Единство в разнообразието: 18-ят Детският ромски фестивал “Отворено сърце” превърна Велико Търново в оазис на песни, танци и културно многообразие

 20 години, 18 фестивала – една приказка на детския талант, красотата, радоста, веселието, мира. Стотици деца, показващи своите умения и изразяващи желанието си за толерантост и доброта по света. Това на кратко е фестивал “Отворено сърце”

На 9-ти и 10-ти юни 2023г. парк “Марно поле” във Велико Търново бе огласен от детски смях и украсен от стотици искрени усмивки, събрани от ежегодния детски ромски фестивал “Отворено сърце”, който Център Амалипе организира за 18-ти път. Тази година отбелязохме 20 години от осъществяването на първия фестивал на Център Амалипе. Събитието и тази година, както през 2022, откри прекрасната и невероятно талантлива Летисия Трифонова от СУ „Христо Смирненски“ – гр. Гулянци, която изпълни ромския химн „Джелем, джелем“ с невероятно чувство и техника. На откриването участниците приветстваха Сони Дахия – представител на Посолството на Индия в България, инж. Георги Гугучков – областен управител Велико Търново, Елена Чернева – заместник-омбудсман на България, Росица Димитрова – директор дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново, Нейко Генчев – Заместник-кмет на община Велико Търново, д-р Лало Каменов – директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, Сара Перин – изпълнителен директор на Тръст за социална алтернатива, проф.дн Мариана Мандева от ВТУ “Св.св Кирил и Методий”. Присъстваха още представители на неправителствения сектор в града и страната, както и експерти на РУО-Велико Търново. Поздравителни адреси бяха изпратени от Президентството на Република България; министър-председателя акад. Николай Денков; Людмила Илиева, народен представител в 49 НС. Д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ. Може да ги прочетете тук.

Докато фестивалната програма течеше и представяше културата на различните етноси – ромски, български, турски, целият парк бе украсен от множество ателиета. Във всяко кътче се случваше нещо. Именно затова и направихме карта с ателиета – обекти, които децата да посетят, да разгледат и след като са преминали през всичките получаваха награда. Сред тях бяха музея на ромските занаяти, включващ кошничари и ножари; вкусното ателие на групата от Етрополе, които приготвяха за всички мекици и традиционен качамак; Касандра, която предричаше бъдещето на всеки желаещ; ателието на Адвоката, където безвъзмездно се предоставяха юридически съвети от професионални юристи. Училища, също имаха своите кътчета из целия парк, където ученици рисуваха или представяха изработени от тях материали в клубовете по интереси. И през двата дни можеше да се види опашка от деца, чакащи нетърпеливо, за да бъдат изрисувани лицата и ръцете им от нашите ученици доброволци или да бъдат разкрасени от талантливите ученици на Професионална гимназия по моден дизайн Велико Търново. А до тях активните ученици, участващи в проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, вземаха интервюта и събираха послания от деца и възрастни на въпроси “Какво бихте променили?” или “Какво послание бихте изписали на билборд?”, в рамките на младежка гражданска кампания “Един въпрос, безкрайни отговори: Промяната, която искам да видя в света”. Очаквайте скоро повече за кампанията.

Разходждайки се в парка и стигайки до сцената, всеки можеше да се запознае с Фестивал “Отворено сърце” от самото му начало през 2003г. до сега чрез “Алеята на времето”, събрала снимки от всички проведени издания до момента.

Както винаги не липсваха и съпътстващи събития. През фестивалната седмица от 6-ти до 10-ти юни се провеждаше Обучение за младежи на тема “Насърчаване на положителните истории за ромите” по проект YAG. Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, България, в партньорство с Международната мрежа “Пирен Аменца” и RGDTS, Унгария, организира и проведе курс на обучение за млади ромски и неромски активисти на тема “Насърчаване на положителните истории за ромите”. Обучението се проведе във Велико Търново, България. Очаквайте скоро повече за обучението.

В първия фестивален ден паралелно с програмата се проведе и Кръгла маса “Перспективи пред устойчивостта на образователните медиатори” от 15:30ч. Образователни медиатори, директори на училища, НПО и образователни експерти участваха в Кръглата маса в Община Велико Търново. Към тях се присъединиха вторият секретар на Посолството на Индия Сони Дахия, Елена Чернева-Маркова (зам.-Омбудсман на Република България), Сара Перин (изпълнителен директор на Тръста за социална алтернатива), д-р Лало Каменов (директор на ЦОИДУЕМ), Росица Димитрова (Община Велико Търново) и др. Онлайн към събитието се присъединиха Министърът на образованието проф. Галин Цоков, Наталия Михалевска (Началник на кабинета на Министъра на образованието), Дима Коцева и Соня Кръстанова (дирекция Финанси на МОН). МОН ще направи промяна в Наредбата за финансирането, която ще позволи училищата и ДГ да получават отделен ресурс за назначаването на медиатори, социални работници и друг помощен персонал. Тази промяна ще се случи до края на юни и бюджетът за тази година е подсигурен. Така всички училища и ДГ с концентрация на уязвими групи ще имат възможност да запазят своите образователни медиатори или дори да назначат такива. Това увериха представители на МОН по време на Кръглата маса. Всичко най-важно, което бе обсъдено разберете от тук.

