Споделете ги и с нас, за да стигнат до повече колеги!