Домът е там, където намираш любов: заключителен етап на кампанията “Подкрепи невидимите деца на Украйна”

В навечерието на задаващите се Коледни и Новогодишни празници, реализирахме заключителният етап на кампанията „Подкрепи невидимите деца на Украйна“, координирана от Център Амалипе с подкрепата на Асоциация Интегро и десетки други организации и хора с големи сърца.

29 украински деца получиха топли дрехи, торба с лакомства и още една протегната ръка, която да им покаже, че домът е там, където се чувстваш приет, където има някой, който да споделя и болките ти, и доброто, което ти се случва.

След като през лятото успяхме да достигнем до най-нуждаещите се, невидимите деца на Украйна, затворени в капана на войната на границата между Молдова и Украйна, насочихме останалите средства към нуждаещите се украински деца в България. Осигурихме дарение за младежи, настанени в Ястребино и Горна Оряховица.

Тогава с нас се свързаха колегите от Областна администрация Габрово. Днес, Габрово е дом за много украински семейства от гр. Николаев, гр. Одеса и гр. Донецк. Сред тях има и много ученици. Център Амалипе винаги е насочвал усилия в подкрепа на децата в нужда. За да дадем едно по-добро начало на новата учебна година и за да подарим малко топлина и вдъхновение ние успяхме с оставащите средства от кампанията да подкрепим 29 деца и ученици, намерили подслон в Габрово с дрехи, обувки и лакомства.

На 21 ноември, в деня на семейството, Кристина Сидорова, Областен управител на област с административен център Габрово и Теодора Крумова, Програмен директор на Център Амалипе се срещнаха със семействата, които все още се опитват да създадат нормална среда за децата си. Срещата беше топла, с дъх на споделеност и взаимна подкрепа. Момичетата и жените тук вече имат своята малка общност – работят, изграждат живота си отново, опитват се да бъдат полезни – всеки с уменията и способностите си. Най-вече – да помогнат на децата си да преодолеят ужасът, от който са избягали. И изкуството е един от тези пътища.

През 2021 Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ сключва мемурандум за партньорство с Николаевския академичен художествен драматичен театър. Уговарят взаимни гастроли, бъдещи общи проекти, размяна на актьори и режисьори – обмен и сътрудничество… Но никой не предполага какво ще се случи само няколко месеца по-късно и че планираното сътрудничество ще се състои, ала не така, както са го планирали…

Съдбата наистина довежда украински актриси и режисьори  в Габрово, но… бягащи от войната. Семейства им са принудени да търсят убежище в България, а габровските им колеги – актьори ги посрещат на границата с Украйна, подслоняват ги и им попомагат. Без значение дали ще останат месец, два или три години, те искат да са част от това общество и дори за миг не забравят за изкуството.  Така навечерието на новата учебна година на сцената на Габровския драматичен театър се състоя премиерата на украиноезичната приказка по пиесата на Людмила Оспадова – заместник-директор на Николаевския академичен художествен драматичен театър „Само не аз!“, създадена по украинската народна приказка „Колосок“. Участие в нея вземат актрисата от Николаевския театър Александра Студзинска, както и Ирина Оспадова, участник в театралното студио на Николаевския театър, студентка от „Академията за детско творчество“.

 

Кампанията „Подкрепи невидимите деца на Украйна“ се реализира в България от Център Амалипе и Асоциация Интегро, които се обединиха с организации от България и Молдова, за да помогнат на бебета и деца на украински бежанци в Молдова, които поради различни причини не могат да се придвижват към други европейски държави и са настанени при изключително тежки условия. Коалиция „Гласът на ромите“, заедно с други организации в Молдова, подкрепят тези най-уязвими групи сред бежанците с всичко, с което могат. Целта на кампанията бе да набере 10,000 лева, като набраните средства да бъдат изразходвани единствено за детски храни, хигиенни материали и дрехи за децата, както и разходи за техните майки, свързани с децата. Кампанията събра 7334 лв. Благодарение на Платформата.бг и създаденият ДМС номер събрахме 2334 лв. За това допринесоха Илия Русев и общността в Шишманци и Калековец, а децата от гр. Сеново, водени от медиатора Елена Атанасова, събраха джобните си средства, за да помогнат на своите връстници, бягащи от войната. Към тези два примера трябва да добавим и голямата подкрепа от Банка ДСК, които дариха 5000 лв. за каузата ни в помощ на бедстващите хора на границата между Молдова и Украйна. Тази подкрепа достигна до над 100 бедстващи семейства в Молдова с помощта на Коалицията „Гласът на ромите“ и колегите от Молдова – Елена Сърбу и Марин Ала. В България тя подпомогна още 29 деца в навечерието на зимата.

Кампанията се реализира с подкрепена на Фондация BCause, като беше включена в инициативите за подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор по проект „Информиране, ангажиране, успех!“, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП

Повече за ситуацията в Молдова и за кампанията в България можете да видите от статиите по-долу

Невидимите деца на Украйна или размисли и дела за дисперсията на светлината

Помощ за невидимите деца на Украйна: другото лице на бежанската криза

You are not a refugee.’ Roma refugees fleeing war in Ukraine say they are suffering discrimination and prejudice

Център Амалипе и Асоциация „Интегро“ стартират благотворителна кампания „Подкрепи невидимите деца на Украйна“