С края на кръглата маса, завърши и първият ден от фестивалната програма в парк “Марно поле”. Участниците се подредиха за последвалото пъстро шествие в началото на главната улица “Васил Левски” и продължиха, пеейки и показвайки красивите си костюми, да вървят призовавайки за мир и толерантност по света. Шествието завърши с кръшно хоро пред сградата на Община Велико Търново.

Програмата продължи в Голямата зала на Община Велико Търново, където учениците от Театрално студио на ПГХХТ гр. Пазарджик от 8, 9, 10, 11 и 12 класове представиха своята авторска постановка “Предизвикателството”. Ръководител на учениците и създател на постановката е Елисавета Кланска. Пиесата, включваше много сериозни теми, актуални за младите хора днес, свързани с езика на омразата, опасните предизвикателства, приемането и др. Талантливите ученици събраха аплодисментите на всички зрители в залата. 

На 10 юни 2023 г. – международния ден на ромската жена, от 10.00 до 13.00 ч.,в Гербова зала на Областна управа Велико Търново Център Амалипе събра ромски жени и момичета на среща под надслов „Момичета с мечти – ние сме сила! Да живеем достойно!“ Срещата е трета поредна такава и се организира в рамките на проект RTransform:  Ромските жени трансформират образователните системи в цяла Европа, чрез своята социална и политическа мобилизация“. В нея взеха участие жени и момичета от цялата страна, които активно работят в посока промяна положението на ромската жена. Това са предимно студентки, образователни медиатори, активни момичета и ромски жени работещи за подобряване на условията на живот и учене в ромска общност. Дискутирани бяха проблемите, с които се сблъскваме вътре и вън от общността и различават ли се те от проблемите на жените като цяло, как се справяме с предизвикателствата и кои са пътищата към успеха. Д-р Лиляна Ковачева постави въпросът със запазването и съхранението на ромския език и въпреки, че момичетата и жените на срещата идват от различни общности, такива, които говорят и такива, които не говорят ромски език, всички бяха единодушни, че езикът е ключов за запазването на идентичността. Като резултат от срещата излезе предложението да се обединят всички, които биха имали желание да се включат и да се започне процес за унифициране записването на ромския език в България. В срещата взеха участие и Сали Дахия (представител на Посолството на Индия), народният представител в 49 НС Елисавета Белобрадова, Елена Чернева – Маркова (зам.-омбудсман), Милка Трифонова (представител на Зонта Интернешънъл). А заместник областният управител Станислав Николов приветства участничките в националната среща на ромските жени.

Паралелно със срещата в Гербова зала в парк Марно поле в събота продължаваше пъстрата и разнообразна фестивална програма. В края на деня на официалното закриване на Фестивала бяха връчени и специални награди. А именно: 

“Наградата на кмета на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов” бе връчена на СУ “Св.Св. Кирил и Методий”, гр. Гърмен

Специална награда за цялостен принос към популяризирането на традициите, езика и културата на етносите получи ОбУ “Св. Климент Охридски”, Тишевица. 

В категория най-многобройна и артистична група грамота бе връчена на ПГТО “Добри Желязков” гр.Сливен.

В категория за група с най-добри костюми се отличиха учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Старо Оряхово.

Специална награда за доброто си представяне получиха ОУ “Христо Ботев”, Камбурово.

Отличени бяха и учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Бутан, които предизвикаха възторжени овации с изпълнението си. 

За атрактивно и запомнящо се представяне бяха наградени учениците от СУ”Васил Левски”, Вълчи дол и Професионална гимназия по механизация на земеделското стопанство, гр.Септември.

Със специална грамота за най-малки и чаровни участници бяха наградени децата от Начално училище “Св.Св. Кирил и Методий”, Раждавица.

Разбира се, не пропуснахме да отличим и най-атрактивните ателиета. Награда “Най-добро ателие” получиха участниците от Етрополе и НЧ Романо дром.

 

Благодарим на всички ученици, ръководители и директори за прекрасното им участието във Фестивала!

Благодарим на всички гости!

Благодарим на всички доброволци!

Благодарим на Община Велико Търново, Издателство Просвета, Кауфланд България и Екстрапак, които бяха спонсори на Фестивала.

Благодарим и на всички останали наши партньори за подкрепата.

И най-вече благодарим ви деца! Вие можете!

Цялата емоция на Фестивала можете да видите в нашата картинна галерия тук.