Детски ромски фестивал “Отворено сърце” – 2021г. се отлага

За втора поредна година Център “Амалипе” направи опит да продължи дългогодишната си традиция на провеждане на Детския ромски фестивал “Отворено сърце”. За съжаление, поради извънредната обстановка и променените обстоятелства във връзка с пандемията COVID-19 фестивалът “Отворено сърце” се отменя за неопределено време до нормализиране на обстановката. За нас е важно опазването на здравето на децата, които биха взели участие във фестивала. Оптимистично настроени за това, че есенно издание на Детския ромски фестивал е възможно да се реализира, бяхме не само ние, екипът на Център “Амалипе”, но и училищата и техните ученици, които заявиха желание за участие. 

Надяваме се през идната 2022 г. да успеем в по-добри и безопасни за здравето на всички ни условия да покажем незабравимата и неповторима магия, до която могат да се докоснат всички на Детския ромски фестивал.

Фестивал “Отворено сърце” се организира 16 поредни години. В него традиционно се включват около 2000 ученици от различен етнически произход от цялата страна и чужбина, включени в групите по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” или в извънкласни дейности, насочени към образователна интеграция. Всяко училище се представя с програма с продължителност до 5 минути. Представената програма включва елементи от традициите, занаятите, приказния и музикален фолклор, историята, бита и културата на ромския етнос в контекста на общонационалната българска култура и показва връзката и общите елементи между културата на различните етноси в България. Паралелно със сценичната програма в рамките на Фестивала винаги организира и Пленер на извънкласните дейности, насочени към образователна интеграция, в рамките на който всяко училище може да представи дейността си под формата на изложба, ателие, постери и други материали, които учениците са изработвали по време на учебната година или изработват на място.