Новите ученици-лидери на Северна България

В продължение на 4 дни, в Парк хотел Дряново, близо 100 момичета и момчета от Северна България, на възраст между 14 и 19 години, преживяха приключение, което доведе до тяхната личностна трансформация. От 10-ти до 13-ти ноември учениците, председатели на ученическите парламенти на училища от мрежата на програма „Всеки ученик ще бъде отличник“ на Център Амалипе, имаха възможността да се научат как да се справят с проявите на нетолерантност, как да отстояват своите граждански права, как да поставят своите каузи и да организират кампании, за да ги постигнат и как да обучават своите връстници на това. Освен, че придобиха нови знания, те имаха възможност да се опознаят, да създадат силни приятелства и много да се забавляват. Тазгодишната Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност се рализира в рамките на едноименния проект с подкрепата на Американското посолство в България.

Емоционалната приказка започна още с откриването на Академията. Учениците се впускаха и изживяха максимално всяка сесия – „Организиране на кампании“, “Ранни бракове – да обърнем страницата”, “Обучения по метода връстници обучават връстници и доброволчество”, “Ромите в България”, “Екипност и лидерство” и “Форми на гражданско участие“. Доверяваха се на всеки лектор и попиваха новите знания. Практикуваха на момента, работеха в малки групи, творяха, представяха. Имаше много забавни моменти, не липсваха и моменти на емоционални преживявания, сълзи и утешителни прегръдки от приятелите.

В рамките на тези четири дни си говорихме много: за това защо ромите често са изкупителна жертва в общството ни, каква е причината за силните антиромски нагласи, как да реагирам, когато попаднем в такава ситуция, говорихме за (не)известните роми, за ромската култура и традиции и приносът им към формирането на националната, европейската и световната култура и традиции …Говорихме се за съвременната идентичност, защо трябва да я съхраним и какво ни дава тя … Обсъдихме как можем да заявим своя глас и как да бъдем обучители на своите връстници, дискутирахме казуси, спорихме и търсихме най-добрите решения …

Като активни граждани поставихме своите въпроси и пред представителите на различните нива на изпълнителната и законодателната власт по време на нашият “Парламентарен контрол”

Във всяка от вечерите – на запознанствата, на етносите и на „Амалипе търси талант“ забавленията бяха на макс. Пееха, танцуваха, разказваха преживяни лични истории и съкровени мечти за бъдещето. Приятелствата ставаха по-силни, доверието по-голямо, знанията повече. Не се деляха на българи и роми, на малки и големи, от градове и села. Бяха заедно. Преживяваха, споделяха, помагаха си. Във въздуха се усещаше радост, израстване, приятелство, любов.

Колко голяма бе радостта, когато в края на Академията всеки участник, който я завърши успешно, получи сертификат. Младежите оцениха високо организаторите и доброволците! Благодарностите бяха под различни форми – с думи, с усмивки, с прегръдки, снимки, видеа и какво ли още не.

Екипът на Център Амалипе е изключително позитивно настроен към случилото се и благодарен, че успя да върне по домовете им едни мотивирани, запалени за промяна към доброто, знаещи малко повече млади момичета и момчета, които обещаха да продължат започнатото и да предават нататък – знания, обучения, ангажираност, позитивизъм и желание да направят света по-добро място. През настоящата учебна година те ще създават кампании по родните си места, да правят и приятелите си интересуващи се хора за значимите теми. Екипът ни се подмлади, повярва в каузата за пореден път! Имаше какво научи от учениците!

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на  State Department чрез Посолството на САЩ в България.Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук